Verwacht – 21 november 2016

  • Datum 21-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

LIVE!

LIVE!
Bill Guttentag
Je vraagt je af of de scenarist met dit idee kwam vóór of nadat hij tzameti van Géla Babluani zag, die overigens bezig is met een Amerikaanse versie van zijn succesvolle debuut. live! is een mockumentary over een televisieproducente Katy (Eva Mendes) die koste wat kost een realityshow wil maken waarin mensen elkaar voor geld overhoop schieten in een spelletje Russische roulette. (Te zien vanaf 1 november)

ROGUE ASSASSIN
Philip G. Atwell
Jason Statham, bekend van het besturen van snel accelererende auto’s in transporter en transporter ii, gaat in gevecht met Jet Li, Wu Shu-specialist en eeuwige tweede man van Azië na Jackie Chan. Statham is FBI-agent Jack Crawford, wiens partner Tom Wynne samen met zijn gezin door een mysterieuze huurmoordenaar (Jet Li) is vermoord. Daar lijkt het op. Jack boos, dus hij gaat op zoek naar de dader. Maar zoals dat gaat met mysterieuze figuren, die is moeilijk te vinden. Na een tijdje duikt deze ‘rogue assassin’ toch weer op en veroorzaakt met wat geknutsel een bendeoorlog van bijbelse proporties. Alsof het zo had moeten zijn, lopen Jack en Rogue elkaar toch ergens tegen het lijf en wat er dan gebeurt moet hier helaas onbesproken blijven, anders verklappen we de plot. En dat willen we niet. (Te zien vanaf 1 november)

KIDZ IN DA HOOD
Ylva Gustafsson, Catti Edfeldt
Kinderfilm slash rapmusical — dat tweede is misschien alleen verteerbaar in combinatie met het eerste — die in Zweden aardig wat prijzen won en vervolgens op het Berlijns filmfestival in de jeugdsectie ‘Generation’ te zien was. Amina is een negenjarig meisje dat samen met haar grootvader uit een niet bij naam genoemd land naar Zweden is gekomen. Drie jaren gaan voorbij en dan valt opa plotseling dood neer en ontdekt Amina dat ze elk moment het land uitgezet kan worden omdat ze geen verblijfsvergunning heeft. Buurmeisje Mirre schakelt dan een hele batterij kinderen in om actie te voeren zodat Amina toch kan blijven. Met veel spontaan zingen in rap-, pop-, rock- en tangostijl. (Te zien vanaf 1 november)

SAND AND SORROW
Paul Freedman
Documentaire over de humanitaire ramp, zoals dat dan heet, die zich in het Afrikaanse Darfur voltrok terwijl de rest van de wereld, erm, wel wát deed, maar veel te weinig. Commentaar van George Clooney, die ergens ook nog tien miljoen dollar vandaan haalde voor ‘verlichting’, zoals dat dan heet. Ruud Lubbers vindt het volgens de laatste berichten geen probleem dat sterren als Angelina Jolie en Clooney miljoenen verzamelen en wereldwijd aandacht weten te vestigen op deze problemen. Gelukkig maar. sand and sorrow bezoekt de vluchtelingenkampen van Darfur en laat zien hoe de Soedanese, door Arabieren gedomineerde regering behoorlijk onverschillig staat tegenover de Afrikaanse bewoners van het gebied. Ook de internationale gemeenschap, zoals dat dan heet, kijkt toe hoe een onderbemand Afrikaans VN-leger nog iets probeert te doen. (Te zien vanaf 7 november)

30 DAYS OF NIGHT
David Slade
Dertig dagen per jaar gaat de zon onder in het stadje Barrow in Alaska en is het leven omgeven door duisternis. Hoe ongelukkig dat een roedel vampieren dat ook in de gaten krijgt. De meeste mensen hebben het stadje dan al verlaten en migreerden naar het zuiden, de wilde ganzen achterna. Maar sommige bewoners blijven koppig kaarsen aansteken en moeten het dan opnemen tegen de zuigers. Sheriff Eben (Josh Hartnett) en zijn vrouw Stella (Melissa George) moeten van alles bedenken om niet gefileerd te worden. Amerika’s horrorperiodiek Fangoria Magazine noemde scenarist Steve Niles onlangs "een van de talenten die ons de komende 25 jaar doodsangsten laten uitstaan". (Te zien vanaf 8 november)

LIONS FOR LAMBS
Robert Redford
De nieuwe Redford. En de nieuwe Streep. En Cruise, ook de nieuwe Cruise. Drie verhalen over mensen op drie plaatsen op de wereld, niet geregisseerd door Alejandro González Iñárritu! Twee Amerikaanse studenten besluiten, geïnspireerd door hun idealistische professor Malley (Robert Redford), om achter de tv vandaan te komen om in Afghanistan oorlog te gaan voeren. Dat was misschien niet helemaal wat Malley bedoelde maar allez. Ondertussen staat senator Jasper Irving (Tom Cruise) op het punt een verhaal door te spelen aan een televisiejournalist (Meryl Streep) dat dramatische gevolgen kan hebben voor de beide enthousiastelingen in Afghanistan. En zo lijkt het dat het een van invloed is op het andere. (Te zien vanaf 8 november)

SUPERBAD
Greg Mottola
Yep, bier en bedscènes. En meer, te weten humor. Judd Apatow, die zichzelf onlangs lanceerde met knocked up en twee jaar eerder iets minder met the 40 year old virgin, produceerde ook superbad en schijnt z’n handelsmerk te maken van leeftijdsgebonden ongemak onder mannen. Seth and Evan willen aan het eind van hun middelbare schoolcarrière per se met meisjes naar bed voordat die meisjes de volgende dag naar de universiteit vertrekken. Hun vriend Michael ook trouwens. Maar omdat dat allemaal te flauw klinkt, moet gezegd dat superbad vooral ook een film is over vriendschap. (Te zien vanaf 8 november)

SEE YOU IN VEGAS
Antoinette Beumer, Maaik Krijgsman
Documentaire over de rijzende ster van illusionist Hans Klok, die hard moest werken om in Las Vegas te belanden. Krijgsman en Beumer hielden hem drie jaar lang in beeld terwijl hij vanuit de polder in de woestijn belandde. (Te zien vanaf 15 november)

RESIDENT EVIL: EXTINCTION
Russell Mulcahy
Na de ondergang in resident evil: apocalypse bleek er nog een derde deel mogelijk in de Milla Jovovich-vecht-met-zombies-serie. Dit derde deel in de trilogie speelt een aantal jaren na de Apocalyps, als het zombievirus het grootste deel van de mensheid heeft geïnfecteerd met een fixatie op andermans organen. Alice (Jovovich) rijdt op een motor door woestijngebieden om zo weinig mogelijk mensen tegen te komen maar omdat alleen ook maar alleen is, sluit ze zich toch maar aan bij een konvooi trucks, motoren en personenauto’s dat naar Alaska probeert te komen. Production design — Las Vegas dat net boven het zand van de woestijn uitsteekt — is van Eugenio Caballero die voor zijn werk in pan’s labyrinth nog een Oscar won. (Te zien vanaf 21 december)

AMERICAN GANGSTER
Ridley Scott
Biopic over Frank Lucas, die eind jaren zestig met de introductie van heroïne veel zwarte Amerikanen in New York doodongelukkig maakte. De film is ook een ‘period piece’, want heroïne is al lang niet meer de maatschappelijke verlamming die het in de jaren zeventig was. Denzel Washington is de zakenman Lucas die door Ridley Scott met veel enthousiasme wordt neergezet als een ondernemer die toevallig intraveneus plezier verkoopt en geen terracotta vaasjes. Kwestie van welke importeurs je kent niewaar. En de marges zijn lekker. En dat de heroïne dan vanuit Vietnam in de lijkkisten van militairen naar de VS wordt gehaald, mag de pret niet drukken. Lucas’ tegenspeler is detective Richie Roberts (Russell Crowe). Met 156 minuten van een uitzonderlijke lengte. (Te zien vanaf 15 november)

THE FLOCK
Andrew Lau
Van de regisseur die de Hongkong-versie van infernal affairs maakte, door Scorsese vertaald naar het Amerikaans in the departed. Richard Gere is veiligheidsagent Erroll Babbage en de naam geeft al aan dat het niet om een rimpelloze actieheld gaat. Claire Danes (the hours) helpt Gere rechtop lopen. (Te zien vanaf 22 november)

SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
Steven de Jong
Over de avonturen van een jongen die meegaat op een schip van de West Indische Compagnie, een legendarische Nederlandse multinational die gunstige handelsvoorwaarden wist te bedingen bij zijn toeleveranciers. Behoorlijk tegen de zin van zijn moeder die bang is dat hij, net als zijn vader, onder de golven zal verdwijnen. En inderdaad, Hajo moet veel gevaren overwinnen, maar gelukkig is er een heel mooi inheems meisje dat komt helpen. (Te zien vanaf 22 november)

BEOWULF
Robert Zemeckis
Engels episch gedicht over een monster dat verbazend populair is in Hollywood. Vergelijk de rol van het monster van Loch Ness in grote studioproducties. Beowulf is de grote man die het monster Grendel moet verslaan nadat die in een Deens kustplaatsje vervelend loopt te doen. Later krijgt Beowulf het aan de stok met zijn moeder. Grendels moeder. Het script van deze beowulf is gedeeltelijk van Roger Avary die samen met Tarantino het scenario van pulp fiction schreef maar na het verschijnen van de film volgens Tarantino nauwelijks een pen in zijn handen had gehad. (Te zien vanaf 22 januari)

KAPITEIN ROB EN HET GEHEIM VAN PROFESSOR LUPARDI
Hans Pos
De geniale maar volslagen idiote professor Lupardi (een rol waarin Arjan Ederveen helemaal los kan gaan) heeft een machine uitgevonden waarmee hij het klimaat kan beïnvloeden en de wereld kan vernietigen. Thijs Römer is kapitein Rob en Katja Schuurman is de elegante Paula, de eerst ontvoerde en later bevrijde dochter van een krantenmagnaat. (Te zien vanaf 29 november)

HITMAN
Xavier Gens
Als je tegenwoordig een game goed in de markt wilt zetten, maak je een commercial van pakweg anderhalf uur en laat die los op het bioscooppubliek. Het kan ook andersom, zoals hier. Als de game al flink populair is, maak je er gewoon een film van om nog wat extra inkomsten binnen te halen. Het is even afwachten of dit nieuwe exemplaar in de serie game-verfilmingen de volstrekte platheid en voorspelbaarheid — doom, silent hill, resident evil 2: apocalyps — overstijgt. Agent 47 is de perfecte huurmoordenaar die al vanaf zijn geboorte is getraind om anderen de laatste sacramenten toe te dienen. Ook over secundaire arbeidsvoorwaarden heeft deze wandelende jongensdroom niet te klagen en Agent 47 doet zijn werk dan ook met veel plezier. Totdat hij door een politieke omwenteling tot persona non grata wordt verklaard. (Te zien vanaf 29 november)

EARTH
Alastair Fothergill, Mark Linfield
Documentaire over, de titel zegt het al, ’the third rock from the sun’. Met de stem van Patrick Stewart. Zonder ook maar een fractie CGI is dit de bioscoopversie van de BBC-serie ‘Planet Earth’. (Te zien vanaf 29 november)

Ronald Rovers

Geschreven door