Verwacht – 1 augustus 2016

  • Datum 01-08-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

JUNO

JUNO
Jason Reitman
Op 23 januari is juno de openingsfilm voor het publiek van het Filmfestival Rotterdam. ‘De voorzichtige walvis’ noemt Juno MacGuff zichzelf in deze nieuwe film van Jason Reitman (thank you for smoking). Juno is de zestienjarige zwangere hoofdpersoon van de film die niet anders doet dan sardonische en sarcastische grappen maken over haar eigen bizarre toestand. Gaandeweg verandert die afstandelijkheid in subtiele betrokkenheid maar verre, verre van de melodramatische manier waarop mindere schrijvers en regisseurs dat oplossen. In het begin lijkt de film misschien een gepolijste herhaling van bekende über-verbale (post-)adolescentenfilms als Andrew Bujalski’s funny ha ha of Todd Solondz’ happiness of het donkerkomische wellcome to the dollhouse, ook van Solondz. Maar dat is juno niet. Even geduld hebben. Wordt beloond. (Te zien vanaf 7 februari)

THINGS WE LOST IN THE FIRE
Susanne Bier
De Deense Susanne Bier (open hearts, brothers, after the wedding) kreeg van DreamWorks de kans om zich te bewijzen met een Amerikaanse cast en een Amerikaans scenario. We zien in het begin een gelukkig getrouwd stel (Halle Berry en David Duchovny) met hun modelkinderen. Niet geheel verwacht sterft kort na het begin de mannelijke helft wanneer hij ingrijpt bij een gevecht. Uit loyaliteit naar haar overleden man nodigt ze dan een jeugdvriend van hem uit (Benicio del Toro) om een tijdje te komen logeren. De film draait vervolgens om de vaak moeizame en op een enkel moment romantische verhouding tussen die twee. (Te zien vanaf 7 februari)

THE MIST
Frank Darabont
Als iemand een film maakt die in augustus 2006 door de lezers van het Britse tijdschrift Empire als beste film ooit wordt gekozen — the shawshank redemption, kunnen we over discussiëren — hoe komt zo’n regisseur er dan toe een dertien-in-een-dozijnscenario van Stephen King te verfilmen? De locatie is dit keer — en een flink aantal andere keren — een stadje in Maine, de personages zijn een paar bewoners en de horror is een mysterieuze mist waar het een en ander in rondzwerft — niet te verwarren met John Carpenters the fog. De bewoners komen samen in een lokale supermarkt — niet te verwarren met 30 days of night — en wanneer de ellende buiten steeds dichterbij komt, groeien binnen de spanningen. Zou de echte horror in henzelf zitten? (Te zien vanaf 7 februari)

ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Tim Hill
Boosaardig als platenmaatschappijen zijn, kunnen ze hun handen niet eens afhouden van de woning van drie knaagdieren. Als die woning als kerstboom in de foyer van het bedrijf belandt, verkassen Alvin, Simon en Theodore naar het huis van liedschrijver Dave (Jason Lee), wiens carrière maar niet van de grond wil komen. Dat verandert als hij de drie hoort praten en zingen. Kassa! Maar als de knaagdieren even later beroemd zijn, vergeten ze door geld en roem wat vriendschap echt betekent. Jazeker, goedkoop sentiment mag er ook zijn. Gelukkig is Dave in de buurt om de morele lessen in te peperen. (Te zien vanaf 6 februari)

AUGUST RUSH
Kirsten Sheridan
Evan Taylor is het gevolg van een nachtelijke ontmoeting van Lyla en Louis maar hij heeft zijn ouders nog nooit gezien. Lyla’s vader vertelde meteen na de geboorte dat haar baby doodgeboren was — haar carrière was belangrijker — en gaf het kind aan een weeshuis. Maar het lot laat zich niet bedwingen. Evan wordt naar goed Dickensiaans gebruik flink afgesnauwd en afgetuigd in het weeshuis, en belandt uiteindelijk op de straten van New York. Daar loopt Robin Williams gelukkig nog steeds rond — zie the fisher king — en hij besluit Evan te helpen. Evan gelooft namelijk dat hij zijn ouders weer bij elkaar kan brengen door de kracht van muziek. Maar daar heeft hij hulp bij nodig. Heel raar, maar het blijkt allemaal nog te lukken ook. (Te zien vanaf 7 februari)

ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
Frédéric Forestier, Thomas Langmann
Het Olympisch jaar wordt geopend met deze vierde Asterix-verfilming. Eindelijk weer eens Alain Delon op het scherm, deze keer als Julius Caesar. De Galliërs vertrekken naar Rome voor deze oer-Griekse competitie om daar Caesars beste atleten te verslaan. Gérard Depardieu speelt weer Obelix. Er verschijnt ook een Nederlands gesproken versie. (Te zien vanaf 14 februari)

THE FOX AND THE CHILD
Luc Jacquet
Van de maker van het Oscarwinnnende march of the penguins. Een zesjarig meisje ziet op weg naar school een vos in het bos. In de dagen en maanden daarna probeert ze dichterbij te komen want ze wil vrienden worden met het beest. Maar de vos is een wild dier en laat zich niet gemakkelijk pakken. Hij rent steeds opnieuw weg als het meisje dichterbij komt. Maanden later, als de vos overtuigd is van haar goede bedoelingen en onder de indruk is van haar doorzetten — dit is speculatief — mag ze hem eindelijk aanraken. En dan begint de vriendschap. Wij horen het verhaal verteld door de voice-over van het meisje dat jaren later terugkijkt. (Te zien vanaf 14 februari)

JUMPER
Doug Liman
Vanwege een genetische afwijking kan Davey (Hayden Christensen) zich overal naar toe teleporteren. Handig om bovenop de Sfinx te lunchen of een bank te beroven zonder in te breken. Maar Davey’s enthousiasme verdwijnt wanneer blijkt dat hele hordes op die manier al eeuwenlang over de aarde hoppen en dat — zoals die dingen gaan — een andere club heeft gezworen de ‘jumpers’ te vermoorden. Doug Liman regisseerde eerder the bourne identity en mr & mrs smith. (Te zien vanaf 14 februari)

ALIBI
Johan Nijenhuis
Youssef ontmoet Rick die met zijn bedrijfje mensen alibi’s verschaft. Niet aan criminelen maar aan mannen die per se met een andere vrouw dan hun echtgenote naar bed willen. Omdat Youssef (Achmed Akkabi) zelf ook alles aan elkaar liegt, is hij de ideale partner voor Rick. Het dilemma ontstaat wanneer hij verliefd wordt op Andrea (Georgina Verbaan) en hij moet leren om eens een keertje eerlijk te zijn. Romantische komedie. (Te zien vanaf 14 februari)

MR. WOODCOCK
Craig Gillespie
Mr. Woodcock is de voormalige gymleraar van schrijver John Farley en staat op het punt met Johns moeder te trouwen. Woodcock is niet zomaar een gymleraar in Nebraska maar iemand voor wie orde en regelmaat de enige oplossingen zijn. Voor alles. En dat heeft John ook gemerkt in zijn puberhel. En met hem generaties Nebraskanen die denken dat de wereld met push-ups weer in het gelid te krijgen is. Allemaal de schuld van Woodcock. Tijd dus voor John om als een gek terug te keren naar zijn geboortestadje en zijn moeder te verhinderen om met de fascist te trouwen. Maar is het eigenlijk wel zo’n fascist? Of houdt de man gewoon van gezonde lichamen? En is dat eigenlijk wel zo ongezond? John is tenslotte maar mooi zelfhulpboeken gaan schrijven. (Te zien vanaf 14 februari)

PENELOPE
Mark Palansky
Penelope is zo’n rijk meisje met een familievloek die alleen verbroken kan worden als ze echte liefde vindt. Bij ‘haar eigen soort’ nota bene. Dat betekent dat elke gefortuneerde snotneus uit het adressenboekje van papá en mamá auditie komt doen maar voortijdig gillend het raam uit springt omdat Penelope — Christina Ricci — door de vloek een afstotelijke varkensneus heeft gekregen. Twee journalisten zetten dan Max in (James McAvoy), waarvan ze denken dat hij inderdaad ‘haar soort’ is. Max moet de journalisten aan een romantische foto van Penelope helpen. En liefst eentje waar ze herkenbaar op staat want het meiske verschijnt altijd verhuld in het openbaar. (Te zien vanaf 14 februari)

WATER HORSE
Jay Russell
Het Monster van Loch Ness is niet honderden jaren oud zoals sommige mensen denken maar het werd in 1942 geboren in de buurt van een klein jongetje dat Angus heette. Dat is tenminste het verhaal van water horse. Angus en het beestje, dat snel groter wordt en in die tijd nog rondzwom onder de naam Crusoe, worden dikke vrienden. Als Crusoe een beetje te groot is geworden voor het hondenhok, en voor het hele dorp eigenlijk, moet het naar zee. Maar overleven op zee is moeilijk voor het beest omdat overal mensen met dodelijke wapens rondhangen. Ook hier een mix van animatie en live action. (Te zien vanaf 21 december)

LOVE IN THE TIME OF CHOLERA
Mike Newell
Naar verluidt ietwat tegenvallende verfilming van de roman van Gabriel García Márquez omdat de film, ontdaan van magisch realisme en filosofische verdieping, te ver werd teruggebracht tot het centrale verhaal uit de roman: de avonturen van de fatalistisch romantische Florentino Ariza, die zijn leven vult met destructieve affaires nadat hij in zijn jeugd door de enige grote liefde is afgewezen. Javier Bardem als Ariza geeft de film zijn glans. (Te zien vanaf 21 februari)

STEP UP 2
Jon Chu
Over dansen met laag uitgesneden topjes en strakke lapjes stof etc. Erotisch voor mannen, natuurlijk, niet voor vrouwen. Bevat musicalelementen. (Te zien vanaf 21 februari)

JOHN RAMBO (IV)
Sylvester Stallone
Stallone schreef en regisseerde zelf dit vierde deel uit de serie. Het begon allemaal met first blood — het was 1982, de tijd dat Betamax nog een marktaandeel van 25 procent had — waarin John Rambo niet goed gedebrieft werd na lange tijd in Vietnam te hebben gezeten. Gevolg: kortsluiting. Geen misverstanden: een losgeslagen Amerikaanse militair op eigen bodem is een onderwerp waar de studio’s zich op dit moment niet aan zouden durven branden. Lef dus van Stallone. In dit vierde deel verhuurt John boten in Bangkok in een poging niet op te vallen tussen de mensen. Een stel christelijke missiewerkers pikt hem er evengoed meteen tussenuit en vraagt hem mee te varen naar Birma (Myanmar), waar een militair regime het volk onderdrukt. (Te zien vanaf 21 februari)

Ronald Rovers

Geschreven door