Upload Cinema (juli/augustus 2012)

Beste kattenfilmpje ooit

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

Het gejuich zwelt aan. “Orville! Orville!”. Aarzelend verheft de kat zich van de grond. Aan elk van zijn gestrekte poten een rotor, onder zijn buik een lichtgewicht landingsgestel. De Nederlandse kunstenaar Bart Jansen zorgde voor een internetsensatie door zijn overleden kat om te laten bouwen tot een op afstand bestuurbare helikopter. ‘Orville’ heette het beestje bij leven, vernoemd naar luchtvaartpionier Orville Wright. Na zijn dood — hij werd overreden door een auto — reïncarneerde Jansens kat als de Orvillecopter. Het filmpje waarin deze kat-machine hybride voor het eerst het luchtruim koos, vloog de wereld over met verbijsterende snelheid. Talloze buitenlandse media, zoals de Los Angeles Times, de Washington Post, Sky News en Fox News deden smullend verslag van de proefvlucht van de Orvillecopter. Een hoogtepunt in publiciteit werd bereikt toen de KunstRai, waar het werk voor het eerst werd geëxposeerd, door dierenactivisten werd beklad. ‘Dood aan de dierendoders’ stond op de gevel. Prompt verhoogde Jansens galeriehouder de vraagprijs voor de Orvillecopter van 12.500 euro naar 100.000 euro, om vervolgens de toegestroomde wereldmedia voor te houden dat er al een bod van die hoogte gedaan zou zijn. Uiteraard zonder de naam van de klant te noemen. Zo werd Orville de beroemdste kat van het internet in de maand juni.
Miljoenen mensen proberen dagelijks de leegte te verdrijven door het kijken naar ontroerende katjes op YouTube. De Orvillecopter schampt hun open zenuw. Tot groot genoegen van internetters die gek worden van het online kattengedweep. De lichtgeraaktheid van dierenliefhebbers blijkt opnieuw een dankbaar vliegwiel voor publiciteit. Kunstenares Tinkebell wist eerder hun furie te ontketenen door van haar dode kat een handtas te maken. Vorig jaar ontliep ze een veroordeling wegens dierenmishandeling omdat ze 95 hamsters tegelijkertijd had laten rondlopen in zogenaamde hamsterballen. Uiteraard in een galerie. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de hamsters hierdoor in hun welzijn of gezondheid waren geschaad. Maar op de vraag wat in de naam van de kunst geoorloofd is om te doen met een dier dat al dood is, heeft geen enkele rechter het antwoord. Dat is aan kunstenaars en hun publiek. Orville is een pionier die potentieel een nieuwe categorie dierenfilmpjes op internet heeft gecreëerd. De fantasie van eigenaren van nu nog levende huisdieren is geprikkeld, de messen van poezendwepers zijn geslepen en galeriehouders wrijven zich in hun handen. Vergis ik me of klinkt het zoeven van Orville’s rotors als spinnen?

Geschreven door Ebele Wybenga