Focus: CinemAsia on Tour 2023

Aziatische cinema op tournee

Autobiography

Het CinemAsia Film Festival is alweer even voorbij, maar wie het gemist heeft kan terecht bij CinemAsia on Tour. Filmhuis Den Haag vertoont een selectie Aziatische films: vijf speelfilms, twee documentaires en vier korte films. Ook zijn zes festivalfilms nog online te zien.

CinemAsia is een uniek filmfestival, omdat het de Aziatische cinema in de volle breedte laat zien. Naast art­housefilms en documentaires vertoont het blockbusters, waaronder het Taiwanese Demigod: The Legend Begins (Chris Huang Wen-chang). De film won de publieksprijs op het afgelopen festival. In de film, die martial arts-gevechten combineert met budaixi (traditioneel handpoppenspel), raakt een vechtsportleerling verwikkeld in een strijd met maniakale schurken.

Aan de andere kant van het filmspectrum staat het Myanmarese What Happened to the Wolf?, een ingetogen drama over de liefdesrelatie van twee terminaal zieke vrouwen. De maker van de film, Na Gyi, leeft sinds de militaire staatsgreep in 2021 ondergedoken.

Ook te zien is het autobiografisch geïnspireerde drama Autobiography van de Indonesische regisseur Makbul Mubarak. De film toont hoe het dictatoriale Soeharto-­verleden doorwerkt in het heden. De nachtmerriegeest van Soeharto is ook aanwezig in de documentaire The Exiles (Lola Amaria), waarin Indonesiërs die na Soeharto’s staatsgreep in 1965 naar Europa vluchtten over hun ge­fnuikte levens praten.

Dat familieperikelen zich overal voordoen, is te zien in Hong Kong Family (Eric Tsang Hing Weng). Daarin vindt een familie acht jaar na een in ruzie geëindigd gezamenlijk diner dat het tijd wordt om weer met elkaar rond de tafel te gaan zitten. Of dat een goed idee is?

Wie van spionagethrillers houdt, moet Hunt (Lee Jung-jae) niet overslaan. In het Zuid-Koreaanse regiedebuut, dat zich afspeelt op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, maken twee chefs van de Koreaanse inlichtingendienst jacht op een Noord-Koreaanse mol in de geheime dienst. Het resultaat is, in de woorden van Cinem­Asia, ‘een puzzel vol bedrog, verraad en verrassende bondgenootschappen.’ Dat klinkt verontrustend actueel.


CinemAsia on Tour | 12 t/m 15 mei | Filmhuis Den Haag