Focus: De rijke Spaanse cinema

Rainbow

Er gebeurt meer in de Spaanse cinema dan een enkele film af en toe in de Nederlandse filmtheaters doet vermoeden, bewijst het Amsterdam Spanish Film Festival. De meeste films zijn Nederlandse premières en – uniek – van vrouwelijke filmmakers.

Pedro Almodóvar doet bij iedere filmliefhebber een belletje rinkelen, maar daarna wordt het al snel stil als het over de Spaanse cinema gaat. Jammer, want het land heeft een rijke, veelzijdige filmcultuur.

Het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) telt zes programmaonderdelen. Het belangrijkste is het ‘core programme’, dat met zeven films ‘de dynamiek en creativiteit’ van de hedendaagse Spaanse cinema reflecteert. Daaronder de openingsfilm Rainbow (Paco Léon), een op de literaire klassieker The Wonderful Wizard of Oz geïnspireerde film over de avonturen van een hedendaagse tiener op zoek naar haar moeder. Léon en actrice Dora Prostigo zijn bij de openingsvoorstelling aanwezig. Prostigo zingt na afloop ook liedjes uit de film.

Over tieners gaat ook Libertad, de debuutfilm van Clara Roquet. Het coming-of-age drama voert een timide tiener op, die op vakantie met haar ouders en haar aan Alzheimer lijdende oma vriendschap sluit met een vrijgevochten leeftijdsgenoot. Er gaat een wereld voor haar open.

In het programma ‘ASFF Cares’ is onder andere La volontaria (Nelly Reguera) te zien. Daarin trekt een recent gepensioneerde arts naar een vluchtelingenkamp in Griekenland om te helpen. Maar waarom? Zegt die behoefte vooral iets over haarzelf? Wil ze helpen omdat ze zich als gepensioneerde arts nutteloos voelt? Na de vertoning is er een door filmcritici Dana Linssen en Jan Pieter Ekker gemodereerde paneldiscussie over de zin van sociale cinema.

In ‘ASFF Cares LGBTQIA+’ is onder andere Veneno (Javier Ambrossi) te zien, een biopic over Cristina Ortiz, die in de jaren negentig van een sekswerker veranderde in een populaire transgender in de entertainmentindustrie.

Het programma ‘Spanish Cinema Without Fear’ telt twee films van vrouwelijke makers die spelen met de grenzen van fictie en documentaire. Breathe (Susanna Baranco) toont het leven in een vrouwengevangenis en stelt vragen over de werking van het juridische systeem voor vrouwen. In What Went Wrong interviewt regisseur Liliana Torres haar ex-liefdespartners openhartig over hun vroegere liefdesverleden.

Naast Paco Léon en Dora Prostigo zijn er op het festival meer gasten, onder wie regisseur Cesc Gay, die we kennen van Truman (2016). Van hem is Stories Not to Be Told te zien. En natuurlijk is er traditiegetrouw veel lekkers uit de Spaanse keuken.


Amsterdam Spanish Film Festival | 5 t/m 9 oktober | Pathé Tuschinski, Eye Filmmuseum, OBA Oosterdok en Lab111, Amsterdam