Focus: Animatie voor iedereen

Unicorn Wars

Het Kaboom Animation Festival presenteert jaarlijks een caleidoscopisch overzicht van de wereld van animatie. Van experimentele films tot arthouse en mainstream animatie.

Het festival vertoont honderden korte en lange films. Wie door de bomen het bos wil zien, kan de programmastructuur van het festival volgen. Centraal erin staan de competities voor speelfilm en korte film. In de speelfilmcompetitie zijn onder andere te zien de Murakami-verfilming Blind Willow, Sleeping Woman (Pierre Földes) en de horrorkomedie Unicorn Wars (Alberto Vazquez), over religieus extremisme en fascisme. Voor de korte film zijn meerdere competities, waaronder voor Beste Internationale en Beste Nederlandse korte film.

Het festivalthema Beyond Perfection stelt met films vragen over het streven naar perfectie. Maakt de zoektocht naar het perfecte lichaam, de perfecte partner, kortom naar het perfecte leven, gelukkig?

Speciale aandacht besteedt het festival onder de titel Freaks of Nurture aan Canadese animatie. Verder kunnen er games worden gespeeld, is er een kinderprogramma en zijn er workshops en talks.

Onder de titel Expanded Animation is er een zeven installaties tellend VR-programma. Daaronder Unframed (Martin Charrière), dat in de wereld van schilder Paul Klee duikt. From the Main Square (Pedro Harres) toont aan de hand van ontwikkelingen op een stadsplein de groei, bloei en neergang van een samenleving. De gemoedelijke sfeer op het plein slaat langzaam om in een sfeer van ‘wij tegen zij’.


Kaboom | 24 t/m 29 maart, Slachtstraat en andere locaties, Utrecht | 30 maart t/m 2 april, Eye Filmmuseum en andere locaties, Amsterdam | Een deel van het programma is online te zien. | Na het festival toeren de winnende films door filmtheaters in het land.