Focus: Bergbeklimmen in de bioscoop

7134 meter: Waarom doe je dit nou eigenlijk?

‘Daar zijn de bergen weer’, is het motto van de negende editie van het Dutch Mountain Film Festival, dat van 29 oktober tot en met 3 november in het heropende Royal Theater in Heerlen wordt gehouden. Wie niet lang kan stilzitten, kan buiten in de heuvels wandelingen maken.

‘Het basiskamp’, noemen de organisatoren van het Dutch Mountain Film Festival het Royal Theater. Dat heb je met bergbeklimmers: ze leven in een eigen wereld, die voor buitenstaanders niet altijd even makkelijk te begrijpen is. Mogelijk begrijpen we die iets beter na het zien van de documentaire 7134 meter: Waarom doe je dit nou eigenlijk? (Rim Lucassen), over de beklimming van de berg Peak Lenin in Kirgizië door zes Nederlanders. De meesten halen de top niet en vragen zich af waarom ze al deze inspanningen plegen. De film is een van de twintig films in het festival, waarin de zinsneden ‘grenzen verleggen’ en ‘jezelf beter leren kennen’ in combinatie met het woord ‘bergbeklimmen’ vaak te horen zullen zijn. Veel bergbeklimmende festivalbezoekers zullen het eens zijn met de opmerking van de Duitse alpinist Robert Jasper in Allein: “De meest indrukwekkende dingen in het leven zijn meestal rotsachtig en zwaar.”

Bergbeklimmers en bergbeklimfilms staan niet bekend om humor, maar de korte speelfilm Simply Devil (Johannes Kürschner & Franz Müller, 2018) is daarop een uitzondering. In deze ‘mountain slapstick’ gaat een jongen met zijn vriend op zoek naar zijn tijdens een klim op mysterieuze wijze verdwenen vader. Volgens de organisatoren is de film ‘een soort Maaskantje’. Ook leuk: Cliffhanger, de speelfilm met Sylvester Stallone uit 1993, die zoveel klimfouten, onlogische situaties en onmogelijke klimhandelingen bevat dat serieuze bergbeklimmers de als een spannend drama bedoelde film als een onbedoelde komedie ervaren.

Naast filmvertoningen zijn er talloze evenementen, waaronder een optreden van ‘mountain music singer’ Willie Watson, die we kennen van de Coen Brothers-Netflix-film The Ballad of Buster Scruggs. Ook kunnen festivalbezoekers wandelen in  de heuvels in de buurt van Heerlen. Oké, die heuvels zijn geen Mount Everest, maar wie het lage niet eert, is het hoge niet weerd.


dmff.eu