Verwacht – 19 januari 2017

  • Datum 19-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

MAN OF THE YEAR

MAN OF THE YEAR
Barry Levinson
Wil een politieke satire zijn waarin weer eens een gewone man op Washington marcheert en het moeras aldaar dichtstort met gesundes Volksempfinden. Had kunnen lukken, want Barry Levinson regisseerde ooit het messcherpe wag the dog waarin een conflict met Albanië werd verzonnen om te verhullen dat de president zich binnen de muren van het Witte Huis had misdragen met een ‘Firefly girl’. En ‘Hollywood’ zorgde daarbij op verzoek van de presidentiële spindoctor voor de benodigde speciale effecten. In man of the year is het Robin Williams die als talkshowhost en later als presidentskandidaat moet laten zien dat politici in Washington geen flauw idee hebben van wat hun achterban wil. (Te zien vanaf 25 januari)

SON OSMANI
Mustafa Sevki Dogan
November 1918. Yandim Ali (Knockout Ali) heeft eigenlijk geen zin meer om te vechten als Istanbul op het punt staat te worden aangevallen door een vijandelijke vloot. Maar net als hij wil deserteren, komt hij een jonge officier tegen — generaal Mustafa Kemal. Die is net terug van een oorlog met Syrië maar heeft nog lang geen zin om naar huis te gaan. Langzaam weet hij Yandim Ali ervan te overtuigen dat het moederland het waard is om voor te vechten. (Te zien vanaf 25 januari)

BLOOD DIAMOND
Edward Zwick
Hollywood marcheert met cast en catering weer eens naar moreel failliete exotica, in dit geval het Sierra Leone van de late jaren negentig, om daar wat Verlichting in de duisternis te brengen. Veel westerlingen weten het misschien nog niet maar de diamant die ze in hun trouwring dragen, was misschien fout in de oorlog. Fout omdat daarmee wapens werden betaald waarmee de burgeroorlog in Sierra Leone steeds maar langer en langer kon duren. Leonardo DiCaprio is de Zuid-Afrikaanse smokkelaar Danny Archer, die zijn leven lang al over het continent reist om te handelen in waar hij zelf maar beter van werd. Djimon Hounsou is de archetypische robuuste Afrikaan met een goed hart, in deze film eentje wiens hele familie werd ontvoerd door rebellen, die hem daarmee dwongen in de diamantvelden naar diamanten te zoeken. Hij vindt dan een enorme roze diamant en verstopt die. Danny hoort van het bestaan van de diamant en samen proberen ze dan à la Mel Gibson apocalypto’s jungle-achtbaan aan de rebellen te ontsnappen. Regisseur Zwick houdt ervan om de eindjes flink en duidelijk aan elkaar te knopen en dat gebeurt dan ook. (Te zien vanaf 25 januari)

ARTHUR AND THE MINIMOYS
Luc Besson
We leven vroege jaren zestig, waarin Mia Farrows achtertuin wordt bedreigd door satanische projectontwikkelaars. Mia is grootmoeder van Arthur — vooral bekend als Charlie uit charlie and the chocolate factory — en Arthur bedenkt een manier om zichzelf te verkleinen zodat hij in de achtertuin op zoek kan gaan naar waardevolle stenen die de projectontwikkelaars zullen vernietigen. Ik bedoel afschrikken. Keken we net nog naar echte acteurs, nu verandert de film in animatie voor de kinderen. Want er blijkt een compleet volk in de achtertuin te leven: de Minimoys! Met een lawine aan bekende stemmen: Robert De Niro, Harvey Keitel, Madonna, Snoop Dog, David Bowie. (Te zien vanaf 31 januari)

THE LAST KING OF SCOTLAND
Kevin MacDonald
Met Forest Whitaker als kilt-dragende Oegandese dictator Idi Amin. Volgens de verhalen gaf Amin zichzelf de titel ‘His Excellency President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin, VC, DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea, and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular.’ ‘Barking mad’, noemen de Britten dat. Over Britten gesproken, in een van zijn literaire uitstapjes schreef Amin ooit een briefje aan Koningin Elizabeth: ‘Liz, als je een echte man zoekt, kom dan naar Kampala.’ Hoe dan ook, Whitakers monsterlijk goede acteerprestatie wordt genoemd als een van de beste van het afgelopen jaar. Omdat de acteur meestal zachtaardige personages neerzet — zelfs in ghost dog, the way of the samurai — schreef de BBC over zijn Idi Amin, ‘het soort schermvullende transformatie waarbij andere acteurs als ontbijtje worden opgepeuzeld.’ the last king of scotland vertelt een versie van Amins groteske en onmenselijke regime — zo’n driehonderdduizend mensen stierven tijdens zijn dictatuur — gezien door de ogen van zijn lijfarts, de Schot Nicholas Garrigan (James McAvoy). Idi Amin, trouwens, stierf nog maar drie jaar geleden in Saudi-Arabië waar hij in ballingschap verbleef na zijn vlucht in 1979. (Te zien vanaf 1 februari)

THE PURSUIT OF HAPPYNESS
Gabriele Muccino
‘Ik ben het levende bewijs dat een dubbeltje een kwartje kan worden’, zong Marco Borsato eerder deze maand in Volkskrant Magazine. the pursuit of happyness is ook zo’n verhaal, maar dan met net iets meer fictie. Will Smith, je moet toch behoorlijk ‘in denial’ zijn om hem niet sympathiek te vinden, is Chris Gardner, een vader die zijn gezin wil behoeden voor armoede en misère maar wordt tegengewerkt door de realiteit en zijn bitchie vrouw Linda. Samen met zijn vijf jaar oude zoontje Christopher belandt hij op straat en moet dan het geduld en de menselijkheid opbrengen om terug naar boven te klimmen. Zakdoekje meebrengen. (Te zien vanaf 1 februari)

SMOKIN’ ACES
Joe Carnahan
Omdat Buddy ‘Aces’ zonodig tegen de maffia moet getuigen, wil iedere huurmoordenaar hem iets vervelends aandoen. Moest oorspronkelijk grappig zijn, met ‘campie’ Tarantino-verminkingen. Met behoorlijk normale Ray Liotta en Ben Affleck. (Te zien vanaf 1 februari)

A PRAIRIE HOME COMPANION
Robert Altman
Altmans laatste film voordat hij afgelopen november met ’the big sleep’ ging. Met Altmans bekende collage van personages. De film draait om een radioprogramma dat in opdracht van het grote geld moet verdwijnen. Maar a prairie home companion gaat natuurlijk over veel meer. (Te zien vanaf 1 februari)

ERNST, BOBBY EN DE GESLEPEN ONIX
Pieter Walther Boer
Zingende kinderhelden Ernst en Bobbie (en de rest) zijn met vakantie maar ontdekken dat ondernemer Walter Onix een asfaltfabriek wil bouwen. Ze komen in opstand. (Te zien vanaf 14 februari)

IT’S A BOY/GIRL THING
Nick Hurran
Buurjongen en buurmeisje ruilen van lichaam omdat een of andere Maya-god loopt te zieken. Niet dat de film wil meeliften op de hele Maya-hype, nu Mel Gibson net onder de Amerikaanse grens nog een doos met oude verhalen ontdekte want daarvoor is het script te slecht. Door de verwisseling zijn de voetbalhunk en de studiebol op elkaar aangewezen om respectievelijk een voetbalbeurs en een toelating tot Yale binnen te halen. (Te zien vanaf 14 februari)

BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
Steve Oedekerk
Oedekerk heeft zowel als schrijver, producer, acteur en regisseur inmiddels een respectabele hoeveelheid nietszeggende films achter zijn naam. Nu waagt hij zich aan een geanimeerd boerderijavontuur voor de kleintjes met niet al te moeilijke dialogen en kleine evolutionaire vergissingen — ‘stieren’ heten ‘koeien’ in deze film en waarom zouden kinderen dat ook precies moeten weten. Verder zit barnyard propvol met stereotypen die in echte scenario’s al enkele decennia onverteerbaar zijn. (Te zien vanaf 14 februari)

NIGHT AT THE MUSEUM
Shawn Levy
De werkloze, gescheiden Ben Stiller krijgt een baantje als nachtwaker in het American Museum of Natural History in New York. Probleem is dat door een Egyptisch tablet elke nacht alle tentoongestelde artefacten tot leven komen. Van een Tyrannosaurus rex tot Teddy Roosevelt tot een Romeinse generaal. Stiller moet de boel bij mekaar zien te houden. Met Ricky Gervais als David Brent-achtige museumdirecteur. (Te zien vanaf 15 februari)

BEYNELMILEL
Muharrem Gulmez, Sirri Sureyya Onder
In 1982 belandt een groep straatmuzikanten in de gevangenis omdat ze de avondklok niet respecteren. De lokale politiecommandant wil hen vervolgens gebruiken voor een nieuw orkest om bezoekende politici te verwelkomen. Tragikomisch naar verluidt en met romantische subplot. (Te zien vanaf 15 februari)

BRIDGE TO TERABITHIA
Gabor Csupo
Gabor Csupo (spreek uit Chew-Po) schreef ooit scenario’s voor afleveringen van de hilarische tekenfilmserie duckman en regisseert nu dit sprookje over een vriendschap tussen een jongen en een meisje die in het bos een magisch koninkrijk ontdekken. (Te zien vanaf 15 februari)

MANUALE D’AMORE
Giovanni Veronesi
Het ‘Handboek van de liefde’ is een film in vier hoofdstukken: verliefdheid, crisis, verraad en scheiding. De film is een komedie maar zoals te verwachten is van de drie laatste hoofdstukken, een komedie met een bitterzoete ondertoon. Het vuur van de liefde is gedoemd te doven, zoals een Italiaanse mijmeraar misschien ooit zei. (Te zien vanaf 22 februari)

NOTES ON A SCANDAL
Richard Eyre
De getrouwde docente handvaardigheid Sheba Hart (Kate Blanchett) verlangt naar een van haar vijftienjarige leerlingen. Haar middenklasse leventje smoort alle spanning in gewoonte en ze zoekt onwillekeurig iets om daaraan te ontsnappen. Haar collega Barbara Covett (Judi Dench) verlangt eigenlijk naar Sheba en krijgt haar kans als ze de nieuwe docent betrapt in een klaslokaal. De film ademt aan alle kanten kwaliteit: van de acteerprestaties van Blanchett en Dench, tot aan het kostuumontwerp en setdesign, tot aan de muziek van Philip Glass, tot aan de regie van ex-National Theatre directeur Richard Eyre. Volgende maand een uitgebreide recensie in de Filmkrant. (Te zien vanaf 22 februari)

THE CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
Zhang Yimou
Opnieuw veelkleurige martial arts-extravaganza met grote emoties en alomtegenwoordige symboliek, zoals we van de regisseur van hero en house of the flying daggers gewend zijn. Een keizer en zijn vrouw zijn tegen het einde van het eerste millennium zo op elkaar uitgekeken dat ieder voor zich een plan bedenkt om de ander te vernietigen. (Te zien vanaf 22 februari)

Ronald Rovers

Geschreven door