Webfilm – 14 januari 2016

  • Datum 14-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Welke webfilms komen er deze maand bovendrijven?

Filmfestivals zijn, in reactie op de vrije uitwisseling van films via internet, op zoek naar nieuwe bioscoopervaringen. IDFA’s nieuwe mediaprogramma Doc Lab staat dit jaar in het teken van het live vertellen van verhalen. Regisseurs van interactieve webdocumentaires gidsen het publiek in de zaal door hun werk, zodat er een eenmalig, uniek cinema-event ontstaat.
Ook heeft het festival de spectaculaire 3D-installatie T_Visionarium bedacht en interactieve cinemaexpert Jeffrey Shaw naar Nederland gehaald. Op dit panoramische filmdoek met een omtrek van zo’n dertig meter worden honderden beelden tegelijkertijd vertoond. Tot nu toe waren dat allerhande fragmenten van de Australische televisie. Voor het programma over stedelijke ontwikkeling dat IDFA samen met de Architectuur Biënnale Rotterdam organiseert is er een dikke dertig uur aan archiefmateriaal over stedelijke ontwikkeling ingestopt, uit polygoonjournaals, documentaires en interviews.
Die bevatten ongetwijfeld een boeiend verhaal over de geschiedenis van de urbanisatie. Het is alleen de vraag of bezoekers dat er meteen uithalen. Het T_Visionarium geeft in de eerste plaats een cinema of attractions-achtige ervaring: een pure, overrompelende visuele sensatie. Voor het eerst in 3D springen er geen levende wezens, maar filmbeelden van het doek. Als scheermesjes doorsnijden ze je met tientallen tegelijk, dansen ze om je heen, om weer even tot rust te komen als je besluit langer naar een clip te kijken of met de afstandsbediening je reis met andere zoektermen voort te zetten.
Het zou best eens de cinema van de toekomst kunnen zijn: uit een aanbod van honderden films bepaal je waarnaar je wilt kijken. Maar dan zullen onze hersenen wel eerst moeten leren omgaan met mobiele, fluïde beeldschermen, getuige onthutste publieksreacties als "Ik krijg koppijn van al die bewegende beelden" en "Ze maken me schizofreen." Het T_Visionarium is als een wandeling door de stad: zoveel indrukken dat ze onmogelijk allemaal te bevatten zijn.

Niels Bakker

T_Visionarium Open City. Tot en met 22 november van 9.00 tot 22.00 uur in de Zuiderkerk in Amsterdam. Gratis toegang. Bekijk interactieve webdocumentaires uit Doc Lab op idfa.nl/doclab.

Geschreven door