Upload Cinema (maart 2013)

One pound fish

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

Dit is het hartverwarmende verhaal van Muhammad Shahid Nazir: de visverkoper die een internetsensatie werd. Muhammad liet vorig jaar zijn vrouw en vier jonge kinderen achter in Pattoki, een klein dorp in de buurt van de Pakistaanse stad Lahore, om in Engeland zijn geluk te beproeven. Hij vond een baantje bij een visstal op een markt in Londen. Zijn baas spoorde hem aan om de vissen luider aan te prijzen. Maar in plaats van te schreeuwen begon Muhammad te zingen. ‘Come on ladies, come on ladies, one pound fish! Have a hava look, one pound fish. Very very good, very very cheap.’ Met een trilling in zijn stem en uitnodigende gebaren, zonder de minste gêne en met verrassende variaties in de melodie.
Een bezoeker van de markt besloot hem en zijn ontwapende liedje te filmen en op YouTube te zetten. Een paar maanden later deed hij auditie voor de Engelse versie van X-factor, voor een zaal met duizenden mensen. Met een brede lach zong hij zijn lied terwijl het publiek joelde van herkenning. De jury vroeg of hij nog andere liederen in zijn repertoire had, wat hij helaas moest ontkennen. Hij mocht niet door naar de volgende ronde van de talentenjacht, maar dat had hij ook eigenlijk niet nodig. De sympathieke Pakistaanse marktkoopman was al een ster geworden. 11 miljoen views haalde het originele filmpje van zijn zingende zelf op YouTube. Voor zijn single One pound fish kreeg hij een contract bij platenmaatschappij Warner. In de Britse singles-hitparade haalde hij de 29ste plaats. Hij verruilde zijn leren jack voor een strak grijs pak voor de opname van een flashy videoclip. One pound fish werd omgebouwd tot een aanstekelijk dancenummer met een flinke beat eronder. De clip was een Bollywoodwaardig spektakel vol dansende ladies en Muhammad en zijn vis als sterren. 16 miljoen views kreeg de clip op YouTube.
Op het hoogtepunt van zijn bekendheid moest Muhammad terug naar Pakistan. Hij moest Engeland verlaten omdat hij problemen had met zijn visum. Op het vliegveld van Lahore werd hij opgewacht door honderden fans. Ze hingen rozen om zijn nek en namen hem op hun schouders. Zijn trotse moeder omhelsde hem. Muhammad Shadid Nazir heeft aangekondigd om van muziek zijn carrière te maken. Misschien belandt hij weer op de markt zodra zijn YouTube-sterrendom wat verbleekt is. Zijn vrolijkheid wordt vast gemist op Queens Market in Oost-Londen. Engeland, geef deze volksheld een nieuw visum!

Geschreven door Ebele Wybenga