Upload Cinema (november 2012)

Reply girls

Alejandra Gaitan

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

Met niet meer dan een push-up beha, een laag uitgesneden shirtje en een webcam kan je als meisje geld verdienen aan YouTube. Je zoekt uit welk filmpje hier het populairst is. Of het nou een niezende panda is of een presidentieel debat. Hierop reageer je door het plaatsen van een eigen filmpje. Wat je zegt doet er niet toe, als je decolleté maar midden in beeld is. Je plaatst je creatie op YouTube met een goedgekozen naam en tags waardoor het bovenaan komt te staan in de ‘related video lijst van het populaire filmpje waarop je reageert. De mannelijke YouTube kijker die net naar de niezende panda keek kan je borsten niet weerstaan en klikt gedachteloos jouw filmpje aan. Zo verzamel je duizenden views. YouTube deelt een klein beetje van de advertentie-inkomsten met jou als maker van de video’s.
‘Reply girls’ zijn een fenomeen op YouTube. Er is een mini-industrie ontstaan van meisjes die tientallen nonsensfilmpjes per dag maken. Echt rijk kunnen ze er niet van worden. 500.000 views zou volgens het Amerikaanse blog Gawker zo’n 1000 dollar opleveren. Producenten van serieuze YouTube video’s lopen kijkers en inkomsten mis doordat de reply girls hun filmpjes uit de related video’s verdringen. Maar de grootste frustratie zit bij de YouTube kijker. Die hoopte op meer bloot maar wordt niet bediend. Dus reageert hij op de reply girls met haatreacties en een klik op het naar beneden wijzende duimpje. Maar hoe meer reacties en ‘dislikes’, hoe zwaarder het YouTube algoritme het filmpje weegt. Zo blijven de borstenfilmpjes hardnekkig in beeld. Het web bulkt inmiddels ook van de parodieën op reply girls. Ze hebben de internet hall of fame gehaald.
Reply girls worden gezien als spam. Spam met een gezicht. De meisjes die deze minst geliefde YouTube video’s maken worden door andere internetters dagelijks uitgescholden voor hoer en krijgen zelfs doodsbedreigingen. De Canadese Alejandra Gaitan is één van de bekendste reply girls. Ze vertelde Gawker dat ze zeven jaar onder de armoedegrens leefde en dankzij YouTube eindelijk beter verdient. Ze wordt extra gehaat vanwege haar stem, die een sirene-achtige kwaliteit heeft. In haar filmpjes bazelt ze maar wat. Haar leven als reply girl is geïsoleerd en diep droevig, blijkt uit een korte documentaire van Vice. Ze is zelfs gaan reageren op haar haters door filmpjes te maken waarin ze ‘doodgaat’, elke dag op een andere manier.

Geschreven door Ebele Wybenga