Upload Cinema (oktober 2011)

De lange nacht

Upload Cinema redacteur Ebele Wybenga is onverwacht social media verslaggever op de televisie.

Er is een nieuw type televisieverslaggever. Het grootste deel van een uitzending wacht hij achter het kleinste tafeltje, koortsig op refresh drukkend. Hij heeft zijn teksten niet op de autocue kunnen zetten, want zijn materiaal ververst zich voor zijn ogen. Het is de social media expert. ‘En Ernst, wat zeggen ze op Twitter?’ Bij verkiezingen komen zo de meningen van onbekende kiezers de uitzending in. Altijd meningen, want er is niet genoeg tijd om getweete feiten te checken.
Televisiemakers willen laten zien dat ze bij zijn met de nieuwste ontwikkelingen maar vallen terug op een ouderwets format. Een enthousiast jong iemand zonder televisie-ervaring achter een laptop. Ik deed er graag schamper over.
Uren voor de uitzending begon was ik al op de bovenste verdieping van het Mint hotel in Amsterdam. Aan de kade stonden regiewagens en voor het schitterende uitzicht van de nagelnieuwe hotelkamers onder ons hingen dikke snoeren. Mevrouwen van middelbare leeftijd met kordate monturen die zich hadden voorgesteld als regisseur of producent of eindredacteur bogen zich over draaiboeken en zeiden stellige dingen over instarts en callsheets. Het was de enige warme dag van deze zomer en ik was in mijn korte broek verschenen, erop rekenend dat mijn rol in de Lange Nacht van de Korte Film er een achter de schermen zou zijn. De bedoeling was dat ik met andere redacteuren van Upload Cinema en omroep NTR me bezig zou houden met het tweede scherm. Dit zou het eerste televisieprogramma zijn op de Nederlandse omroep dat geheel gewijd was aan virals. Nachtelijk, dat wel. De kijkers konden de uitzending online beïnvloeden. Door mee te doen aan polls, filmpjes aan te vragen en via Twitter commentaar te geven op de vlinderdas van de presentator. “Hashtag NVDKF” Dat had ik met plezier, zittend aan de hotelbar, buiten beeld in de gaten willen houden. Maar de mevrouwen hadden het anders bedacht. Alle reacties en wensen van kijkers moest ik samenvatten op mijn laptopscherm. De presentatrice zou dan een paar keer naast me komen zitten, mijn laptop uit handen nemen en met mijn teksten als basis met al haar improvisatievermogen geestig reageren op de kijkers. Goddank gebeurde het niet op die manier, het werd een verrassend spannende nacht. Ik kreeg simpelweg een microfoon onder mijn neus. ‘En Ebele, wat zeggen ze op Twitter?’ Onverwacht was ik de social media verslaggever. In de rol waar ik lacherig over deed als kijker. In korte broek.

Ebele Wybenga
uploadcinema.net

Geschreven door Ebele Wybenga