Webfilm – 2 januari 2016

  • Datum 02-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

LOVE CONQUERS ALL

Welke webfilms komen er deze maand bovendrijven?

Filmfestivals lopen op hete kolen. Niet alleen brengt de opkomst van weblogs, wiki’s en YouTube hun ‘poortwachter’-functie in gevaar, ook moeten ze vrezen voor het internet als verspreidingskanaal van nieuwe (kwaliteits)films. In plaats van er keihard voor weg te rennen, omarmt het Rotterdams Filmfestival de ‘vijand’ juist. Het heeft sinds kort een eigen YouTube-kanaal, waarop behalve promofilmpjes, trailers en festivalverslagen ook volledige films te zien zijn.
De frontale aanval lijkt een efficiënte strategie. De doorbraak van een nieuwe mediumtechnologie komt er in de regel toch wel en het is maar beter daar op tijd bij te zijn. Het is daarom een tikje teleurstellend dat het kanaal vooralsnog niet veel meer is dan een online videotheek. Er staan alleen titels uit eerdere edities op, zoals Tiger-winnaar love conquers all (Tan Chui Mui), het door het Hubert Bals Fonds ondersteunde the other half (Ying Liang) en korte films van Nederlander Annette Otto (kermis) en Italiaan Stefano Pari (february 29th).
Een curriculum vitae: kijk eens wat we in het verleden allemaal hebben gepresteerd! Terwijl het pas echt interessant wordt als er ook voorproefjes op komen van het festival dat op het punt van beginnen staat. Of hoogtepunten van de editie die zojuist is afgesloten. Waarom niet een vers ontdekt, voor de Tiger-competitie geselecteerd talent vertonen — zoals dit jaar had gekund met winnaar mundane history? Het meesterwerk van de met een retrospectief geëerde Japanse genrehopper Sai Yoichi? Of de door het publiek hoog gewaardeerde en controversiële documentaire over de Russisch-Georgische oorlog russian lessons?
Het vizier op de actualiteit richten voorkomt dat het YouTube-kanaal een stoffig beeldarchief wordt. En voor het festival is het een perfecte manier om niet alleen die tien dagen eind januari, maar het hele jaar door de interessantste nieuwe arthousefilms te presenteren.

Niels Bakker

http://www.youtube.com/watch?v=gdfbhdhsZeg

Geschreven door