Verwacht – 23 november 2016

  • Datum 23-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

YOU KILL ME

YOU KILL ME
John Dahl
Al in sexy beast liet Ben Kingsley zien dat hij alleen maar glimlachend op een terras hoeft te zitten om iedereen gek van angst te maken. Hij kwam toen als Don Logan afzakken vanuit Londen naar de Spaanse zon om een en ander aan verstoorde verhoudingen te corrigeren. Vriendelijk keuvelend, om dan plotseling iemands hoofd open te breken op de rand van het zwembad. In you kill me mag Kingsley als de huurmoordende Frank Falenczyk dan constant aan de fles hangen en zijn dagen in een roes slijten, hij blijft dezelfde brok gebalde energie. Weinig woorden heeft hij nodig om zijn nieuwe geliefde — Téa Leoni (fun with dick and jane, jurassic park iii) — met keukenmes en meloen te leren hoe je iemand omlegt. Doel van de hele exercitie is uiteindelijk dat hij terugkeert naar zijn Poolse gangstercollega’s in het plaatsje Buffalo en daar een en ander aan verstoorde verhoudingen corrigeert. (Te zien vanaf 27 september)

RUSH HOUR 3
Brett Ratner
Derde deel uit serie interculturele misverstanden onder politieagenten. Jackie Chan kan maar niet stil blijven zitten en Chris Tucker kan zijn mond maar niet dicht houden. ‘Extreem vermoeiend en voorspelbaar’ lijkt de heersende mening onder recensenten van welke culturele achtergrond dan ook. Geschoten voor dat deel van filmliefhebbers dat gedachteloos achterover leunt en een Jackie Chan-infuus inbrengt, de rest van de wereld had ook zonder gekund. Met Max von Sydow, die na een lange carrière van mooie rollen lijkt begonnen aan een periode van zelfkastijding. (Te zien vanaf 27 september)

TIMBOEKTOE
Dave Schram
Na afblijven! de tweede bewerking van de succesvolle Timboektoe-romanserie van Carry Slee. Kars en Isa belanden in Frankrijk nadat hun ouders besluiten daar een camping te beginnen. Zover van Nederland weg?! Het lijkt Timboektoe wel. Isa ontmoet dan Jules, die een jaar eerder zijn moeder verloor. Zijn vader is alcoholist maar Jules zegt dat liever niet tegen Isa. Hij schaamt zich. Met de camping van pa en ma gaat het dan inmiddels best lekker ware het niet dat even verderop een idioot nog een camping opent. Volgens oud-kapitalistisch gebruik probeert de nieuwe campingexploitant dan de ouders van Kars en Isa weg te pesten. Jules’ vader wordt zelfs gearresteerd! Kars, Jules en Isa moeten de boel dan redden maar of ze dat lukt… (Te zien vanaf 4 oktober)

AZUR & ASMAR
Michel Ocelot
Digitale animatie van schrijver, regisseur, animator Michel Ocelot die eerder het handgetekende kirikou en de tovenares afleverde. Een Franse en een Arabische jongen, Azur en Arab Asmar groeien op als broers onder het toeziend oog van Asmars moeder Jenane. De jongens vechten en stoeien de hele tijd maar ze vinden elkaar in hun liefde voor de verhalen over de magische prinses Djinn, die Jenane hen ’s avonds voorleest. Als Azur op een dag terugkomt uit de stad ontdekt hij dat Jenane en Asmar zijn weggestuurd en reist hen achterna naar Noord-Afrika. Nadat hij ze heeft gevonden gaan Azur en Asmar als rivalen op zoek naar de magische prinses. Het verhaal speelt vaag in de achttiende eeuw maar het verkondigt de moderne boodschap van religieuze tolerantie en samenwerking. Voor liefhebbers van spirited away. (Te zien vanaf 4 oktober)

STARDUST
Matthew Vaughn
In het Engelse plaatsje Wall, zo genoemd omdat het alleen door een muur is gescheiden van het magische Stormhold, valt Tristan als een blok voor de mooie en flirtende Victoria. Victoria vindt Tristan ook aardig maar ziet meer in de stoere hunk Humphrey, die tenslotte helemaal naar Ipswitch reisde om een verlovingsring voor haar te scoren. Dan kun je een potje breken. Als Tristan en Victoria op een avond een vallende ster zien, belooft hij een beetje overmoedig dat hij haar er voor haar verjaardag eentje zal brengen. Die verjaardag is, gelukkig voor de film, een paar dagen later. Anders duurt het maar. Victoria, nooit de beroerdste om een ring uit Ipswitch in te ruilen voor een vallende ster, ziet wel wat in het aanbod. Dus Tristan duikt over de muur om in het magische Stormhold de vallende ster te vinden. Die trouwens, de wegen van de schrijver zijn ondoorgrondelijk, in feite een mooie jonge vrouw met de naam Yvaine is. (Te zien vanaf 4 oktober)

MEET THE ROBINSONS
Stephen J. Anderson
Volgens de New York Times "een van de slechtste geanimeerde feature films die Disney sinds enige tijd op de markt heeft losgelaten". Uit de zak ‘vaste ingrediënten voor Disney-animaties’ doken de makers verrassend ‘stout weeskindje’, ’tijdmachine’ en ‘zingende kikkers’ op en kwamen tot een film waarin, het moet gezegd, een weeskind rondklungelt met een tijdmachine. Met de stem van Tom Selleck (de legendarische ‘Magnum P.I.’ die met zijn snor op Hawaï onder elke palmboom criminele ongein wist op te graven’) en Angela Bassett (mr. & mrs smith). (Te zien vanaf 10 oktober)

PLOP EN DE PINGUÏN
Dennis Bots
Weer een film over pinguïns: dit begint bizarre trekken te krijgen (zie ook de recensie van surf’s up. Maar goed, de pinguïns hebben in ieder geval geen hoofdrollen want die zijn voor de illustere Plop en zijn maten. Na kabouter plop, plop in de wolken, kabouter plop en de toverstaf, plop en kwispel, plop en het vioolavontuur en plop in de stad, nu een culinair verhaal. Alfons en Eugene zijn door de boze restauranthoudster Louise naar de Zuidpool gestuurd om pinguïns te halen voor haar exclusieve pinguïnsoep. Maar de doos met pinguïn is op de terugweg van de vrachtauto gevallen. Enfin, Louise explodeert en eist dat de heren opnieuw naar de Zuidpool vertrekken. Niemand weet ondertussen dat Snorre de poolkabouter, vriendje van Pinki de pinguïn, de doos met gevogelte heeft ontdekt. (Te zien vanaf 10 oktober)

THE HEARTBREAK KID
Bobby & Peter Farrelly
Remake van the heartbreak kid uit 1972 over een man die slechts een paar dagen na zijn huwelijk verliefd wordt op een andere vrouw. De veertigjarige Eddie (Ben Stiller) tolereert dag in dag uit de verwijten van zijn vader dat hij te weinig gebruik maakt van zijn vrijgezellenstatus ("Been crushing any pussy?"). Als hij de mooie Lila helpt wanneer haar tas wordt gerold, besluiten ze al na een paar weken te trouwen. Mooi zo, papa kan blij zijn. Maar tijdens de huwelijksreis blijkt Lila een paar vervelende trekken te hebben. Ongelofelijk vervelend trekken, waaronder wat afwijkend gedrag tussen de lakens waar Eddie niet zo goed raad mee weet. Nadat ze arriveren in Mexico, waar de twee pasgetrouwden prille idylle zouden moeten vieren, loopt Eddie Miranda tegen het lijf. Even snel als hij is getrouwd, weet Eddie dat Miranda zijn grote liefde is. (Te zien vanaf 17 oktober)

DARK IS RISING
David L. Cunningham
Regisseur van zowel to end all wars als Little house on the prairie levert de eerste bewerking af van de Fantasy-serie The dark is rising van Susan Cooper. Hoewel niet de enige die dit lot in de literatuur is overkomen, staat Will Stanton toch behoorlijk te kijken als hij ontdekt dat hij de laatste van een lange traditie van krijgers is die hun levens wijden aan het bestrijden van de krachten van de duisternis. Heen en weer reizend in de tijd, vindt warrior Will aanwijzingen dat de confrontatie met ontzagwekkende slechteriken op handen is. Het is aan Will om dan de wereld te redden. (Te zien vanaf 18 oktober)

DEATH SENTENCE
James Wan
De rustige huisvader Nick Hume (Kevin Bacon) wordt op een dag geconfronteerd met een verschrikkelijke gebeurtenis. Hij besluit wraak te nemen. Maar omdat geweld nog wel eens leidt tot nieuw geweld begint de situatie steeds verder uit de hand te lopen. Om zijn gezin te beschermen moet Mr. Hume zich bedienen van ’the old ultraviolence’. Wan regisseerde eerder de thriller saw. (Te zien vanaf 18 oktober)

TRADE
Marco Kreuzpaintner
Gebaseerd op journalistiek speurwerk van Peter Landesman van The New York Times naar de internationale handel in seksslaven en geschreven door scenarist en toneelschrijver Jose Rivera (the motorcycle diaries). Dat suggereert een doordacht drama maar de makers zagen meer in een exploitatiethriller. (Te zien vanaf 18 oktober)

EVENING
Lajos Koltai
Gebaseerd op de roman Evening van Susan Minot uit 1998, vertelt deze film het verhaal van een vrouw die terugkijkt op de paar hoogte- en dieptepunten van haar leven, terwijl ze op bed ligt en langzaam sterft. Een karrenvracht aan grote actrices passeert op het podium: Vanessa Redgrave, Meryl Streep, Glenn Close. De roman werd bewerkt door schrijfster Minot en de toch niet ongetalenteerde Michael Cunnningham (Bloedverwanten, De uren). (Te zien vanaf 18 oktober)

11TH HOUR
Leila Conners Petersen
Documentaire gemaakt met de stem en het geld van Leonardo DiCaprio, die trouwens ook meeschreef aan het scenario, en ook in beeld verschijnt, over de snelheid waarmee wij onze natuurlijke hulpbronnen erdoorheen jagen. Zoals de titel fijntjes suggereert, hebben we niet veel tijd meer om de dingen recht te zetten. Dat kunnen we onder meer doen, aldus een van de vele opgevoerde experts, door ‘groene’ gebouwen te bouwen die gebruik maken van zonne-energie en hun eigen afval recyclen. (Te zien vanaf 18 oktober)

THE MARK OF CAIN
Marc Munden
Winnaar van de Amnesty International ‘Movies that matter-award’ tijdens het afgelopen Rotterdams Filmfestival. De achttienjarige Mark, bijnaam Treacle, wordt samen met zijn vriend Shane opgeroepen om voor het Britse leger te vechten in Basra in Irak. Op de heenreis leren de soldaten — opdracht van de legervoorlichting — dat iedereen die de lokale bevolking aftuigt ’the mark of Cain’ op zijn lijf gebrand krijgt, maar in Basra aangekomen leren de soldaten dat een openbaar mishandelingetje hier en daar best wordt toegelaten. De Irakezen moeten wel weten wie de broek aanheeft tenslotte. Terug in Groot-Brittannië hebben de jongens moeite zich aan te passen aan het dagelijks leven, waar openbare mishandelingen niet de eerste keuze zijn om problemen op te lossen. En dan worden de foto’s die Shane maakte in Irak, naar de pers gelekt. (Te zien vanaf 19 oktober)

HALLOWEEN
Rob Zombie
"When it comes to remakes, I no longer ask ‘why?’ but merely accept the inevitable", schrijft een Amerikaanse recensent in reactie op het wéér verschijnen van halloween van John Carpenter uit 1978. Slasher over jongen die vroeger werd gepest en vijftien jaar later ontsnapt uit een inrichting en dan met zijn gereedschapskistje teruggaat naar zijn geboortedorp. (Te zien vanaf 25 oktober)

BUTTERFLY ON A WHEEL
Mike Barker
Tot gisteren was het leven een groot feest voor het ideale gezin Warner. De sfeer daalt naar een dieptepunt als ene Ryan (Pierce Brosnan) dochter Sophie ontvoert. Maar Ryan wil geen geld, nee, hij wil dat de Warners allemaal rare dingen gaan doen, en legt uiteindelijk de vraag op tafel of ze een onschuldige man kunnen vermoorden om hun dochter te redden. (Te zien vanaf 25 oktober)

THE INVASION
Oliver Hirschbiegel
Regisseur Hirschbiegel van der untergang mocht deze keer aan de slag met een Amerikaanse cast, nou ja, een Australische/Britse cast. De inmiddels bijna bovenwerelds serene Nicole Kidman maakt zich als psychiater zorgen over haar zoontje Oliver, die weer eens een tijdje naar haar ex-man Tucker vertrekt. Maar haar goede, (let op:) platonische, vriend Daniel Craig stelt haar gerust: niks aan de hand joh. Dat blijkt niet helemaal waar want Tucker is inmiddels overgenomen door aliens. En de buitenaardse invasie stopt niet bij Tucker. Vierde bewerking van Jack Finneys boek The Body Snatchers. (Te zien vanaf 25 oktober)

Ronald Rovers

Geschreven door