Verwacht – 26 januari 2017

  • Datum 26-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

UNACCOMPANIED MINORS

UNACCOMPANIED MINORS
Paul Feig
Een stelletje minderjarigen zonder begeleiders raakt met kerst ingesneeuwd op Hoover International Airport en beleeft daar een heleboel leuke dingen zodat blijkt dat ook minderjarigen zonder begeleiders een fijne vakantie kunnen hebben. Regisseur Paul Feig gaf ooit rondleidingen in Hollywoods Universal Studio’s. (Te zien vanaf heden)

CHARLOTTE’S WEB
Gary Winick
Op de boerderij wordt varkentje Wilbur net na z’n geboorte van de dood gered door meisje Fern (Dakota Fanning). Ze worden vriendjes. In de grote schuur wordt Wilbur ook vriendjes met de lieve spin Charlotte. Gezelligheid alom dus. Ware het niet dat op een heuvel in de buurt een sinister gebouw staat waar alle varkentjes hun eerste en laatste relevante rol vervullen voordat een spies zich in hun kop boort. Ook varkentje Wilbur zal daarheen worden gebracht. Die logistiek bederft de sfeer op de boerderij behoorlijk. Met stemmen van onder meer Julia Roberts, Steve Buscemi, Oprah Winfrey, Robert Redford en John Cleese. De stem van Wilbur is van de tienjarige Dominic Scott Kay die als acteur al een waslijst aan films op z’n naam heeft staan en zelfs al één productie regisseerde. (Te zien vanaf heden)

SNOWCAKE
Marc Evans
Alan Rickman nu eens niet als professor Severus Snape uit de J.K.Rowling-files maar als de lichtelijk depressieve Alex Hughes. Na een auto-ongeluk blijkt Hughes namelijk springlevend in tegenstelling tot zijn bijrijdster Vivienne, een voormalige hyperenthousiaste meid. Hughes voelt zich schuldig en zoekt de moeder op. Maar moeder Linda (Sigourney Weaver) reageert koel op het overlijden van haar dochter. Ze is dan ook autistisch. Niet Dustin Hoffman-autistisch in dat ze heel goed is in tandenstokers tellen maar romantisch-autistisch in dat ze afstandelijk doet maar haar omgeving intussen vlijmscherp observeert en daar ook nog slimme gesprekken over kan voeren. Hughes blijft hangen in het kleine Canadese dorpje omdat Linda hem daartoe overhaalt en om het allemaal nog wat gemakkelijker te maken begint hij dan een verhouding met mooie buurvrouw Maggie (Carie-Anne Moss). Even later blijkt Maggie ook een rugzakje te hebben. snowcake was in februari 2006 de openingsfilm van het Berlijns Filmfestival. (Te zien vanaf 21 december)

SAW III
Darren Lynn Bousman
De hersenen staan centraal in dit voorlopig laatste deel uit de klutsen-met-andermans-eieren-trilogie. Psychopaat Jigsaw (Tobin Bell) heeft last van een jeukende hersentumor en dwingt een arts om hem in leven te houden. Doet ze dat niet dan wordt haar hoofd eraf geblazen door een kleine constructie uit Jigsaws Meccano-collectie. Omdat Jigsaw wat bedlegerig is, wordt hij bijgestaan door assistente Amanda (Shawnee Smith), en dat is handig voor een vierde deel mocht Jigsaws hoofd exploderen. Intussen op de renbaan vraagt slachtoffer Jeff zich af of hij de drie mensen die hij verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn zoon, zal laten leven of dood zal martelen. Er vielen al mensen flauw in Engeland. Veel amateur-chirurgie en ook in dit derde deel de twijfelachtige moraal uit de voorgaande aflevering: wie het leven niet waardeert moet maar eens goed uit elkaar gereten worden. Precies. Dat zal ze leren. (Te zien vanaf 4 januari)

THE ILLUSIONIST
Neil Burger
Edward Norton is de ongrijpbare goochelaar Eisenheim die in het Wenen van het fin-de-siècle het publiek gevangen houdt met fantastische trucs. Als hij op het podium assistentie krijgt van de verloofde van kroonprins Leopold, herkent hij zijn jeugdliefde Sophie, die nog steeds een halsketting met zijn foto draagt. Paul Giamatti (sideways) is Leopolds hoofd van politie die Eisenheim moet ontmaskeren. the illusionist is een bewerking van een kort verhaal van de Amerikaan Steven Millhauser over een goochelaar wiens magie zo groots en fantastisch wordt dat de hele show — lees: de maatschappij — implodeert. (Te zien vanaf 4 januari)

LES FILLES DU BOTANISTE
Sijie Dai
‘De dochters van de botanist’ vertelt het verhaal van een ‘verboden’ liefde tussen Cheng An, dochter van een beroemde botanie-professor, en Li Min, die bij de professor stage komt lopen. Gefilmd in Vietnam en rijkelijk voorzien van passende muziek ontwikkelt zich tussen de twee meisjes een relatie. Dat de professor geen kind van de flower-power blijkt te zijn en dat de meisjes niettemin met elkaars verboden fruit in de weer gaan, maakt dat in het serene plantenparadijs een kwetsbaar evenwicht wordt verstoord. Maar dan komt Cheng An’s broer thuis van militaire dienst in Tibet en de professor ziet een kans om alle problemen op te lossen: Li Min trouwt met broer Dan. Dat vinden de meisjes niet eens zo’n beroerde oplossing. (Te zien vanaf 11 januari)

TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
Liam Lynch
Professioneel uitgemolken grap over nepband Tenacious D van Jack Black ‘JB’ en Kyle Glass ‘KG’. Black is op de vlucht voor z’n ouders en komt aan in Hollywood waar hij samen met KG ’the Greatest Band in the World’ opricht. En dan maar op zoek naar werk. De film is een spin-off van HBO-serie tenacious d en volgt op de door Liam Lynch — van het nummer ‘My United States of Whatever’ — geregisseerde documentaire over Tenacious D. Allemaal fake. De film is een komedie die vooral laat zien dat rock & roll al lang van een flatgebouw is gesprongen en gebalsemd het museum in kan. Inclusief de ballad ‘Fuck her gently’. (Te zien vanaf 11 januari)

CANDY
Neil Armfield
Heroïnejunkiefestijn naar een boek van coscenarist Luke Davis. Hoewel niet zo vervelend optimistisch als trainspotting is candy toch aardig luchtig over heroïnegebruik. Er is tragiek maar die is wat aan de magere kant. Zie voor een beetje contrast Darren Aronofsky’s requiem for a dream of Alex Cox’s sid and nancy. Maar goed, er is ophef en er is vertier. In candy worden Heath Ledger en Abbie Cornish verliefd op elkaar. Volgens Dan (Ledger) betekent ultieme liefde samen-heroïne-gebruiken en dus knalt hij het ‘bruin’ ook door Candy’s aderen. Samen beleven ze die eerste tijd fijne avonturen — lekker auto’s wassen op de heroïne, orgastisch hamburgers eten (‘We’re the coolest people in McDonalds’) maar — ojee — de twee duifjes zien over het hoofd dat heroïne vrijblijvend idealisme omzet in hardcore kapitalisme. Geoffrey Rush is chemicus die z’n eigen ‘Jesus Juice’ brouwt. (Te zien vanaf 18 januari)

ROCKY BALBOA
Sylvester Stallone
Het bloed kan dan wel uit de bokser gaan maar de bokser nooit uit het bloed. Na een paar kruimels uit het bokscircuit te hebben gevloerd, wordt Rocky gevraagd voor een wedstrijd tegen wereldkampioen Mason ‘The Line’ Dixon. Rocky is inmiddels een paar decennia voorbij de houdbaarheidsdatum dus dat wordt een stevige klus. En in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties. (Te zien vanaf 18 januari)

LONELY HEARTS
Todd Robinson
Martha Beck en Raymond Fernandez werden eind jaren veertig in de VS bekend als ’the loney hearts killers’. Ze plaatsten contactadvertenties in kranten om slachtoffers te lokken en sloegen hen dan ongevraagd de hersenen in. Ze werden gepakt, bekenden twaalf moorden, verzwegen er vermoedelijk een stuk of acht, werden veroordeeld, protesteerden, maar werden in 1951 toch geëlectrocuteerd. Met Salma Hayek als Martha en Jared Leto als Raymond. De film volgt de speurtocht van twee rechercheurs (John Travolta en James Gandolfini) naar de moordenaar(s). In 1970 was dit verhaal ook de inspiratie voor the honeymoon killers van Leonard Kastle. (Te zien vanaf 18 januari)

WINDKRACHT 10: KOKSIJDE RESCUE
Hans Herbots
Over een reddingsbrigade die voor de Belgische kust mensen uit het water haalt en meer algemeen bijspringt bij vervelende gebeurtenissen in de burgerluchtvaart. De film is gebaseerd op de populaire televisieserie windkracht 10. Was in België enorme kaskraker. En hoe zit het eigenlijk met onze eigen wind- en waterfilms: deltastorm van producent Paul Voorthuysen (feestje!) over ‘de’ watersnoodramp van 2007 (beoogd regisseur: Dick Maas, beoogde releasedatum: Kerst 2007, als de Kerst-tsunami van 2004 alweer een beetje vergeten is) en Johan Nijenhuis’ terugblik op die minder fictieve Nederlandse watersnoodramp uit 1953? (Te zien vanaf 18 januari)

NACHO LIBRE
Jared Hess
Broeder Ignacio (Jack Black) werkt als kok in een klooster op het platteland van Mexico. Omdat hij de weeskinderen eens flink wil verwennen, stort Ignacio (‘Nacho’) zich met cape en masker op het professioneel worstelen. Jared Hess regisseerde het veel absurdere napoleon dynamite. (Te zien vanaf 18 januari)

WE SHALL OVERCOME
Niels Arden Oplev
Deense feelgood over de 13-jarige Frits die door zijn neofascistische schoolhoofd en gerespecteerd lid van de gemeenschap ontdekt dat gerespecteerde mensen ook sadistische idioten kunnen zijn. Opgezweept door speeches van Martin Luther King, de geschiedenis van de slavernij en een zojuist uit Kopenhagen geïmporteerde hippie, komt de jonge Frits in opstand. (Te zien vanaf heden)

PETTSON & FINDUS: PETTSONS BELOFTE
Jørgen Lerdam en Anders Sørensen
Animatie over Pettson die ergens diep in het Zweedse platteland aan zijn kat Findus belooft dat de kerstman dit jaar ook bij hen langskomt. Maar Pettson gelooft niet in de kerstman dus hij moet er eentje bouwen. Als de kerstmanmachine niet op tijd lijkt te gaan werken, gebeurt er iets magisch. (Te zien vanaf heden)

Ronald Rovers

Geschreven door