Verwacht – 28 november 2016

THE LOOKOUT
THE LOOKOUT
Scott Frank
Zeggen dat the lookout een misdaaddrama is met meerdere gehandicapte personages dat zich afspeelt in het Amerikaanse Midwesten, is zeggen dat wijn gemaakt wordt van fruit en denken dat dat voldoende is. Toch is dat de eenvoudige opzet van dit scenario van Scott Frank die eerder als scenarist meewerkte aan onder meer minority report, get shorty en out of sight van Steven Soderbergh. Chris Pratt (Joseph Gordon-Levitt, mysterious skin, brick) is een rijkeluisjongetje dat door een auto-ongeluk niet meer weet hoe hij alledaagse dingen moet doen. Op een dag komt hij Gary tegen die hem met het betoverende lichaam van ex-stripper Luvlee Lemons verleidt om mee te werken aan een overval op de bank waar Chris als conciërge werkt. Maar zoals dat gaat met grote ladingen geld en grijpgrage handjes, dat gaat niet goed. (Te zien vanaf 30 augustus)
BORDERTOWN
Gregory Nava
Sinds 1993 vonden bij het Mexicaanse plaatsje Ciudad Juarez, dat grenst aan de Verenigde Staten, meer dan 400 moorden plaats op vrouwen, die in veel gevallen eerst werden verkracht. Zowel de politie als de Amerikaanse media gaven in al die jaren nauwelijks aandacht aan deze verschrikkingen. Zoek op ‘Ciudad Juarez’ en ‘Amnesty’ en het verhaal komt tevoorschijn. In de VS lag deze film met Jennifer Lopez en Antonio Banderas een tijdje op de plank maar krijgt nu toch een — beperkte — Amerikaanse release waardoor, hopen de makers, deze zaak de aandacht krijgt die hij verdient. Journalist Lopez reist af naar het gebied en probeert te achterhalen waarom de moorden nooit zijn opgelost. ‘Stad van stilte’, heet de film in het Spaans. (Te zien vanaf 30 augustus)
HAIRSPRAY
Adam Shankman
Filmversie van musical die weer een bewerking was van een film van John Waters uit 1988 over optimistisch dansende jongelingen die de benauwende kleine-menschenangsten en vooroordelen van de vorige generatie choreografisch van zich af proberen te schudden. Met een hoofdrol voor Nikki Blonsky als dochter die de wereld weer vrolijk maakt, en verder met eveneens dansende John Travolta als big mama en Christopher Walken als sweet papa (eerder tot dansende halfgod verheven in de videoclip van Spike Jonze bij Fat Boy Slims ‘Weapon of choice’). (Te zien vanaf 30 augustus)
WILLIE EN HET WILDE KONIJN
Lennart Gustafsson, Yiva-Li
Willie ontsnapt op een dag uit zijn kooi op de boerderij en vlucht naar het bos. Daar komt hij Wild Konijn tegen, die zieke en hongerige dieren te hulp schiet en die ook Willie op sleeptouw neemt. Als Willie heimwee krijgt naar de boerderij en ze samen de weg terug zoeken, krijgt Wild Konijn een ongeluk. Het is de hoofdfilm in een pakket van vier Zweedse tekenfilms met de andere titels schaak, hoogtevrees en biggetje vliegt. (Te zien vanaf 30 augustus)
HOT ROD
Akiva Schaffer
Hoofdrolspeler Andy Samberg werd bekend via YouTube en sommigen zien dan al meteen kassa’s rinkelen. En dus werd snel een scriptje geprint en een filmpje om de beste man heen gevouwen. Samberg is Rod Kimble, een stuntman die over vijftien bussen moet springen om de hartoperatie van zijn boze stiefvader te betalen. (Te zien vanaf 30 augustus)
GOODBYE BAFANA
Bille August
Verfilming van de memoires van James Gregory die twintig jaar lang Nelson Mandela bewaakte op Robben Island. Tegen alle verwachting in leren de twee mannen elkaar steeds beter kennen. Heel raar. Over het waarheidsgehalte van die memoires bestaat trouwens nogal wat discussie. Onder andere Mandela zelf heeft ze nooit onderschreven en die zat er toch bovenop. Maar Mandela had het druk de afgelopen jaren. De regie is van Bille August (Billie voor intimi), die zowel Isabel Allende’s the house of the spirits als Bergmans autobiografische den goda viljan (the best intentions) verfilmde. (Te zien vanaf 6 september)
CRANK
Mark Neveldine, Brian Taylor
Een ‘guilty pleasure’, zo omschreef Guardian-criticus Peter Bradshaw de vermakelijke en krankzinnig dwaze actiefilm crank. What’s in a name, zullen we er dan maar deftig Brits achteraan denken. Filmbusiness duvelstoejagers en manusjes van alles (ze acteerden, deden special effects, en hielden lampen vast) Mark Neveldine en Brian Taylor penden en regisseerden een plot bij elkaar over een huurmoordenaar die met een dodelijk Chinees spulletje is geïnjecteerd en alleen kan overleven als hij zijn adrenalinepeil kunstmatig hoog houdt. Ook de toeschouwer houdt er hartkloppingen aan over: speed meets Guy Ritchies revolver. (Te zien vanaf 6 september)
WEDDING DAZE
Michael Iain Black
the pleasure of your company heet het regiedebuut van tv-acteur Michael Iain Black in thuisland Amerika. Een romkom met een hoofdrol voor Jason Biggs die er een american pie-smaakje aan moet geven. Na een desastreus verlopen verloving is zijn nerdy held Anderson weer terug in het dating circuit. Dat gaat zoals te verwachten niet van een leien dakje. (Te zien vanaf 6 september)
NO RESERVATIONS
Scott Hicks
Amerikaanse remake van Sandra Nettelbecks bella martha waarin het leven van een topkok op z’n kop wordt gezet als ze plotseling de zorg voor haar jongere nichtje op zich moet nemen. Met little miss sunshine’s Abigail Breslin als het nichtje en Catherina Zeta-Jones als de kokkin die en passant ook nog warm loopt voor de avances van concullega Aaron Eckhart. (Te zien vanaf 6 september)
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Julian Schnabel
Regisseur Julian Schnabel (basquiat, before night falls) kroop voor een expressionistische tour de force in het hoofd van de Franse uitgever, schrijver en societyprins Jean-Dominique Bauby die na een beroerte nog 14 maanden doorbracht in een ziekenhuisbed met het zogenaamde ‘locked-in-syndroom’. mar adentro voor één oog en een hoofd vol fantasieën. Zie ook de uitgebreide bespreking en het interview met Schnabel in Filmkrant 290. (Te zien vanaf 13 september)
ONCE IN A LIFETIME
Paul Crowder, John Dower
Het verhaal van de opkomst en ondergang van het meest legendarische voetbalteam dat de Verenigde Staten ooit heeft gekend: de New York Cosmos. Het succes van het team was onder andere te danken aan Pelé die door een onbekend aantal miljoenen en de diplomatieke onderhandelingen van, jawel, Henry Kissinger werd overgehaald zijn pensioen nog even uit te stellen. Met spelers die naakt voor damesbladen poseren, intriges die niet onderdoen voor de dagelijkse misère in smeuïge soaps en natuurlijk Franz Beckenbauer. Via archiefbeelden en interviews zien we reality drama uit een tijd dat John de Mol nog bijrollen deed als hitsige garnalenpeller. (Te zien vanaf 30 augustus)
MR. BROOKS
Bruce A. Evans, Raynold Gideon
Kevin Costner als respectabel ondernemer die in de avonduren bijklust door stelletjes ongevraagd in hun slaapkamer neer te schieten. William Hurt is er bij als het boze, imaginaire alter ego Marshall. Maar als Brooks zelf al Jekyll & Hyde is, waarom dan nog een tweede personage dat het kwaad verbeeldt? Is nie goed. De film begint als Mr. Brooks zijn hobby oppakt na het een tijdje rustig aan te hebben gedaan. Het probleem is dat hij wordt gespot door een fotograaf die — vanzelfsprekend — niet naar de politie wandelt maar door de meester opgeleid wil worden tot moordenaar. Brooks organiseert zijn nachtelijke liquidaties intussen even vlekkeloos als het dozenimperium dat hij overdag bestiert: schot lossen vanuit een plastic zakje zodat de huls wordt opgevangen, even boenen en stofzuigen en de kamer is weer als nieuw. Er is ook gedacht aan een emotioneel verhaallijntje waarin Brooks zich werkelijk zorgen maakt over de vraag of dochterlief zijn moordlust erfde, maar dat is eigenlijk te zot voor woorden. Al met al een tamelijk bizar verhaal. (Te zien vanaf 6 september)
TALK TO ME
Kasi Lemmons
Het waargebeurde verhaal van de voor een overval veroordeelde Petey Greene (Don Cheadle) die in het Washington D.C. van de jaren zestig ondanks of dankzij zijn compromisloze houding een succesvolle radio discjockey wordt. Op zijn weg naar boven wordt hij geholpen door Dewey Hughes (Chiwetel Ejiofor, children of men) — een manager bij hetzelfde radiostation die zich altijd wat meer aanpaste aan zijn blanke omgeving. (Te zien vanaf 13 september)
THE BOURNE ULTIMATUM
Paul Greengrass
Derde deel uit de superieure actiereeks naar de boeken van Robert Ludlum over de voormalige ‘CIA-black ops’-agent Jason Bourne (Matt Damon) die na geheugenproblemen als gevolg van een ongeluk op jacht gaat naar de oorzaak van zijn ellende. Maar voordat hij zijn eigen verleden kan doorgronden, moet Bourne de confrontatie aangaan met geheime diensten en Russische criminelen en alle anderen die in verlegenheid wordt gebracht als de waarheid boven komt. Greengrass (united 93, bloody sunday) regisseerde ook deel 2 the bourne supremacy. De actiesequenties in de Bourne-serie zijn opzwepend snel en zeer effectief gemonteerd. In feite zijn de drie films uit de trilogie één grote achtervolging. (Te zien vanaf 13 september)
EEN MANIER OM THUIS TE KOMEN: UMOJA LIVE
Chiem van Houweninge Jr., Peter Slager
Deze muziekdocumentaire over de recente wereldreizen van Bløf is de openingsfilm van Film by the Sea. De band maakte sinds 2002 niet minder dan dertien reizen naar locaties over de hele wereld waar Bløf met lokale muzikanten aan de slag ging. Vervolgens trad de band mét die muzikanten — uit Cuba, India, Bhutan, Australië, Rusland, Ierland, Turkije, Portugal, Kenia en Japan — zes keer op in Rotterdam. UMOJA is ook de titel van de nieuwe cd en betekent in het Swahili eenheid, saamhorigheid en eenwording. (Te zien vanaf 20 september)
LIVE!
Bill Guttentag
Je vraagt je af of de scenarist met dit idee kwam vóór of nadat hij tzameti van Géla Babluani zag, die overigens bezig is met een Amerikaanse versie van zijn succesvolle debuut. live! is een mockumentary over een televisieproducente Katy (Eva Mendes) die koste wat kost een realityshow wil maken waarin mensen elkaar voor geld overhoop schieten in een spelletje Russische roulette. (Te zien vanaf 27 september)
DEATH SENTENCE
James Wan
De rustige huisvader Nick Hume (Kevin Bacon) wordt op een dag geconfronteerd met een verschrikkelijke gebeurtenis. Hij besluit wraak te nemen. Maar omdat geweld nog wel eens leidt tot nieuw geweld begint de situatie steeds verder uit de hand te lopen. Om zijn gezin te beschermen moet Mr. Hume zich bedienen van ’the old ultraviolence’. Wan regisseerde eerder de thriller saw. (Te zien vanaf 27 september)
YOU KILL ME
John Dahl
Geen neo film noir dit keer van regisseur John Dahl (red rock west, the last seduction, rounders), of anders een hele slome waarin een alcoholistische Ben Kingsley weliswaar een huurmoordenaar van de Poolse maffia speelt, maar zijn dagen doorbrengt met het ontlopen van zijn homoseksuele AA-sponsor Luke Wilson, om verliefd te worden op de verre van fatale vrouw Téa Leoni. (Te zien vanaf 27 september)
KNOCKED UP
Judd Apatow
Acht weken nadat feestbeest Ben een nacht met Alison doorbracht, staat ze met een verrassende boodschap op de stoep. Toch is knocked up niet de flauwe komedie die je met dit uitgangspunt zou verwachten — denk aan het genre mannen-die-niet-willen-opgroeien. (Te zien vanaf 27 september)
Ronald Rovers