Upload Cinema (mei 2012)

Atletische symfonie

Mark Ronson

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

De dirigent staat klaar voor de eerste uitvoering van zijn zelfgecomponeerde muziekstuk. Hij heeft smalle schouders, een vetkuif en een zonnebril. Zijn overhemd en zijn piano zijn even rood als de etiketten op de flesjes van zijn sponsor. Mark Ronson, beroemd geworden als producer van Amy Winehouse, maakt voor Coca Cola een lied dat het geluid van de Olympische Spelen in Londen moet worden. Het orkest op het podium bestaat uit Olympische atleten. De beat is 120 slagen per minuut, de hartslag van Russische hardloopster Kseniya Vdovina. Het suizen van de pijlen van Singaporese boogschutter Dayyan Jaffar, het geplok van de Britse tafeltennisser Daruis Knight, het loopritme van Amerikaanse hordenloper David Oliver en de schoppen van Mexicaans taekwondowonder Maria Espinoza maken de soundtrack af. Veel letterlijker valt de Olympische gedachte niet te verwerken in een liedje. Helaas moest voor het vergroten van het hitpotentieel het Engelse zangeresje Kathy B over de sportgeluiden heen blèren.
De aankomende sportzomer belooft weer een groot commercieel feest te worden. Het EK voetbal en de Olympische Spelen zijn een kans voor grote merken om consumenten in hun greep te krijgen. Het publiek heeft ogen en oren open en is klaar voor een stortvloed aan sponsoruitingen tussen de atletische wonderen door. Coca Cola begrijpt dat het vullen van dure televisieminuten met bruisende flesjes en flitsende logo’s niet volstaat. Een jaar voor de start van de Spelen hield Mark Ronson zijn eerste concert voor Coca Cola, de aftrap voor de campagne ‘Move to the beat’. De jonge mensen in het publiek filmden de uitvoering met hun mobieltjes en plaatste deze opnamen op YouTube. Je denkt amateurbeelden van muziekfans te zien maar eigenlijk kijk je naar de zorgvuldig geregisseerde eerste fase van een miljoenencampagne van een multinational. Het optreden was tegelijkertijd de opname van de commercial en videoclip waarmee Coca Cola ons de komende tijd om de oren gaat slaan in pre-rolls, banners en reclameblokken. Stukken mooier is de documentaire van een uur over de zoektocht van Ronson naar de ultieme sportgeluiden voor zijn Olympische soundtrack. Je ziet hem met microfoon meefietsen met een hordenloper en zijn oor te luisteren leggen tegen een gymnastiek-bok. In het digitale tijdperk kan het uitvoeren van een opmerkelijk experiment een merk veel meer opleveren dan het uitzenden van een commercial. Het weggeven van behind the scenes materiaal bouwt spanning op en zorgt voor geloofwaardigheid. Nog voor de Spelen zijn begonnen, heeft Coca Cola een voorsprong genomen.

Geschreven door Ebele Wybenga