Verwacht – 22 februari 2017

  • Datum 22-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

AFBLIJVEN

AFBLIJVEN
Maria Peters
Naar een roman van Carry Slee. De ouders van Melissa denken dat hun dochter op klassiek ballet zit. Not. Op de dansschool hiphopt Melissa in het rond, niet altijd tot plezier van haar rivaal Debby. Wanneer Melissa XTC slikt om haar onzekerheid te verbergen als ze in een videoclip van niemand minder dan Brainpower mag dansen, begint het gedonder. Melissa wil steeds meer pillen. En dan voelt de dealer — een professioneel danser — zich ook nog aangetrokken tot het meisje. Melissa’s vrienden doen er vervolgens van alles aan om haar uit de misère te halen. Regisseur Maria Peters maakte eerder de tasjesdief, kruimeltje en pietje bell. Met onder meer Michiel Romein, de uit het zakmes en de tasjesdief bekende maar nu volwassen Olivier Tuinier en Matthijs van de Sande Bakhuyzen. (Te zien vanaf 4 oktober)

SL8N8 (SLACHNACHT)
Frank van Geloven, Edwin Visser
Het debuut van deze regisseurs opent het ‘Nederhorror en andere vreemde verschijnselen’-programma op het Nederlands Film Festival (NFF). In sl8n8 belandt paranormaal begaafd studente Kristel Lodema (Victoria Koblenko) met een groep vrienden in erm… een verlaten steenkolenmijn om een manuscript op te halen van haar zojuist overleden vader. Ze wandelen wat door de ondergrondse gangen en vervolgens doet de lift het niet meer. Wat doe je in zo’n geval? XTC slikken en met een Ouija bord geesten oproepen. De ‘vuurman’ om precies te zijn. "Wat begint als een grap mondt uit in een nachtmerrie…" Horror is aan een kleine opmars bezig in Holland, zie doodeind (Groep vrienden belandt in een donker huis in de bossen) en horizonica (ook in première tijdens het NFF: "Wat begon als een spannend en leuk ontgroeningsavontuur, loopt uit op een met bloed doordrenkte nachtmerrie"). (Te zien vanaf 5 oktober)

JACKASS: NUMBER TWO
Jeff Tremaine
De plot is bekend: een groepje sadomasochisten in de bloei van hun leven loopt elkaar en anderen te zieken met bizarre stunts — babykrokodillen aan tepels hangen, met trampolines onder ventilatoren springen, wasabi snuiven, sneeuwballen met urine eten en zonder toestemming herrie maken op een golfbaan vol hysterische vijftigers (uit jackass: the movie). Wie het hoofd niet afwendt, moet er meestal wel om lachen. (Te zien vanaf 5 oktober)

DE WILDE BENDE
Joachim Masannek
Duitse voetballertjes — de wilde bende — zijn heer en meester over hun veldje de ‘Duivelspot’. Maar andere kinderen liggen op de loer. Als de goden blijkbaar genoeg hebben van het gedribbel en het dagen laten regenen, verandert hun veldje in een enorme bak blubber. De mannschaft baalt stevig en besluit binnenshuis verder te voetballen. Met alle gevolgen van dien. Ze mogen het huis niet meer uit en, nog erger, ze mogen niet meer voetballen. Tot overmaat van ramp blijkt dikke Michiel, ongetwijfeld een weinig subtiele verwijzing naar de Duitse vraatzucht, als volleerd usurpator het voetbalveld te hebben ingepikt. De bende verzint dan een list om Michiel te pakken te krijgen maar er is een probleem: dan hebben ze wel de hulp van een meisje nodig. Jakkie, meisjes. In Duitsland was de film een groot succes, getuige de twee vervolgen die zijn uitgebracht. Het derde vervolg, het vierde deel dus, verschijnt volgend jaar. (Te zien vanaf 11 oktober)

PIET PIRAAT EN HET VLIEGENDE SCHIP
Bart van Leemputten
Piet Piraat, Stien Struis, Berend Brokkenpap en Steven Stil reizen in dit derde deel met hun vliegende schip De Wankele Walvis naar een tropisch eiland waar ze in gevecht gaan met vleesetende planten en een reusachtige oester. Daar ontdekken ze een bende bange piraten en hun betoverende leider Marylin. Piet Piraat wordt verliefd op haar en moet haar redden. Bart van Leemputten regisseerde eerder kabouter plop en de toverstaf en plop in de wolken. En natuurlijk piet piraat en de betoverde kroon, dat vorig jaar verscheen. (Te zien vanaf 11 oktober)

HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Mischa Kamp
Nu kunnen de kinderen nog een keer naar de bioscoop, aldus Warner, die Mischa kamps het paard van sinterklaas opnieuw uitbrengt. Een nobel gebaar van de distributeur. En terecht, want Kamps ingehouden kinderfantasie is erg de moeite waard. Ook om voor de tweede keer te bekijken. De vijfjarige Winky Wong komt met haar moeder vanuit China naar Nederland om bij haar vader te gaan wonen. Maar het is lastig voor Winky omdat ze de taal moet leren en op school nieuwe vriendjes moet maken. Als ze bij de nieuwe buren — Jan Decleir en Betty Schuurman — een pony ontdekt, wordt ze bijkans gek. Winky wil nu ook een pony en schakelt Sinterklaas in. Heerlijke film. (Te zien vanaf 11 oktober)

STORMBREAKER
Geoffrey Sax
Volgens Variety een ‘hoped for’ — maar tegenvallende verfilming van de Alex Rider-romans van ene Anthony Horowitz. Ook wel Britse ‘Kidlit’. Jonge knaap (Alex Pettyfer) vecht tegen boze mannen à la James Bond met pukkels maar doet dat zonder enige knipoog, zoals Bond dat vroeger wel deed en zoals johnny english en spy kids dat onlangs nog tamelijk krakkemikkig deden. Ewan McGregor overleeft de openingsequentie niet, maar dat is geen kritiek op zijn prestatie, hij wordt in de eerste minuten gewoon omgelegd door boze man Yassen Gregorovich (Damian Lewis). Mickey Rourke schijnt zich te specialiseren in onwereldse gezichtsconstructies — sin city (en volgend jaar naar verwachting in het vervolg) en minder breed aangezet maar zeker zo gebruind in domino — dus hij speelt hier de rol van Darrius Sayle, een megalomaan in een Blofeld-achtig huis in de wildernis van Cornwall. Variety nog een keer: "Alsof hij [de regisseur] elke Hollywood-blockbuster van de afgelopen vijfentwintig jaar analyseerde, is de film niks meer dan een koude, berekende exercitie in mid-atlantisch filmmaken." (Te zien vanaf 12 oktober)

CLERKS II: PASSION OF THE CLERKS
Kevin Smith
In 1994 maakte Kevin Smith — Silent Bob in zijn eigen films — voor 27.000 dollar clerks, over een slackerparadijs achter de gevels van kleine winkeltjes in een naamloos plaatsje in New Jersey (Asbury Park). Dante Hicks en Randal Graves hingen toen wat rond, even zinloos als jackass maar dan zonder de geforceerde zelfmoordacties. Dante en Randal raakten iets: een hele generatie winkelslaven zonder levensdoel maar met kinky Star Wars-fantasieën herkende zich in de verdwaalde gebloktblousde pummels. Nu is er een vervolg, dat trouw bleef aan het vermakelijke nihilisme van twaalf jaar geleden. (Te zien vanaf 12 oktober)

THE GRUDGE 2
Takashi Shimizu
Twee jaar geleden ging de deur open, en die is sindsdien niet meer dichtgegaan. In het eerste deel werd een Amerikaanse in Tokio achtervolgd door boze geesten nadat ze een heel naar huis had bezocht. En van het een kwam het ander. Het opvallende aan the grudge was dat de onvermijdelijke Amerikaanse remake werd gemaakt door de oorspronkelijke Japanse regisseur en dan behoudt zo’n film toch een zekere bloederige flair. Of misschien is flair niet het goeie woord. In the grudge 2 belandt de zuster van de Amerikaanse uit deel 1 ook in Tokio om daar geïnfecteerd te worden met een moorddadig virus. Een paar mensen zien in dat nu toch echt een oplossing moet worden gevonden. (Te zien vanaf 19 oktober)

CLICK
Frank Coraci
Het aanbod is deze maand een beetje teleurstellend. En de aanwezigheid van Christopher Walken en stoeipoes Kate Beckinsale (underworld) kan het niveau van deze film ook niet opkrikken. Een scenarioschrijver bedacht het grenzeloos fascinerende idee van een afstandbediening waarmee je je leven vooruit- en terug kunt spoelen(!). Architect Adam Sandler krijgt het apparaat in handen — geloofwaardige casting is blijkbaar geen issue meer, volgende keer casten we Jackie Chan als middeleeuwse schriftgeleerde — en gebruikt het om in het verleden scheten te laten op iemands gezicht en zijn hond drie keer zo snel te laten poepen. (Te zien vanaf 19 oktober)

LOTTE VAN UITVINDERSDORP
Heiki Ernits, Janno Poldma
Oftewel: leiutajateküla lotte. Het jonge hondje Lotte woont in Uitvindersdorp, een dorpje waar alleen dieren wonen: honden, katten, konijnen, beren, varkens, mollen, vossen en insecten. Elk jaar is er in het dorp een uitvinderswedstrijd en alleen de dieren met een originele uitvinding mogen meedoen aan de wedstrijd. Maar toch doen er ook elk jaar bedriegers mee. De dieren in het dorp zijn dit jaar door een Japanse vlieg, Susumu, in de ban gebracht van Judo (Susumu is een echte judomeester) en dus reizen Lotte en haar vriendjes met de vliegmachine van Lotte’s vader naar Japan om mee te doen aan een judowedstrijd. (Te zien vanaf 21 oktober)

SHORTBUS
John Cameron Mitchell
Vorige maand al uitgebreid beschreven in de Filmkrant als een ode aan de God van de Neuk. New Yorkse seks ondergronds, even diep als het klinkt. (Te zien vanaf 26 oktober)

Ronald Rovers

Geschreven door