Focus: Derde Nederlandse Filmnacht

King of the Cruise

Zo gaat het hard met de Nederlandse Filmnacht, het evenement dat vanaf 2016 bestond uit één jaarlijkse voorpremière, met randprogrammering, in zoveel mogelijk filmtheaters. Dit jaar is de Filmnacht in een stroomversnelling geraakt. Na de eerdere Filmnachten met Sacha Polaks Dirty God en Halina Reijns Instinct vindt op 6 december de derde Filmnacht van dit jaar plaats rond de documentaire King of the Cruise van Sophie Dros.

Geen kwaad woord over de Filmnacht, ook al speelt die zich niet ’s nachts maar ’s avonds af, maar om op 6 december met King of the Cruise uit te pakken is niet echt verrassend. De film is namelijk eind november al te zien op IDFA, waar hij draait in de competitie van Nederlandse films. Daardoor voelt de vertoning in de Filmnacht als een late voorpremière. Dat doet overigens niets af aan de documentaire, die op een cruiseschip de kleurrijke Schotse baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne volgt. De in Schotse kilt en koninklijke cape gehuld excentriekeling vertelt tegen zijn medepassagiers de meest fantastische verhalen over zijn leven. Zo zegt hij koning te zijn van een stukje land in Afrika. Geweldige verhalen, maar wat gaat er werkelijk om in deze man? King of the Cruise geeft het antwoord.

Veel mensen ervaren cruises als een paradijselijke ontsnapping uit het dagelijks leven, maar zo ervoer Sophie Dros (My Silicone Love, 2015; Genderbende, 2017) het niet tijdens de opnamen, vertelde ze in een interview met Vice. “Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld als op die boot. En dat terwijl ik met een camera- en geluidsman was, en later ook met een heel team. Ik had last van paniekaanvallen, claustrofobie, ik kon moeilijk slapen. Ik wilde heel, heel graag weg daar.” Maar Dros leerde via de baron ook veel over zichzelf: “We willen er allemaal toe doen, zijn allemaal op zoek naar een soort erkenning van ons bestaan. De baron doet dat door verhalen te vertellen, ik door films uit te brengen.”


filmnacht.nl