Verwacht – 2 juni 2016
SILK
François Girard
Negen jaar geleden regisseerde François Girard zijn tweede lange speelfilm the red violin en kreeg er acuut een Oscar voor. Niet voor de regie maar voor de muziek. Girard is dan ook vooral een man van klanken: hij regisseerde eerder Bach-concerten en werk van Peter Gabriel. silk is de verfilming van de gelijknamige roman van Alessandro Baricco over een avonturier die vanuit Europa naar het Verre Oosten wordt gestuurd om de handel in zijde veilig te stellen. Zijn onrustige vrouw Keira Knightley blijft achter terwijl de avonturier verliefd wordt op een van de maîtresses van een lokale Japanse warlord. Probleem: hij houdt ook echt van zijn vrouw. Het verhaal heeft de vorm van een flashback, vertelt door Pitt in sotto voce voice-over, die terugblikt op zijn ongelukkige leven waarin hij nooit echt heeft kunnen kiezen voor een van beide vrouwen. En mocht hier en daar twijfel bestaan over de treurigheid van een scène, dan is er de illustratieve pianomuziek om een en ander eens goed duidelijk te maken. (Te zien vanaf 1 mei)
TAKEN
Pierre Morel
Niets zo vervelend als wanneer je dochter als seksslavin wordt verkocht terwijl ze het verderfelijke Europese vasteland bezoekt. Het overkomt Bryan (Liam Neeson), die gelukkig jarenlang als geheim agent heeft gewerkt en weet hoe je vanuit Los Angeles het vliegtuig naar Europa neemt om daar de boel eens flink overhoop te meppen. Famke Janssen heeft ook een rol als vriendin van Neesons dochter. Luc Besson (taxi, leon, the fifth element) schreef het scenario met Robert Mark Kamen tussen de karrenvracht aan films die hij jaarlijks produceert. Regisseur Morel werkte hiervoor vooral als cameraman, onder meer bij het eerste deel van Bessons arthur & the minimoys-serie. (Te zien vanaf 1 mei)
THE FALL
Tarsem Singh
Veel visueel spektakel van commercialveteraan Tarsem Singh. Naast ‘Losing my religion’ van REM regisseerde Singh eerder the cell en hoewel die al niet overliep van ingewikkelde narratieve constructies, is in the fall het idee van een traditioneel narratief achter de beelden helemaal losgelaten. Volgens Variety maakte Singh ‘een koffietafelboek met mooie reisbeelden (…) dat zich voordoet als een mix van historisch drama en fantasy’. Maar misschien heeft Variety het mis. Het komt erop neer dat een verlamde man in een ziekenhuis een fantastisch verhaal vertelt aan een vijfjarig meisje dat ook in het ziekenhuis ligt, over vijf personages die uit hun gevangenis ontsnappen om de strijd aan te gaan met hun gemeenschappelijke vijand Governor Odious. the fall was ook de openingsfilm van het Amsterdam Fantastic Film Festival en net als the fountain van Darren Arrenovsky en southland tales van Richard Kelly draaien deze films misschien om een heel ander idee van cinema. (Te zien vanaf 1 mei)
IRON MAN
Jon Favreau
De verfilming van Iron Man van stripgigant Marvel is het verhaal van de rijke wapenhandelaar Tony Stark (Robert Downey Jr.) die met zijn ijzeren pak de wereld gaat redden. Als Stark ergens in de woestijn wordt ontvoerd en opgesloten, moet hij van zijn ontvoerders een superwapen bouwen. Maar Stark luistert niet en schroeft een ijzeren korset in elkaar waarmee hij aan zijn ontvoerders ontsnapt. Even later ontdekt hij een extreem vervelend plan met verstrekkende gevolgen voor zo ongeveer iedereen op de planeet en hij zweert dan als Iron Man de mensheid te beschermen. Als in juni Edward Norton als The incredible Hulk komt opdraven in de gelijknamige film, komt Tony Stark ook weer langs, wederom gespeeld door Robert Downey Jr. (Te zien vanaf 1 mei)
FOOL’S GOLD
Andy Tennant
Tweede romcom met Kate Hudson en Matthew McConaughey na how to lose a guy in ten day uit 2003. Waarom deze herhaling? Omdat hun gevoos de eerste keer 100 miljoen dollar opleverde. Daarom. Het verhaal? Hudson heeft een gebruinde hardbody en McConaughey heeft een gebruinde hardbody en iets met jetski’s en criminele dwergen en meer hardbodies en Donald Sutherland. McConaughey (Finn) is een schatzoeker en niet serieus genoeg voor een deugdelijke relatie met Hudson (Tess). Die verbreekt ze dan ook maar in plaats van te vertrekken en terug te gaan naar school zoals ze van plan was, gaat ze eerst een tijdje op de boot van Donald werken. Waar ook zijn dochter Gemma veelvuldig ronddartelt in bikini. En dan gaat iedereen schatgraven. (Te zien vanaf 1 mei)
SPEED RACER
Gebroeders Wachowski
Eindelijk weer eens iets van de mannen van the matrix. En wel een film over raceauto’s. Maar dan wel eentje in fantastische pasteltinten. Zo kleurig als het eruit ziet, zo kleurloos klinkt het verhaal. Jongen (Speed Racer, Emile Hirsch) kan erg goed racen — net als zijn broer vroeger maar die kwam om tijdens een wedstrijd — maar blijft liever in het familiebedrijf werken. Tot het bedrijf onder druk komt te staan van, u raadt het, gewetenlozen industriëlen die races blijken te fiksen om eraan te kunnen verdienen. De enige manier waarop Speed het bedrijf kan redden is door zelf te gaan racen. Zal hij het beter doen dan zijn broer? Wie weet. (Te zien vanaf 7 mei)
BREATH
Kim Ki-Duk
De regisseur van bin-jip en spring, summer, fall, winter… and spring komt nu met een kruising tussen die twee: een film over een langzaam groeiende verhouding tussen een ter dood veroordeelde gevangene en een vrouw bij hem langskomt. Terwijl ze elkaar aankijken trekken de seizoenen voorbij. (Te zien vanaf 8 mei)
STAAL & LAVENDEL
Rudolf van den Berg
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog groeide Cornelis Verolme uit tot een van de grootste Nederlandse scheepsbouwers. Begonnen met niets, let wel. En als je dan zo gewend bent aan doordouwen, dan weet je niet meer wanneer je moet stoppen. In 1970 ging Verolmes United Shipyards dan ook dramatisch onderuit. Misschien tot enig genoegen van de behoorlijk behoudende Rotterdamse havenbaronnen van die tijd want die zagen de in hun ogen onbehouwen Verolme als een ongewenste vreemdeling maar vooral ook als een vervelende concurrent. De vraag is: had Verolme het aan zichzelf te danken? Rudolf van den Berg documenteerde de opkomst en ondergang van de scheepsbouwer. (Te zien vanaf 6 mei)
WHAT HAPPENS IN VEGAS
Tom Vaughan
Dit idee ligt zo ongelofelijk voor de hand dat het volstrekt onbegrijpelijk is dat het niet eerder is verfilmd. Joy (Cameron Diaz) wordt gedumpt en Jack (Ashton Kutcher) wordt ontslagen. Om alle ellende te vergeten stappen ze allebei op het vliegtuig naar Las Vegas waar ze elkaar even later stomtoevallig tegen het lijf lopen. Diaz met karakteristieke onhandigheid en dronkenschap en Kutcher met karakteristieke onbezonnenheid. Na een nacht met heel veel drank worden de twee samen wakker en… ze blijken getrouwd. Geen probleem, dan vraag je gewoon een scheiding aan. Maar dan wint Jack de jackpot. (Te zien vanaf 8 mei)
DE MUZE
Ben van Lieshout
Een jongeman wil een groot dichter en een groot minnaar worden. Maar dan moet hij eerst van dat writer’s block af. Een muze zou alle problemen oplossen maar die bestaat alleen nog op het bioscoopscherm waarop de jongeman (Matthias Schoenaerts) zich vergaapt aan Antonioni’s muze Monica Vitti. Tot hij ’s nachts een dubbelgangster (Tara Elders) van Vitti tegenkomt.
Volgende maand een uitgebreide recensie in de Filmkrant. (Te zien vanaf 22 mei)
OVER HER DEAD BODY
Jeff Lowell
Eva Longoria Parker uit ‘Desperate housewives’ speelt hier de rol van geïrriteerde maar dode eega die wil voorkomen dat haar nog levende geliefde opnieuw trouwt. Of eigenlijk: voor het eerst trouwt. Eva is namelijk zeer ongelukkig omgekomen op haar trouwdag door een nogal scherpe ijssculptuur. Helaas helaas, beurt voorbij. Want ze kan niet voorkomen dat dierenarts Henry (Paul Rudd) op zeker moment verder moet met zijn leven. Of toch wel? Hoe dan ook: Henry wil liever nog even rouwen maar zijn zus vindt dat hij verder moet met zijn leven. Ze stuurt hem naar een medium (Lake Bell) en voilà, ze vinden elkaar leuk. (Te zien vanaf 22 mei)
INDIANA JONES IV
Steven Spielberg
indiana jones and the kingdom of the crystal skull speelt zich af in 1957, precies negentien jaar nadat Harrison Ford in indiana jones and the last crusade een slok nam uit de beker van Jezus en zo de nazi’s onder de tafel dronk. In werkelijkheid is het ook precies negentien jaar geleden, zo lang al inderdaad, dat the last crusade uitkwam. Een eerste versie van het scenario was begin jaren negentig al klaar maar pas begin 2007 lag er een versie waar iedereen tevreden over was. Deze keer zijn het dus niet de nazi’s maar de Russen die Indy’s avonturen verzieken, met aan het roer Cate Blanchett als Spalko. Shia LeBeouf (a guide to recognizing your saints, transformers) speelt sidekick Mutt Williams die samen met Indy op zoek gaat naar de kristallen schedel die een hele bak bovennatuurlijke eigenschappen zou bezitten. (Te zien vanaf 22 mei)
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
Jonathan Levine
Zichzelf serieus nemende slasher waarin alle jongetjes verliefd worden op de blonde Mandy Lane (Amber Heard). Die liefde zouden ze tijdens een gezellig kampeerweekend het liefst allemaal tegelijk verklaren aan de vaak in close-up genomen Mandy, ware het niet dat ze allemaal dood gaan. Soms zeggen anderen het gewoon beter, in dit geval de BBC: ‘We gaan terug naar de dagen van halloween en friday the 13th toen geile tieners routinematig werden afgeslacht als een symbolische straf voor het toegeven aan hun hormonen.’ (Te zien vanaf 29 mei)
Ronald Rovers