Focus: Camera Japan 2023

Veelkleurig Japans

The Dry Spell

Camera Japan is het grootste Japanse filmfestival in de Benelux. Op de achttiende editie presenteert het festival ruim vijftig speelfilms, documentaires en anime. Ook besteedt het aandacht aan andere aspecten van de Japanse cultuur, waaronder beeldende kunst, muziek, dans en eten.

Camera Japan opent met The Dry Spell (Takahashi Masaya). In dit sociale drama treft een medewerker van een waterbedrijf, die wegens wanbetaling de waterleiding bij een gezin komt afsluiten, slechts twee jonge zusjes in het huis aan. Hun vader is verdwenen en hun moeder zelden thuis, zodat de kinderen op zichzelf zijn aangewezen. Het stelt de medewerker voor een gewetensconflict: trekt hij zich hun lot aan of handelt hij als een kille werknemer? Klinkt bekend? Inderdaad: de film wordt wel vergeleken met het meesterwerk Nobody Knows van Hirokazu Kore-ede uit 2004.

Een paar andere titels uit het diverse aanbod. In de claustrofobische thriller Manhole (Kumakiri Kazuyoshi) valt een jongen ’s avonds na een stevig drankgelag in een rioolput. Hoe eruit te komen? Hij zou makkelijk hulp moeten kunnen vinden omdat hij zijn telefoon bij zich heeft, maar in de inventieve film blijkt dat niet zo simpel.

In Ripples (Ogigami Naoko) raakt het rustige, harmonieuze leven van een vrouw verstoord als haar man, die haar en haar zoon jaren geleden verliet, plotseling opduikt. Haar emoties laten zich niet langer onderdrukken.

In het psychologische rechtbankdrama Yurushi (Anshul Chauhan) komen twee exen na zeven jaar weer samen om de vervroegde vrijlating van de moordenares van hun dochter te voorkomen. Het confronteert hen met moeilijke kwesties als wraak, straf en vergeving. De moordenares worstelt met de vraag of ze een nieuwe kans verdient.

In Mondays: See You ‘This’ Week (Takebayashi Ryo) merken medewerkers van een reclamebureau na een lange nacht doorwerken dat ze vastzitten in een tijdlus: ze leven steeds in dezelfde week. De inventieve komedie levert sociale kritiek op de sleur van het kantoorleven.

Geen Japans (film)festival zonder animatie. In Blue Thermal (Tachibana Masaki) blijkt een studente tot haar verbazing zweefvliegen enorm leuk te vinden. Ze vat een passie op voor alles wat ermee te maken heeft, zoals kennis van thermieken en het lezen van de wind. Geen angstaanjagende anime, maar een film voor jong en oud.


Camera Japan | 21 t/m 24 september, LantarenVenster, Rotterdam | 28 september t/m 1 oktober, Lab111, Amsterdam