Verwacht – 5 augustus 2016

  • Datum 05-08-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

WAITRESS

WAITRESS
Adrienne Shelly
Jenna is getrouwd en zwanger en ze heeft een bloedhekel aan de man waar ze aan vast zit. Ze werkt ook nog als serveerster met een chagrijnige zeur als manager. Om te ontsnappen bakt ze taarten die ze idiote namen geeft. Dat lijkt allemaal weinigzeggend maar de film raakt met zijn voorzichtig-optimistische poppy ‘feel’ een snaar. En hoe je het ook wendt of keert, je kijkt anders naar de film als je weet dat hij werd geschreven en geregisseerd door actrice Adrienne Shelly (bekend van Hal Hartley-films trust en the unbelievable truth), die vorig jaar in haar kantoor in New York werd vermoord. (Te zien vanaf 13 december)

SAW IV
Darren Lynn Bousman
Volgens een oude horrorwijsheid moet je in sequels alles herkauwen tot het echt dood in de mond smaakt. saw iv slaagt daar heel aardig in. Eén voor de hand liggende actie wordt vermeden, ere wie ere toekomt: Slager Jigsaw, op tragische wijze omgekomen aan het eind van deel 3, wordt NIET tot leven gewekt. De moraal van de serie was vanaf het begin al niet om over naar huis te schrijven — wie het leven niet waardeert, verdient het niet te leven — maar in deel IV is elke achterliggende gedachte geofferd aan de god van de splatter en gore. Die natuurlijk ook z’n aanhangers heeft. (Te zien vanaf 3 januari)

SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Vibeke Ringen
Noorse film naar een boek van Marit Nicolaysen. Sven, Dan en Melissa zijn beste vrienden van elkaar. En alledrie hebben ze een rat als huisdier! Als ze met z’n drieën én met hun ratten bij oma logeren wordt oma plotseling ziek en moet ze naar een verpleeghuis. Maar heel raar: als de drie dan langskomen, wordt een van de ratten ook ziek. Daar klopt iets niet, ontdekken de kinderen. Na de boel te hebben onderzocht komen ze tot de voor de hand liggende conclusie dat er buitenaardse wezens in het verpleeghuis zitten. Het UFO-mysterie moet worden opgelost. (Te zien vanaf 10 januari)

THE KITE RUNNER
Marc Forster
Naar het het succesvolle De vliegeraar van Khaled Hosseini. De filmopnames in Afghanistan leidden tot nogal wat onrust — die zoals vaker vooral was gebaseerd op onbegrip — vanwege een verkrachtingsscène in de film. Vier jonge Afghaanse acteurs ontvluchtten daarom uit angst voor wraakacties hun land. De film vertelt het verhaal van een Afghaanse emigrant die terugkeert naar zijn land om zich vrij te maken van zijn zonden. En die van zijn vader. Het heeft allemaal te maken met wat zijn vader zijn vriend en bediende Hassan heeft aangedaan, dat hij dat wist, en zijn hoofd afwendde. De film bestaat uit drie delen: de jeugd in Afghanistan voordat de Russen binnenvallen, de ervaringen van Amir in de VS als hij daar in de jaren tachtig als emigrant verblijft, en dan twaalf jaar later als de film terug snijdt naar Kabul in 2000 waar de Taliban dan inmiddels namens God de waarheid verkondigt. Lovende kritieken. (Te zien vanaf 10 januari)

NATIONAL TREASURE: BOOK OF SECRETS
Jon Turteltaub
Tweede deel in de avonturenserie met Nicolas Cage. Wat Indiana Jones in Caïro en Turkije kan, kunnen wij ook in de VS, moeten de makers hebben bedacht. Dit tweede deel draait rond de acteur John Wilkes Booth, telg uit een beroemd 19e-eeuws Amerikaans acteursgeslacht maar ongelukkig genoeg de geschiedenis ingegaan als de moordenaar van Abraham Lincoln. Tijdens een lezing van Ben (Cage) over Wiles Booth staat er iemand op uit het publiek die beweert dat hij een van de achttiende ontbrekende pagina’s heeft uit het dagboek van Lincolns moordenaar. En dat een van Bens voorvaderen misschien ook bij de moord betrokken was. Ze belanden via Buckingham Palace in Londen in het Witte Huis in Washington. Uiteindelijk staat Ben voor de toch wat groteske keuze: de president ontvoeren of zelf tot president worden gekozen. (Te zien vanaf 10 januari)

12 ANGRY MEN
Sidney Lumet
Prachtige klassieker van Lumet over psychologische beïnvloeding, en over nog veel meer. Twaalf mannen nemen zitting in een jury en trekken zich ter beraadslaging terug in de jurykamer. Elf van hen willen de verdachte meteen schuldig verklaren, wat betekent dat hij de doodstraf krijgt. De een wil zo snel mogelijk weg vanwege een footballwedstrijd, de ander handelt uit racistische motieven, een derde vindt het veel te warm om de hele middag in die jurykamer te blijven. Maar één man, Henry Fonda, twijfelt en wijst de andere juryleden op gaten in de aantijgingen en het verhaal van het Openbaar Ministerie. Werd een paar jaar terug zelfs studenten Psychologie van de Universiteit van Amsterdam voorgeschoteld om de psychologische processen nauwkeurig te kunnen waarnemen. (Te zien vanaf 17 januari)

ALIEN VS PREDATOR 2
Colin Strause, Greg Strause
Kerstfilm die hier helaas net te laat komt. Aliens en Predators belanden rond Kerst ongevraagd in een klein stadje in Colorado doordat het scout-ship van de Predators een crash-landing maakt. Loop je technologisch lichtjaren vooruit op die achtergebleven aardbewoners, crasht je schip door een kapotte bovenleiding. Da’s gewoon zielig. Goed, de Aliens vermoorden alle Predators behalve één — niet Sly — en die gaat terugvechten. De dorpsbewoners ondervinden ook last van het intergalactische geneuzel. (Te zien vanaf 17 januari)

THE FLOCK
Andrew Lau
Van de regisseur die de Hongkong-versie van infernal affairs maake, door Scorsese vertaald naar het Amerikaans in the departed. Richard Gere is veiligheidsagent Erroll Babbage en de naam geeft al aan dat het niet om een rimpelloze actieheld gaat. Claire Danes (the hours) helpt Gere rechtop lopen. (Te zien vanaf 17 januari)

GONE BABY GONE
Ben Affleck
Geschreven en geregisseerd door Ben Affleck. Na wat tegenvallende rollen dook Affleck nu voor het eerst achter de camera met deze verfilming van Dennis Lehane’s roman Gone, baby, gone. En met goede kritieken. Lehane schreef ook mystic river, verfilmd door Clint Eastwood. Afflecks verfilming handelt net als zijn voorganger over een verdwenen kind, in dit geval de vierjarige Amanda McCready. Minder thriller misschien dan psychologisch drama, minder aanwijzingen en dode sporen dan verschraalde zielen en opgebrande mensen. (Te zien vanaf 17 januari)

TRIGGER
Gunnar Vikene
Uitgaande van de tijdloze en universele band tussen een meisje en haar paard, vertelt trigger het verhaal van de elfjarige Alise die met hulp van haar opa een op hol geslagen paard weet te kalmeren. In overleg stallen ze het paard op de manege van een oude kennis. De eigenaar had heel andere plannen met het dier, die wilde het paard namelijk naar de slacht brengen. (Te zien vanaf 24 januari)

CLOVERFIELD
Matt Reeves
Mja. Op de avond dat een aantal vrienden in New York een vrijgezellenfeestje organiseren voor een van hen, arriveert een gigantisch monster in de stad. ‘Een compleet gestoord en intens monster’, aldus producer Abrams. Omdat men zoveel mogelijk geheim wilde houden over de film — en dus alvast maar met de marketing begon — werden acteurs alleen scripts uit oude films voorgelegd. Niemand die nog niet definitief bij het project was betrokken kreeg iets over de film te horen. We zien het geheel door de videocamera die de jongens bij zich hebben. Veel online-viral gedoe over deze film. Zie 1-18-08.com. Van de jonge producer van ‘Lost’, Jeffrey J. Abrams. (Te zien vanaf 24 januari)

UNDERDOG
Frederik Du Chau
Door een klein ongelukje in een laboratorium krijgt de hond Shoeshine superkrachten. Maar Shoeshine houdt dat geheim, totdat Jack Unger zijn nieuwe baasje wordt. De misdaad in de stad rijst ondertussen de pan uit, zoals dat heet, en Shoeshine gaat daar wat aan doen. (Te zien vanaf 30 januari)

DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Magnus Carlsson
Varkentje Desmond houdt enorm van sauna’s en modderbaden. En van muffins bakken. In het Frambozenbos woont niemand die betere appelmoesmuffins kan bakken. Appelmoesmuffins?! Ja, appelmoesmuffins! Maar dan, grmbl, heeft iemand op een dag alle appels uit de appelboom geplukt. Was jetzt? Paniek! Maar dan ontdekt Desmond dat zijn appels niet het enige is dat is verdwenen: andere bosbewoners zijn ook dingen kwijt. De bosbewoners weten het antwoord al voordat ze nadenken: het monster dat in het moeras achter het huisje van mevrouw Krokodil woont, heeft hun spullen gestolen. Desmond vraagt het zich af. Want heeft iemand dat monster ooit wel eens gezien? (Te zien vanaf 31 januari)

Ronald Rovers

Geschreven door