Upload Cinema (juni 2011)

Fancultuur in tijden van YouTube

In zijn column belicht Upload Cinema-redacteur Ebele Wybenga maandelijks het programma van het populaire webfilmbioscoopprogramma.

Ze maken verjaardagstaarten en spandoeken met liefdesbetuigingen. Gooien confetti over zichzelf. Je ziet dat ze nog niet lang gewend zijn make-up te dragen. Ze houden papiertjes met ‘happy birthday’ omhoog, de letters ingekleurd met viltstift. Met hun zoetste blik staren ze over hun knutselwerkjes de lens in. In filmboodschappen uiten ze beheerst hun bewondering, alsof ze willen laten zien dat ze een volwassen partij zouden zijn voor hun idool. Hun twitternamen staan in beeld en op hun briefjes. ‘Britains biggest fan’ schrijft een van de pubermeisjes erbij. Je ziet de posters op de wanden van hun tienerkamers, de fotolijstjes op hun vensterbank en de parfumflesjes in hun kast. De spiegels waar ze verleidelijke blikken in oefenen. ‘You smile, I smile’ slijmt het liedje van hun ster onder de compilatie. De Beliebers zijn een internationaal fanleger. Goed georganiseerd en met griezelige toewijding. Een zwijmelregiment. Het gezamenlijke felicitatiefilmpje van meer dan driehonderd fans duurt ruim tien minuten. Het is gericht aan Kenny Hamilton, de bodyguard van Justin Bieber. Voor zijn dertigste verjaardag.
Fans zijn tot alles bereid om dicht bij hun idool te komen. Als we met z’n allen de bodyguard bedanken kan hij dat niet negeren, weten ze. En ja hoor, daar komt een waarderende tweet van de 17-jarige hartendief om wie het ze eigenlijk ging. 9,56 miljoen volgers op Twitter had Justin Bieber op 15 mei. De enige die door meer twitteraars wordt gevolgd is Lady Gaga. Fancultuur bloeit op Twitter en YouTube in al z’n aandoenlijkheid. Op deze kanalen wordt de adoratie van fans gevoed. De schijn van nabijheid en van real-time persoonlijk contact maakt ze op een andere manier gek dan gedrukt tegen de dranghekken wachtend op Take That. Ze gaan erin geloven. ‘You make dreams come true’ is een typisch zinnetje van de Bieber-fans die zich niet voor niets de Beliebers noemen. Ooit leest hij mijn tweet, ziet hij mijn video en kiest hij mij uit. Want ik ben zijn grootste fan. Als antwoord op de vraag in een video op wat voor meisje hij valt wakkert Bieber deze illusie aan: “Ik houd van meisjes met een leuke lach en een mooie persoonlijkheid.” Zijn stem is ontroerend schor. “Mijn ideale eerste date? Zorgen dat jij je gelukkig voelt. Zolang jullie gelukkig zijn ben ik gelukkig.” ‘I’m your biggest fan’ is het thema van Upload Cinema deze maand. De nieuwe film over Biebers bliksemcarrière heet never say never, 1 ster op IMDB. Gelukkig draait hij alleen nog in Amersfoort en Groningen.

Ebele Wybenga

Geschreven door Ebele Wybenga