Focus: Beholders – Internationaal Documentaire Festival Meierijstad

Subject

Het Beholders – Internationaal Documentaire Festival Meierijstad is de laatste jaren ten onrechte nogal onder de radar gebleven. Het festival in de Brabantse Meierijstad beleeft van 4 t/m 8 oktober zijn vijfde editie. Te zien zijn bijna vijfentwintig documentaires. Daarnaast zijn er gesprekken met documentairemakers en gastsprekers.

Je kunt het slechter treffen met een ambassadeur voor je festival dan met Tim Haars. Haars, die voor eeuwig geassocieerd zal worden met zijn rol van Gerrie van Boven in New Kids, is een hartstochtelijke fan van het festival. In een interview op de festivalsite omschrijft hij zijn relatie ermee als “een goed huwelijk”. Haars is dan ook elk jaar op het festival, dat geen vertoningsmachine wil zijn, maar documentaires de ruimte wil geven die ze verdienen. Het doel is: ‘Een gezonde dosis blikverruiming. Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan.’

Dit jaar doet het festival dat met bijna vijfentwintig documentaires. Ze zijn onderverdeeld in vijf thema’s: ‘Maatschappij’, ‘Perspectief’, ‘Samen’, ‘Dans & muziek’ en ‘Eten’. Een van de vijf films in ‘Maatschappij’ is Subject (Camilla Hall & Jennifer Tiexiera), over de ethische kant van het maken van documentaires. Daarin vertellen vijf mensen die in succesvolle documentaires te zien waren over de impact van de films op hun leven.

In ‘Perspectief’ draait het om films die de kijker ervan bewust maken dat iedereen zijn eigen blik op de werkelijkheid heeft. Beholders ziet dat niet als een obstakel, maar als een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld na de film Crows Are White (Ahsen Nadeem), waarin een filmmaker op zoek naar antwoorden op levensvragen een boeddhistisch klooster in Japan bezoekt, waar hij bepaald niet gastvrij wordt ontvangen. De enige monnik die met hem wil praten in het klooster is een outcast die liever naar heavy metal muziek luistert dan mediteert. Het vereist van de filmmaker dat hij een mentale draai maakt in zijn hoofd.

‘Samen’ gaat over het belang van gemeenschapszin, die in de liberale geïndividualiseerde maatschappij nogal onder druk staat. Steeds meer mensen belanden zonder sociaal vangnet in armoede. Zoals in het Poolse The Pawnshop (Lukasz Kowalski), dat de strijd toont van een echtpaar, eigenaren van een grote kringloopwinkel, om hun klanten te helpen een menswaardig bestaan te blijven leiden. Maar de problemen stapelen zich ook voor dit echtpaar op en zij dreigen op een faillissement af te stevenen.

Vrolijker gaat het toe in ‘Dans & muziek’. Daarin is onder andere te zien Dancing Pina (Florian Heinzen-Ziob), waarin een nieuwe generatie dansers het werk van Pina Bausch herontdekt. Zij voeren het niet op de voorgeschreven manier uit, maar transformeren met streetdance, klassiek ballet en traditionele en moderne Afrikaanse dans de choreografieën tot een nieuwe danservaring. Ook te zien is Bella ciao (Gulia Giapponesi), dat op zoek gaat naar de oorsprong van het wereldberoemde Italiaanse strijdlied tegen onrecht.

Geen festival zonder eten en dat geldt ook voor Beholders. In elk geval voor de films. Er zijn drie ‘eetfilms’ te zien: She Chef (Melanie Liebheit & Gereon Wetzel), over een jonge chefkok op weg naar de top; Stella (Tyler Doehring), over een pizzabakker die een Michelin-ster voor zijn exceptionele pizzakunst wil; en Come Back Anytime (John Daschbach), dat de Japanse ramen-meester Masamoto Ueda portretteert.

Zoals gezegd zijn er naast de films gesprekken met makers. Ook ziet de organisatie bezoekers graag met elkaar in gesprek gaan.


Beholders – Internationaal Documentaire Festival Meierijstad | 4 t/m 8 oktober | Noordkade/Mariendael/Casa del arte/Het Gasthuis, Meierijstad