Webfilm – 21 december 2015

Welke webfilms komen er deze maand bovendrijven?

  • Datum 21-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

INTERVIEW PROJECT

De Webby Awards illustreren dat het internet nog eens uit zijn voegen barst van de creativiteit. Het aantal uitgereikte prijzen groeide explosief sinds de eerste editie van deze ‘Oscars van het web’, van 15 in 1997 naar 123 dit jaar. Een teken van de onbegrensde verscheidenheid aan disciplines waarin je als webartiest kunt uitblinken.
Er is tegenwoordig zelfs een apart onderdeel voor film en video, zo belangrijk zijn filmmakers online blijkbaar geworden. Het niveau van de winnaars van 2010 loopt echter nogal uiteen. Dat interactiviteit nog vaak beperkt blijft tot spielerei, blijkt uit send a killer, waarin je virtueel een geliefd familielid kunt laten afmaken. Een huurmoordenaar kiezen, pasfotootjes uploaden, op verzenden klikken, en voilà, je krijgt de moord en je eigen arrestatie te zien. Ook bij indierockband Cold War Kids, die het publiek de videoclip van hun liedje I’ve seen enough lieten knippen en plakken, ben je niet veel meer dan de editor van gestandaardiseerd materiaal.
Interactieve fictie dreigt ondertussen een beetje te blijven hangen bij de toeschouwer als detective, die zelf op zoek moet naar de logica achter de gebeurtenissen. Winnaar in de categorie drama hbo imagine, van het gelijknamige Amerikaanse televisiestation, begint met de kunstroof uit een museum. Vervolgens mag je uit de in een overzichtelijk netwerk gepresenteerde filmpjes zelf de plot bij elkaar zien te puzzelen.
In documentaires is zo’n overkoepelende structuur minder noodzakelijk. Daardoor werkt interactiviteit hier beter. driftless portretteert in sfeervolle, nostalgische zwart-wit beelden het verdwijnende plattelandsbestaan in de Amerikaanse staat Iowa. Boeren moeten er een baantje bijnemen, voor jongeren valt er buiten drank, drugs of seks weinig te beleven. Deze webdoc valt ook prima lineair te bekijken, dat geldt niet voor waterlife van de National Film Board of Canada, een voorloper op dit gebied. Bewegende beelden, getekende statistieken, voice-overs, teksten en dromerige muziek worden gebruikt om de beroerde waterkwaliteit in de Amerikaanse Great Lakes te duiden. De site heeft zelf iets weg van een azuurblauw meer, met een menu dat op en neer golft en filmpjes die als waterdruppels over het scherm dansen.
David Lynch’ veelgeprezen interview project won ook een Webby, voor beste documentaire serie. Maar op de webdocs na moet er nog flink wat vooruitgang geboekt worden, willen webfilmers hun belangrijkste prijzen met recht Oscars kunnen noemen.

Niels Bakker

Webby’s 2010: webbyawards.com

Geschreven door