Uitgelicht – 9 juni 2016

HEART OF GOLD in Amsterdam
Neil Young
melkweg.nl
Todd Haynes’ intrigerende Bob Dylanfilm i’m not there bezorgt Dylanologen handenvol werk. Wie en wat is Dylan? Wat drijft hem? Er is geen groter contrast denkbaar dan tussen verdwijnkunstenaar Dylan en generatiegenoot Neil Young. De 62-jarige Canadees is geen raadsel maar een open boek. Bij hem geen cryptische songteksten, maar glasheldere verwoordingen van gevoelens en gedachten. Al vier decennia stort Young zijn hart uit in lyrische popsongs. Ook windt de man zich nog steeds op over onrecht. Twee jaar geleden riep hij met de cd ‘Living with war’ op tot afzetting van president Bush. Om de boodschap breed te verspreiden, kon de cd gratis worden gedownload. Young heeft altijd interesse gehad in film. Hij was niet alleen nauw betrokken bij concertfilms van zijn werk, maar regisseerde ook twee speelfilms. Wie Neil als muzikant en filmman wil leren kennen, kan terecht in de Melkweg. De muziek komt aan bod in unieke concertregistraties, zoals de film silver and gold (1999), waarin Young uitsluitend akoestisch is te horen. Ontroerend is heart of gold (2006) van Jonathan Demme, die het optreden registreert dat Young in Nashville gaf kort na een hersenoperatie met vrienden, onder wie Emmylou Harris. Ook de door Young geregisseerde speelfilms human highway (1982) en greendale (2003) zijn te zien.
CinemAsia
cinemasia.nl
CinemAsia, het festival dat zich richt op Aziatische cinema, is toe aan de derde editie. In Filmtheater Rialto in Amsterdam zijn van 2 t/m 13 april meer dan twintig films te zien. Het festival opent met finishing the game: the search for a new bruce lee. In deze komedie van Justin Lin gaat een Hollywoodstudio op zoek naar de nieuwe Bruce Lee. Het festivalprogramma bevat vier landenprogramma’s: China/Hongkong, Japan/Korea, Singapore/Maleisië en de Filippijnen/Vietnam. Elk landenprogramma telt drie films. Een van de Chinese films is de documentaire stolen children over kinderhandel. Voor 500 euro koopt u een baby in China. Een Maleisische film is flower in the pocket (Liew Sing Tat), die een Tiger Award won op het Filmfestival Rotterdam. ‘Asian diaspora’ draait om films die door Aziatische filmmakers buiten Azië zijn gemaakt. Zoals dark matter (Chen Shi Zeng), waarin een veelbelovende Chinese natuurkundestudent ten onder gaat in een web van intriges en jaloezie. Met Meryl Streep. Ook te zien in dit onderdeel is de voorpremière van Hou Hsiao-hsiens le voyage du ballon rouge. Daarin komt een Taiwanese au pair terecht in het hectische leven van een gescheiden Parisienne (Juliette Binoche). Het onderdeel ‘Queer & Asian’ richt zich met drie films op lesbiennes en homo’s. Te zien is onder meer no regret (Lee Song Hee Il), over een jonge homo die in de wereld van betaalde seks de ware liefde ontdekt. Een bijzonder onderdeel is op 6 april Asian Cool. Daarin presenteren drie Nederlands-Aziatische filmmakers een in opdracht van het festival gemaakte korte film. Discussie na afloop. Zeven filmtheaters elders in het land vertonen een selectie van het festival.
Michel Piccoli
provadja.nl
Filmtheater Provadja in Alkmaar besteedt met vier films aandacht aan het ongelooflijk omvangrijke oeuvre van Michel Piccoli. De grootste nog levende Franse acteur speelde vanaf zijn debuut in 1945 in meer dan tweehonderd films. Vier films uit deze zee kunnen niet meer dan een indruk van Piccoli’s veelzijdigheid geven. In la grande bouffe (Marco Ferreri, 1973) speelt Piccoli een decadente kerel die zich met drie vrienden in een landhuis te pletter vreet. Het schandaalsucces leidde in Cannes tot boegeroep. De andere drie films komen uit Piccoli’s latere werk. In Claude Mouriéras’ tout va bien, on s’en va (2000) is Piccoli een gescheiden man, die na vijftien jaar plotseling opduikt in het leven van zijn drie dochters. Ze zijn niet alle drie blij met zijn terugkeer. In het fraaie je rentre à la maison van Manoel de Oliveira speelt Piccoli een bejaarde acteur, die uit zijn routineleven wordt geslingerd als zijn vrouw en dochter bij een verkeersongeluk omkomen en hij de zorg voor een kleinkind krijgt. In Otar Iosseliani’s jardins en automne toont Piccoli zijn humoristische kant. In de satire op het moderne leven speelt hij een oude moeder van een ontslagen minister.
Michel Piccoli in jardins en automne, in Alkmaar
Jiddisch Festival
jiddischfestivalleeuwarden.nl
Op meerdere locaties in Leeuwarden wordt van 15 t/m 20 april het Jiddisch Festival Leeuwarden gehouden. Het festival richt zich onder het motto ‘Friling, een nieuwe Jiddische lente’ op de veerkracht van de Jiddische cultuur. Ook film komt aan bod. Filmhuis Leeuwarden vertoont de Poolse speelfilm der dibuk van Michael Waszynski uit 1937. In de film komt een man zijn belofte aan een vriend niet na dat hij later zijn dochter aan de zoon van hem zal uithuwelijken. Het verraad blijft niet onbestraft: de zoon van de vriend sterft en de dochter van de beloftebreker raakt bezeten van zijn geest. De muzikale komedie yidl mitn fidl van Joseph Green en Jan Nowina Przybylski uit 1936 portretteert een in de buurt van Warschau rondtrekkend Jiddisch muziekgezelschap. Ook te zien is een documentaire over de Jiddische schrijver en Nobelprijswinnaar Itzik Bashevis Singer. Nog meer film: het Historisch Centrum Leeuwarden vertoont de korte documentaire the scrolls of leeuwarden (Lasar Dunner, 1966). De film zoekt uit wat er na 1945 gebeurde met de thorarollen van de Joodse gemeente in Leeuwarden.
Filmfestival Maastricht
lumiere.nl
Voor de vierde keer vindt van 2 t/m 6 april in filmtheater in Lumière in Maastricht het filmfestival Maastricht plaats. Het festival wordt geopend met de documentaire our daily bread, waarvan de vertoning live begeleid wordt door de Antwerpse groep DAAU, wat staat voor Die Anarchistische Abendunterhaltung. Het programma toont onder meer voorpremières van films die later dit jaar in de Nederlandse bioscoop te zien. Zoals Martin Scorsese’s documentaire shine a light over The Rolling Stones. Verder besteedt het festival aandacht aan (nog) onbekende Europese films. Ook probeert het festival aan de hand van films van vrouwelijke regisseurs de vraag te beantwoorden of er een vrouwelijke beeldtaal bestaat.
our daily bread in Maastricht
Mobiele-telefoonfestival
www.vivalafocus.nl
In Parijs bestaat al jaren een festival voor mobiele-telefoonfilmpjes, maar nu ook in Nederland. Het Groninger Forum presenteert in filmtheater Images op 11 april het Viva la focus Dutch mobile filmfestival. Op groot doek worden ingezonden mobiele-telefoonfilmpjes vertoond. Iedereen kan inzenden. De filmpjes moeten wel passen in een van de volgende thematische categorieën: vrij, film dat boek, durf, trots en reporter. In elke categorie krijgt de winnaar 750 euro. Ook zijn er workshops en is er een lezing over de geschiedenis van de beeldtaal.
Opera in de bioscoop
pathe.nl
cinemadelicatessen.nl
Bioscoopje pikken? Of naar de opera? Het kan tegelijk in Pathé Tuschinski in Amsterdam en Buitenhof in Den Haag. Deze theaters presenteren sinds eind vorig jaar live-opnamen van door de New York Metropolitan Opera uitgevoerde opera’s. De digitale techniek zorgt voor een goede beeldkwaliteit. De reeks telt acht opera’s, waarvan er al zes te zien zijn geweest. De laatste twee zijn Puccini’s ‘La bohème’ (5 april) en Donizetti’s ‘La fille du regiment’ (26 april). Er zal vast een nieuwe reeks komen, want de operavertoningen zijn volgens Pathé succesvol. De Nederlandse Opera haakt in op het succes door drie door haar uitgevoerde opera’s in de filmtheaters te vertonen. Het verschil met Pathé is dat de beelden van deze opera’s niet live zijn, maar van dvd’s komen. Of dat een ander gevoel geeft, kan de kijker ervaren door naar de vertoningen in Pathé én de Nederlandse Opera te gaan. De uitvoeringen van de laatste zijn te zien in filmtheaters in negentien steden. De eerste opera is ‘Doctor Atomic’ van John Adams in de regie van Peter Sellars. De opera, die 6 april is te zien, gaat over de consequenties van de uitvinding van de atoombom. Wetenschappelijke nieuwsgierigheid botst op moreel besef.
Opera in de Amsterdamse en Haagse bioscoop
Rotterdams Animatie Filmfestival
lantaren-venster.nl
Voor de tweede keer presenteert filmtheater Lantaren/Venster in Rotterdam op 28 en 29 april het Rotterdams Animatie Filmfestival (RAFF). Het festival toont werk van Rotterdamse animatiefilmers, onder wie gevestigde talenten als Didi Hovingh, Hans Wessels en Sander Alt. Ook nieuw talent van de Willem de Kooning kunstacademie en het Grafisch Lyceum vinden in het festival een podium. En er is een selectie te zien van filmpjes die kinderen in workshops maakten.
Moving/Still pictures
filmtheaterfraterhuis.nl
Filmtheater Fraterhuis in Zwolle presenteert in samenwerking met kunstcentrum de Muzerie het festival Moving/Still pictures. Het festival richt zich op de wisselwerking tussen fotografie en film. Maken regisseurs die ook fotograaf zijn andere films dan niet fotograferende regisseurs? U kunt het op 6 april zien bij zeven door fotografen gemaakte films: cidade de deus (Fernando Meirelles), manufactured landscapes (Jennifer Baichwal), rear window (Alfred Hitchcock), exit (Paul en Menno de Nooijer), faces (Gérard Maximim), stellet licht (Carlos Reygadas) en control (Anton Corbijn).
cidade de deus in Zwolle
Spaans-Portugees Filmfestival
filmhuis-lumen.nl
Filmtheater Lumen in Delft presenteert van 10 t/m 20 april een Spaans-Portugees filmfestival. Goed idee, want er zijn weinig Spaanse en nog minder Portugese films te zien in Nederland. Op het programma staan ruim tien films van bekend en onbekend talent. Bekend zijn Manoel de Oliveira (cristóvão colombo) en Julio Medem (caótica ana). Onbekend in Nederland zijn onder meer Jaime Rosales (la soledad) en George Felner (manõ).
Little Miss Sunshine live
melkweg.nl
De onafhankelijke Amerikaanse film little miss sunshine was twee jaar geleden een onverwachte hit. De roadmovie van Jonathan Dayton en Valerie Faris over een vrolijk anarchistisch gezin won onder meer de Oscar voor beste scenario. De film viel ook op door de muziek van de band DeVotchKa, die een ratjetoe van stijlen speelt — van mariachi en zigeunermuziek tot folk en Spaanse bolero’s. De groep treedt 12 april in de Melkweg op. Om in de stemming te komen vertoont Melkweg Cinema vooraf little miss sunshine.
little miss sunshine in Amsterdam
Nouvelle Vague
filmhuiscavia.nl
Dat films van de Franse Nouvelle Vague, die een halve eeuw geleden begon, nooit vervelen, is te zien in Filmhuis Cavia in Amsterdam. Het vertoont vier Franse films, waarvan twee absolute hoogtepunten van de Nouvelle Vague: Jean-Luc Godards à bout de souffle uit 1956 en François Truffauts jules et jim uit 1962. Naast deze onverwoestbare klassiekers staan twee vroege films van Claude Chabrol op het programma: le beau serge (1958) — vaak als het begin van de Nouvelle Vague gezien — en les cousins (1959).
à bout de souffle in Amsterdam
Kennis bijspijkeren
nieuwescene.nl
Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo organiseert in samenwerking met de club Limburgse filmkenners The Searchers een filmcursus. In acht bijeenkomsten wordt onderzocht of nationale cinema’s specifieke kenmerken hebben. De landen die onder de loep worden gelegd zijn: Groot-Brittannië (5 april), Polen (10 april), Hongkong (17 april), België (24 april), het nieuwe Azië (8 mei), Nederland (15 mei) en Japan (22 mei). De reeks wordt 29 mei besloten met een bijeenkomst over de Amerikaanse onafhankelijke cinema.
Festivals
Nederland
CinemAsia Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Amsterdam Fantastic Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Festiberico
10-20/4, Delft
Amsterdam Shorts! International Film Festival
28/5-1/6, Amsterdam
Beeld voor Beeld
4-8/6, Amsterdam
Leids Film Festival
22-26/10, Leiden
Buitenland
Brussels International Festival of Fantastic Films (BIFFF)
27/3-8/4, Brussel (België)
Visions Du Reel Festival
18-24/4, Nyons (Frankrijk)
European Media Art Festival Osnabrück
23-27/4, Osnabrück (Duitsland)
International Short Film Festival Oberhausen
1-6/5, Oberhausen (Duitsland)
Festival de Cannes
14-25/5, Cannes (Frankrijk)
Transilvania International Film Festival 30/5-8/6, Cluj-Napoca (Roemenië)
Hamburg International Shortfilmfestival
4-9/6, hamburg (Duitsland)
Edinburgh International Film Festival
18-29/6, Edinburgh (Groot-Brittannië)
Karlovy Vary International Film Festival
4-12/8, Karlovy vary (Tsjechië)
Voor meer festival informatie filmfestivals.com.
Voor nadere informatie over buitenlandse festivals of het aanvragen van inschrijfformulieren kan contact worden opgenomen met Holland Film, telefoon 020-5707575 of via hun internetsite hollandfilm.nl.