Verwacht – 23 december 2016

  • Datum 23-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

ALATRISTE

SPIDERMAN 3
Sam Raimi
Na Spidey’s coming out en het gevecht met de excentrieke miljonair Norman Osborn in deel 1 en de tentakels van Doctor Octavius in deel 2, moet ideale schoonzoon Peter Parker (Tobey Maguire) het nu opnemen tegen Sandman, Venom en The New Goblin. Maar de grootste vijand leeft binnenin, achter de draden van z’n steeds zwarter wordende koolstofvezelniemendalletje. Wraakzucht en woede dreigen het nobele spinnenhart te vergiftigen. Deel 3, ook wel aangeduid als ‘het laatste hoofdstuk’, ontrafelt Spidey’s web blijkbaar niet helemaal want Raimi is ook al in gesprek over het regisseren van spiderman 4. Volgende maand meer over Spidey 3 wanneer de Filmkrant het mysterie van de derde delen — pirates of the caribbean 3, ocean’s 13 en shrek the third — zal verklaren. (Te zien vanaf 1 mei)

ALATRISTE
Agustín Díaz Yanes
Viggo Mortensen is de vroeg-17e-eeuwse soldaat Diego Alatriste in deze duurste Spaanse productie ooit (32 miljoen euro). Flink gehypet in thuisland Spanje, met indrukwekkende vormgeving maar ook met, volgens sommigen, te weinig dramatische diepgang. Op de achtergrond speelt de ondergang van het Spaanse wereldrijk, dat zoals elk wereldrijk uiteindelijk door decadentie en corruptie (een vorm van decadentie) elke realiteitszin verliest. In alatriste is het vooral de corruptie waarvan Alatriste het slachtoffer dreigt te worden. Door de film spelen twee romantische verhaallijnen om, in de woorden van het Amerikaanse vakblad Variety, ‘de overheersende geur van testosteron te verdunnen’. (Te zien vanaf 10 mei)

THE NAMESAKE
Mira Nair
Terwijl de rest van de wereld zich verliest in vredesidealen en slecht zittende broeken worden Ashoke en Ashima in India aan elkaar uitgehuwelijkt. Ze besluiten in New York een nieuw leven op te bouwen. Maar zoals vaker ziet het nieuwe thuisland hen liever gaan dan komen. Jaren later gaat ook zoon Gogol dit gevecht aan: moet hij zijn Bengaalse achtergrond verwerpen om echt Amerikaan te worden? En wordt hij dan echt Amerikaan? Kan dat ooit? Hoe gaan ze om met de — vermeende — westerse vrijheden? (Te zien vanaf 10 mei)

BLADES OF GLORY
Will Speck, Josh Gordon
Ziek kunstschaatsavontuur dat verder gaat waar ‘Dancing on ice’ ophield. Offbeat, zoals die commercial van krasloten met twee schoonzwemmers. Hier zijn het Will Ferrell en Jon Heder die de rondjes draaien en de handstand over en schaapjesspringen doen. En het gaat allemaal om timing. En schwung. Je moet schwung niet vergeten. Een ode aan deze koningssport. (Te zien vanaf 10 mei)

THE REAPING
Stephen Hopkins
Hilary Swank is ‘mythbuster’ Katherine Winter die over heuvels en door dalen trekt om idioot bijgeloof op een stokje te prikken. Formulewerk met laag uitgesneden decolletés, krakende deuren, rivieren van bloed, vliegenplagen — en nog zes andere plagen — vallende kikkers en overacterende runderen. (Te zien vanaf 10 mei)

HAAIBAAI aka SHARKBAIT
Howard E. Baker, John Fox
Klein visje verlaat zijn vervuilde nest om ergens op een kleurrijk koraalrif een nieuw bestaan op te bouwen. En jawel, hij vindt een nieuw thuis en hij wordt zelfs verliefd. Maar voordat hij met meisje Cordelia aan extreem zweterige seks toekomt, valt een enorme haai binnen waardoor de hele boel in het honderd loopt. Het begint op te vallen dat in het animatiegenre een heel leger van goedkope imitators aan het werk is: Na madagascar verscheen the wild, na over the hedge verscheen barnyard en deze haaibaai is niks anders dan een goedkope rip-off van finding nemo, zoals duidelijk mag zijn uit het verhaal. En alle rip-offs missen de vonk en de vormgeving en bovenal de humor van het origineel. Waar blijven de nieuwe ideeën? (Te zien vanaf 16 mei)

THE NUMBER 23
Joel Schumacher
Hondenvanger Walter Sparrow (Jim Carey) verschijnt op het toneel als serieuze onderzoeker van het nummer 23 waar, zo blijkt online, inmiddels een klein leger hysterici een bovennatuurlijke oorsprong achter vermoedt. Zei ik hysterici? Ik bedoel nieuwsgierige mensen. Volgens conspirationisten houdt veel met van alles verband. En als iets geen verband houdt dan is dat alleen omdat we het verband nog niet begrijpen. Sparrows vrouw Virginia Madsen (Agatha, jawel) geeft hem het boek The number 23, dat is geschreven door iemand met de naam Topsy Kretts (jawel, serieus bedoeld). En dan blijkt alles zo ongeveer 23 te zijn: lekker obsessief-compulsief stoeptegels en corduroy colberts tellen, en hoeveel rode auto’s kwam ik eigenlijk net op weg naar huis tegen. Ook deze tekst bestaat uit een wiskundige bewerking van het nummer 23, tel maar. De film neigt naar zelfspot maar dat is toeval. (Te zien vanaf 17 mei)

FRACTURE
Gregory Hoblit
Hoewel fracture een plek heeft in een lange traditie van rechtbankdrama’s, doet die typering de film tekort. Watskebeurt? Anthony Hopkins wordt verdacht van de moord op zijn vrouw Jennifer, althans van het afvuren van de kogel die ervoor zorgde dat zij nu in coma in het ziekenhuis ligt. Elke stap van zijn zorgvuldig voorbereide plan zien we voor onze ogen uitgevoerd worden. Ted Crawford (Hopkins) is schuldig vanaf het eerste moment dat we hem zien. Tegelijkertijd staat de succesvolle officier van justitie Willy Beachum (Ryan Gosling) op het punt om afscheid te nemen van het Openbaar Ministerie van Los Angeles. Hij kiest voor het grote geld bij een advocatenkantoor. Maar of hij nog even deze ene zaak wil doen. De man is schuldig, no sweat, binnen een week moet de zaak zijn afgerond. Toch? Niet helemaal. Het toeval wil dat Ted Crawford is gespecialiseerd in ‘fracture mechanics’, de kunst om in vliegtuigontwerpen structurele fouten te ontdekken. Die kunst zet hij in om ‘reasonable doubt’ te creëren, om de juryleden aan het twijfelen te brengen. Hij kan dan wel schuldig lijken, als de jury het niet zeker weet dan moet ze hem vrijspreken. In de rechtzaal draait Beachums ego op vol vermogen maar langzaam steekt Crawford het ene na het andere staafje tussen de raderen. Beachums nieuwe bazin Nikki Gardner (Rosamund Pike) en in haar vrije tijd Satans kleine koningin van de duisternis, wil Beachum zo snel mogelijk in haar kantoor en in haar bed. Maar Beachums voorspoed lijkt opgebruikt. (Te zien vanaf 17 mei)

PIRATES OF THE CARIBBEAN 3
Gore Verbinski
Het azuur van de Cariben is opnieuw het decor voor Johnny Depps buitenwerelds dolende personage Jack Sparrow, die net als Raoul Duke in fear and loathing in las vegas elke dag met een paar druppels LSD lijkt te beginnen. En dat moet ook, want het eerste en tweede deel zouden ten onder zijn gegaan als het personage — want het verhaal draait natuurlijk om Sparrow — en daarmee de film zichzelf serieus had genomen. Sparrow, Elizabeth, Will en kapitein Barbossa moeten na een vermoeiende discussie met de Kraken — reuzeninktvis uit deel 2 en, iets verder terug, uit de Noorse Örvar-Odds sage — in een nog uitputtender discussie met Davey Jones en Lord Cutler Beckett die samen een diabolisch verbond hebben gesloten om de wereldzeeën te kunnen beheersen. Jones en Beckett krijgen hulp van the Flying Dutchman en de volledige East India Trading Company. (Te zien vanaf 23 mei)

THE HOAX
Lasse Hallström
the hoax is het verhaal over Clifford Irving (Richard Gere), een mislukt schrijver, die de grote Amerikaanse uitgever McGraw-Hill en nog wat mensen ervan wist te overtuigen dat hij de geautoriseerde biograaf was van miljardair Howard Hughes. En daarvoor een flink voorschot in z’n zak stak (naar verluidt 765.000 dollar). Opmerkelijk genoeg leverde hij ook nog echt een biografie af. Zonder toestemming. En vol veronderstellingen en verzinsels. Martin Scorsese liet het verhaal over Irving links liggen toen hij Hughes’ leven verfilmde in the aviator. Clifford Irving speelt wel een belangrijke rol in Orson Welles f for fake want Irving schreef ook de — geautoriseerde — biografie Fake! over meestervervalser Elmyr de Hory. Sterker, misschien inspireerde De Hory Irving wel. Maar De Hory staat niet genoemd bij de credits van the hoax. (Te zien vanaf 24 mei)

THE DEAD GIRL
Karen Moncrieff
Misère alom in the dead girl. Regisseur Moncrieff gebruikt de vondst van een lichaam als een prisma om in vijf mini-films — ’the stranger, the sister, the wife, the mother, the dead girl‘ — de levens van haar personages aan ons te presenteren. In de VS mag de film dan getypeerd worden als ‘most depressing film in recent movie history’ maar dat is alleen omdat men de Europese cinema niet goed kent. (Te zien vanaf 24 mei)

BLACK SNAKE MOAN
Craig Brewer
Over zwarte mannen en vrouwen en ondergoed en kettingen en radiatoren. Maar in feite is black snake moan een film over het bestrijden van innerlijke demonen, en zo zijn we weer terug bij spiderman. Met Samuel L. Jackson en Cristina Ricci en een niet onaardige Justin Timberlake. (Te zien vanaf 31 mei)

Ronald Rovers

Geschreven door