Upload Cinema (april 2013)

How to make napalm

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

‘My homemade weapon collection’ heet een filmpje dat op YouTube zo’n 2,5 miljoen keer bekeken is. Een Amerikaans jongetje van een jaar of elf, zijn gezicht komt niet in beeld, demonstreert in zijn slaapkamer een serie vernuftige huis-tuin en keukenwapens. Hij bouwde een kleerhanger om tot pijl en boog, maakte van een wasknijper een tandenstokerpistool met trekker en fabriceerde zelfs een akelig efficiënte kruisboog. Al zijn ammunitie voorziet hij met spelden, naalden en punaises van een vennijnig puntje. Wee degene die zijn kamer onverwacht binnenstapt. ‘Someone hug this boy FAST’ is dan ook een van de opvallendste comments.
Een van de populairste YouTube genres is ‘howto’. Het internet staat bol van amateurfilmpjes die laten zien hoe iets werkt of hoe je zelf iets kunt maken. Zo zijn er de make-up meisjes die stap-voor-stap laten zien hoe ze hun make-up opbrengen. Een geweldige parodie hierop is het filmpje ‘how to trick people into thinking you’re really good looking’, een YouTube klassieker met bijna 50 miljoen views. Maar leren op internet is natuurlijk niet altijd onschuldig. Terwijl meisjes druk zijn met beautytips experimenteren jongetjes met wapens. Een berucht internetfenomeen is ’the anarchist cookbook’, een instructieboek voor revoluties met praktische adviezen voor gewapend verzet.
Geïnspireerd door dit ‘kookboek’ zette weer een ander tienerjongetje een filmpje online waarin hij laat zien hoe je napalm moet maken. Hij zit in een rommelige kamer, in baggy skaterkleren, met een grote pet op zijn hoofd en een koptelefoon om z’n nek. Piepschuim en benzine is het enige wat je nodig hebt, zegt hij. ‘Really cool.’ In een tupperware bakje mengt hij brokken piepschuim met benzine; aan de oppervlakte ontstaat een kleverige massa. Het blijft aan je huid plakken en kan niet geblust worden met water, vertelt hij. ‘That’s why it’s so awesome.’ Uiteraard is er ook een filmpje te vinden met de titel ‘How to Build An Atomic Bomb’. Gemaakt in de stijl van een educatieve video voor middelbare scholieren.
De overtreffende trap van de howto-video is de MOOC, de ‘Massive Open Online Course’. Op het World Economic Forum in Davos was een 12-jarig Pakistaans meisje te gast dat via internet het vak Artificial Intelligence van Stanford University volgde en voltooide. ‘MOOCS can bring peace to the world’ zei ze tegen haar gastheer, New York Times columnist Thomas Friedman. Online leren betekent hoop, zolang je het overlaat aan meisjes.

Geschreven door Ebele Wybenga