Upload Cinema (mei 2013)

TV is niet dood

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

Heeft internet televisie al verslagen? Het lijkt er niet op. Nederlanders keken in 2012 gemiddeld drie uur en zestien minuten televisie per dag. De kijktijd is zelfs gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Terwijl de gemiddelde Nederlandse internetgebruiker maar 1 uur en 36 minuten per dag aan internet besteedt. Dit blijkt uit een breed onderzoek van TNS Nipo naar het mediagebruik van de Nederlander. Amerikanen zitten zelfs nog altijd vier uur en achttien minuten per dag voor de buis. Hoe kan het dat we in een tijd waarin internet zo dominant is blijkbaar toch nog zoveel tijd besteden aan televisiekijken? Staat het tv-scherm simpelweg aan op de achtergrond terwijl we bezig zijn op een ander scherm zoals dat van onze smartphone, tablet of laptop?
Als 25-jarige zonder televisiescherm in huis vind ik het moeilijk te begrijpen hoe groot het aandeel van televisie nog is voor de rest van Nederland. Voor zowel nieuws als entertainment heeft internet de rol van live televisie in mijn leven overgenomen. Dankzij Twitter wist ik eerder over de aanslagen bij de marathon van Boston dan de tv-kijker. Van series die Nederlandse zenders nog moet ontdekken heb ik dankzij het web al twee seizoenen achter de rug. Voor veel van m’n vrienden geldt hetzelfde. Als ik het toch eens een keertje het NOS journaal kijk, via internet, op mijn laptop, denk ik aan mensen in bejaardentehuizen die hetzelfde zien. Televisieprogramma’s die de moeite waard zijn ontgaan me niet, ik kijk ze achteraf op uitzending gemist. Ik verwachtte dat dit ondertussen een algemene gewoonte zou zijn geworden. Maar slechts een derde van de Nederlanders gebruikt blijkbaar z’n computer voor het kijken van televisie.
Je kunt dus niet in het algemeen spreken van verdringing van televisie door internet. Hogeropgeleiden gebruiken internet intensiever dan lageropgeleiden. Zware internetgebruikers kijken minder televisie dan lichte internetgebruikers. Opvallend is de generatiekloof af. De zware tv-kijkers zijn het meest vertegenwoordigd onder 50-plussers, terwijl de zware internetgebruikers vooral te vinden zijn onder 13- tot 34-jarigen. De generatie in wiens leven televisie het dominante massamedium werd, verandert op hogere leeftijd niet meer van gewoonte. Dat grote aantal kijkuren wordt in stand gehouden door de vergrijzing. Om opa en oma toch te laten beleven wat er op internet gebeurt heeft de VPRO gelukkig iets nieuws: Upload TV, het eerste interactieve televisieprogramma over online video.

Geschreven door Ebele Wybenga