Focus: Architectuur in films

Best in the World

Het Architectuur Film Festival Rotterdam wil in deze turbulente tijd niet in blinde paniek vooruit hollen, maar even stilstaan en nadenken. Het festival doet dat onder de titel Freeze Frame met meer dan tachtig (!) films en debatten over de relatie tussen stad en architectuur.

Ook op de veertiende editie vertoont het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) films die ‘in brede zin over de betekenis van stad en architectuur’ gaan. Een goede architectuurfilm laat volgens het festival zien ‘dat architectuur niet zonder zijn omgeving begrepen kan worden of onderzoekt de rol die de stad speelt in ons dagelijks leven’. Het festival doet dat dus met een indrukwekkende hoeveelheid films.

Waaronder de openingsfilm en wereldpremière Best in the World (Hans Christian Post), dat achter het imago kijkt van Kopenhagen als inclusieve, tolerante en vrijzinnige stad. Dertig jaar geleden stond Kopenhagen op de rand van een faillissement, waarna ambitieuze plannen en prestigieuze architectuur de stad uit het slop trokken. De film kijkt kritisch naar wie de prijs ervoor betaalde. Zo is er een steeds grotere sociale ongelijkheid in de stad. Een waarschuwende les voor Rotterdam en andere Nederlandse steden? Na de vertoning is er een online Q&A met de maker in Kopenhagen.

Het is onmogelijk om hier zelfs maar een representatieve selectie van de meer dan tachtig films te noemen die op het festival te zien zijn. We beperken ons tot een paar aanraders voor cinefielen. De documentaire Fellinopolis (Silvia Giulietti) bevat nooit eerder vertoonde beelden van Fellini en interviews met mensen met wie hij werkte, onder wie setfotograaf Ferruccio Castronuovo en de vorig jaar overleden Lina Wertmüller. De film laat en passant zien hoe sterk zijn films het imago van Rome hebben beïnvloed.

Ook interessant voor cinefielen is de filmische lezing van Frits Gierstberg over de tentoonstelling over Johan van der Keuken, die hij samenstelde voor het Nederlands Fotomuseum (vanaf 7 oktober te zien). In zijn lezing gaat Gierstberg in op Van der Keukens blik op steden. Erna is Van der Keukens korte film Vier muren (1965) te zien, over de woningnood in Amsterdam in de jaren zestig. Helaas actueler dan ooit.

Over de werkwijze van Roy Andersson (You, the Living, About Endlessness) gaat Being a Human Person (Fred Scott). De film toont hoe Andersson nauwkeurig een model bouwt van een herenhuis, dat zijn woonhuis en studio is. Maar de film toont ook hoe al dit precisiewerk in dienst staat van de diep menselijke boodschap van zijn werk. Tenslotte noemen we de documentaire Jacques Tati, tombé de la lune (Jean-Baptiste Péritié), over Tati als humoristische en melancholieke criticus van de moderniteit, maar ook als obsessieve architect van Tativille.


Architectuur Film Festival Rotterdam | 5 t/m 9 oktober| LantarenVenster en Theater Zuidplein, Rotterdam