Focus: Het beste van IDFA

In a Whisper

Geen tijd gehad om naar het IDFA te gaan of steeds tegen uitverkochte zalen aangelopen? Geen nood, want overal in het land vertonen filmtheaters onder de titel ‘Best of IDFA on Tour’. vier prijswinnende films van de afgelopen editie. Volgens het festival ‘een uniek programma met films die je kijk op de wereld zullen veranderen’.

De belangrijkste prijs op het IDFA, die voor lange documentaire, ging vorig jaar naar het vier uur durende Reason van Anand Patwardhan. Indringend toont de film hoe India in de greep raakt van hindoe-fascisme en religieuze en etnische minderheden in de knel raken. Dit jaar bekroonde de jury een aanzienlijk kortere film, namelijk het tachtig minuten lange In a Whisper van de Cubaanse vriendinnen Heidi Hassan en Patricia Pérez Fernández. De twee ontvluchtten afzonderlijk van elkaar ruim tien jaar geleden Cuba, waarna de één in Zwitserland en de ander in Spanje terechtkwam. Jarenlang hadden de nu veertigjarige vrouwen geen contact meer met elkaar, maar nadat ze elkaar weer op het spoor zijn gekomen, delen ze met videobrieven hun gevoelens van ontheemding en verlangen naar hun thuisland.

Ook te zien is de Iraanse film Sunless Shadows, de openingsfilm van het IDFA en winnaar van de regieprijs. De film van Mehrdad Oskouei toont jonge vrouwen die voor moord op hun vader of man in de gevangenis zitten. Aangrijpend wordt duidelijk dat de vrouwen tot hun wanhoopsdaden werden gedreven door het geweld van mannen.

Het Roemeense Collective (Alexander Nanou), één van de publieksfavorieten op het festival, toont de corruptie in de nasleep van de tragische brand in 2015 in een nachtclub in Boekarest. Na de brand stierven tientallen gewonden onnodig aan bacteriële infecties doordat ziekenhuizen niet de juiste ontsmettingsmiddelen gebruikten.

De vierde film in Best of IDFA on Tour is Anne van Campenhouts 15 minuten durende documentaire Voorspel, een openhartig verslag van seksuele voorlichting op scholen. Het volledige Best of IDFA on Tour programma duurt vijf uur.


idfa.nl