Uitgelicht – 5 augustus 2016

RUNAWAY JURY in Amsterdam
See you in court
filmmuseum.nl
Waarom zijn rechtbankdrama’s een populair subgenre in de filmgeschiedenis? Komt het doordat in zulke films (sociale) tegenstellingen messcherp tegenover elkaar kunnen worden gezet? Speelt ook een rol dat rechtbankdrama’s met hun eenheid van tijd, plaats en handeling geen ingewikkelde en dure films zijn? Het Filmmuseum werpt van 17 januari t/m 27 februari met zeven films onder het motto ‘See you in court’ licht op de zaak. De aanleiding is de heruitbreng van 12 angry men (1957) van Sidney Lumet, de grootmeester van het rechtbankdrama. In de klassieker moet een jury oordelen over de vraag of een jongen zijn vader heeft vermoord. De film kijkt kritisch naar het jurysysteem: zijn leken in staat tot objectieve oordelen over schuld en onschuld? De film bevat glansrollen van Henry Fonda en Lee J. Cobb, die als juryleden tegenover elkaar staan. Van Lumet is naast 12 angry men het latere the verdict (1982) te zien, waarin de aan lager wal geraakte advocaat Paul Newman op Charlotte Rampling stuit. De overige films zijn: murder! (Alfred Hitchcock, 1930), mijn vriend (Fons Rademakers, 1979), witness for the prosecution (Billy Wilder, 1957), midnight in the garden of good and evil (Clint Eastwood, 1997) en bamako (Abderrahmane Sissako, 2006).
Heikel geloof
debalie.nl/cinema
Cinema de Balie stelt in de derde aflevering van het programma Touching Politics met films de technologische vooruitgang ter discussie. Het technologische vooruitgangsgeloof — de wereld wordt steeds mooier en beter — wordt naast militarisme, oorlog, uitbuiting, honger en rechteloosheid gezet. Zoals in nieuwe gronden (1934), waarin Joris Ivens het droogleggen van land tegenover overproductie en vernietiging van graan zet. In l’histoire d’un soldat inconnu (1932) zet de Belgische filmmaker Henri Storck militaristische propagandabeelden naast gruwelijke oorlogsbeelden. De korte film trade tattoo (Len Lye, 1937) is een jubelzang op de globalisering. Het journaalfragment wilmington (1968) doet verslag van een bevolkingsopstand in het Amerikaanse Wilmington tegen de overheersing door het Dupont-concern. In rat life en diet north america (Joyce Wieland, 1968) rebelleren hamsters tegen de oorlogsindustrie. In the farm of tomorrow (1953) drijft cartoonist Tex Avery de spot met wat later de bioindustrie ging heten.
The Coen Brothers
filmfestivalrotterdam.com
Het Filmfestival Rotterdam presenteert onder de titel Meet the maestro de laatste jaren in Zuid-Hollandse filmtheaters ieder jaar een retrospectief van een wereldberoemde filmmaker. Vorig jaar was Gus Van Sant aan de beurt en dit jaar Joel en Ethan Coen. Dat Meet the maestro moeten we overigens niet letterlijk nemen, want de broers zult u niet tegenkomen. Het blijft bij een ontmoeting met hun werk. De aanleiding om de schijnwerper op de Coen Brothers te zetten is de vertoning van hun laatste film no country for old men op het filmfestival. De films worden in de filmtheaters ingeleid met een lezing, gevolgd door de vertoning van fargo.
no country for old men in Rotterdam
It was a very good year
filmhuiscavia.nl
Filmhuis Cavia in Amsterdam bestaat bijna vijfentwintig jaar. Reden voor de jubilaris om terug te blikken op zijn geboortejaar. Om een indruk te geven wat er in 1983 op filmgebied gebeurde, vertoont Cavia drie Nederlandse films uit dat jaar, plus een Nederlandse film die in dat jaar speelt. In 1983 zorgde Dick Maas met de eerste Nederlandse griezelfilm uit de geschiedenis voor een sensatie: de lift was in 1983 de meest besproken Nederlandse film en lanceerde de carrière van Maas. Van een heel andere orde was de witte paraplu van Heddy Honigmann. De ruim een uur durende experimentele film paste in de tijdgeest, die bepaald werd door angst voor een kernoorlog. "Laat maar vallen, want het komt er toch wel van", liet Doe Maar in 1982 optimistisch weten. In de witte paraplu draait het om de reacties van twee vrouwen op de dreiging van een kernoorlog. De kernbom viel niet, maar de illusionist sloeg wel in als een bom. Jos Stellings films over een zwijgende molenaarszoon (Freek de Jonge) die niet duldt dat er wordt gesold met zijn zwakzinnige broer (Jim van der Woude) werd door de Volkskrantlezers uitgeroepen tot de beste film van 1983. Er vielen kwalificaties als: onnederlands goed. De vierde jubileumfilm, Mijke de Jongs in krakende welstand, is in 1989 gemaakt, maar speelt in 1983. De film gaat over de krakerscultuur: een groepje krakers kraakt uit idealisme een pand, maar men groeit snel uit elkaar. Hoe is Cavia vijfentwintig jaar geleden eigenlijk aan dat pand in de Amsterdamse Van Hallstraat gekomen?
De oude James
melkweg.nl
Melkweg Cinema in Amsterdam heeft het niet op de nieuwe James Bond. Het vertoont van 3 t/m 23 januari dertien Bondfilms uit de periode 1962 tot 1985. Kenners weten nu genoeg: het zijn de jaren van Sean Connery en Roger Moore. Onderstaande films kunnen zij dromen: dr. no (1962), from russia with love (1963), goldfinger (1964), thunderball (1965), you only live twice (1967), on her majesty’s secret service (1969), live and let die (1973), the man with the golden gun (1974), the spy who loved me (1977), moonraker (1979), for your eyes only (1981), octopussy (1983) en a view to kill (1985). Naast deze films vertoont Melkweg Cinema als extraatje twee Franse Bond-spoofs uit de jaren zestig. Niemand minder dan Claude Chabrol ging in tigre aime le chair fraiche en tigre se parfume a la dynamite vrolijk met de sophisticated hero aan de haal.
James Bond in Amsterdam
Opwarmertje
filmfestivalrotterdam.com
Het filmfestival Rotterdam wordt van 23 januari t/m 3 februari gehouden, maar als opwarmertje vertoont een tiental filmtheaters voor het festival you, the living van Roy Andersson. Iedereen die zeven jaar geleden songs from the second floor van de filmmaker zag, zal opgetogen zijn over dit bericht. Vergeleken bij Anderssons zwartgallige schetsen van het moderne leven zijn de films van Alex van Warmerdam gezellige feelgood movies. Net als songs from the second floor bestaat you, the living uit een reeks scènes, sketches is misschien een beter woord, over de treurigheid van het menselijke bestaan. U moet denken aan een wereld vol grauwe kantoorklerken, eenzame vrouwen en liefdeloze huwelijken. Dat u na de film toch geen zelfmoord pleegt, komt doordat Andersson de treurigheid overgiet met verrukkelijk absurde humor.
you, the living in Rotterdam
Geen Amsterdamse grachten
debalie.nl/cinema
Zeg Nederlandse speelfilm en Amsterdam en de pittoreske grachten en gevelpanden doemen op. Alsof Breitner nog steeds achter zijn schildersezel bij een gracht zit. Cinema de Balie presenteert met een verzameling korte films op 25 en 26 januari een diverser blik op de stad. De films zijn van Nederlandse en buitenlandse filmmakers. Te zien zijn acht films: rimbaud in amsterdam (Dick Tuinder, 2003), 10 minuten westerpark (Rein Hazewinkel, 2003), amsterdam cs (Robert Hamilton, 2002), your blood is as red as mine (Julika Rudelius, 2005), amsterdam reconstruction (Jérome Schlomoff, 2007), xxx amsterdam (Martha Colburn, 2005), schoolplein (Marc Scheidt, Judith Vreriks, 2005) en de blikjesman (Jaap Pieters, 1991).
Laurel & Hardy
filmhuisbussum.nl
Zin om te lachen? Filmhuis Bussum presenteert 30 januari een thema-avond rond Laurel & Hardy. Het programma bestaat uit één lange en een aantal korte films, maar de titels blijven nog even geheim.
Door de mazen
rkzbios.nl
Er zijn veel films in Nederland te zien, maar toch vallen aardige, geslaagde, leuke en uitstekende films soms door het net. De Rkzbios in Groningen vindt het onterecht dat de komedie stranger than fiction niet is uitgebracht. In de film ontdekt een belastingcontroleur dat hij een personage is in een roman van een schrijfster (Emma Thompson). Klinkt bekend? Inderdaad: in Alex van Warmerdams ober komen we een soortgelijk personage tegen. De Rkzbios vertoont stranger than fiction, dat is geregisseerd door Marc Foster, die we kennen van het sprookje neverland met Johnny Depp, op 19 en 21 januari.
stranger than fiction in Groningen
Movie Weekend
movie-w.nl
Het is een traditie die in ere wordt gehouden: het filmfestival van Wageningen. Filmhuis Movie W presenteert van 18 t/m 20 januari drie dagen speelfilms en documentaires. Op het programma staan de speelfilms the queen (Stephen Frears, 2006, the host (Bong Joon-ho, 2006), you, the living (Roy Andersson, 2007), offside (Jafar Panahi, 2006), bab aziz (Nacer Khemir, 2005), ex drummer (Koen Mortier, 2007), pan’s labyrinth (Guillermo del Toro, 2006) en Murnau’s klassieker nosferatu, die wordt begeleid door live-pianomuziek. Voor kinderen staat het fraaie azur et asmar (Michel Ocelot, 2006) op het programma. Naast speelfilms zijn elf documentaires te zien: tussen hemel en aarde (Mascha Novikova, Frank van den Engel, 2007), starkiss (Jascha de Wilde, Chris Relleke, 2003), babooska (Tizza Covi, Rainer Frimmel, 2005), the real dirt on farmer john (Taggart Siegel, 2005), black gold (Marc Francis, Nick Francis, 2006), ellen ten damme (Rod Hodselmans, 2007), heimatklänge (Stefan Schwietert, 2007), the monastery (Pernille Rose Gronkjaer, 2006), justiça (Maria Ramos, 2004), dreaming by numbers (Anna Bucchetti, 2006) en forever (Heddy Honigmann, 2006).
ex drummer in Wageningen
Andere tijden
filmtheaterluxor.nl
Filmtheater Luxor in Zutphen presenteert onder de titel Canon ’70 vier films die in de jaren zeventig voor opzien en controverse zorgden. Bernardo Bertolucci maakte zich in 1972 bij de burgerij gehaat met last tango in paris. De film over de obsessionele seksuele verhouding van een jonge Parisienne met een oudere Amerikaan werd pervers en schunnig bevonden. Nauwelijks bekomen van de schrik joeg Marco Ferreri een jaar later met la grande bouffe de halve wereld in de gordijnen. Niet iedereen zag de film over vier zichzelf doodvretende, decadente mannen als cultuurkritiek. Ook nu weer vielen woorden als pervers, schaamteloos en smerig. Kritiek van een andere orde kreeg Andrei Tarkovski in 1975 in Rusland op de spiegel. De Russische filmautoriteiten zagen geen associatief meesterwerk, maar een pretentieuze kunstfilm. de spiegel vonden zij een belediging voor het hardwerkende Russische volk, want dat had recht op socialistisch-realistische heldenverhalen. Naast deze drie films valt der amerikanischer freund van Wim Wenders uit de toon. De op Patricia Highsmiths romans geïnspireerde film baarde in 1979 opzien door de afwezigheid van een hechte plot, maar leidde niet tot morele opwinding.
Wim Wenders’ der amerikanischer freund in Zutphen
Toverlantaarn
filmmuseum.nl
Het Filmmuseum heeft een traditie in toverlantaarnvoorstellingen. De traditie wordt dit jaar gehandhaafd met de voorstelling Groot licht circus. Daarin vertonen op een acht meter breed scherm geprojecteerde circusdieren hun toverkunsten. Een tovermannetje kondigt de acts aan die de jonge kijkers van verbazing in verbazing doet vallen: een schildpad wordt een toverbal, de bulten van een kameel worden bergen en uit een tuba zwemmen visjes naar buiten. De voorstelling is een productie van muziektheatergroep Musiscoop.
Festivals
Nederland
International Film Festival Rotterdam 23/1-3/2, Rotterdam
R Eject Film Festival
24/1-2/2, Rotterdam
Himalaya Film Festival
9-10/2, Amstelveen
Amnesty International Film Festival Amsterdam
26-30/3, Amsterdam
CinemAsia Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Amsterdam Fantastic Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Festiberico
10-20/4, Delft
Buitenland
Tromsø International Film Festival
15-20/1, Tromsø (Noorwegen)
Berlinale (Internationale Filmfestspiele Berlin)
7-17/2, Berlijn (Duitsland)
Fantasporto (Oporto International Film Festival)
29/2-8/2, Porto (Portugal)
Clermont-Ferrand Short Film Festival
1-9/2, Clermont-Ferrand (Frankrijk)
Brussels International Festival of Fantastic Films (BIFFF)
27/3-8/4, Brussel (België)
Cinema Novo Filmfestival
6-16/3, Brugge
Visions Du Reel Festival
18-24/4, Nyons (Frankrijk)
European Media Art Festival Osnabrück
23-27/4, Osnabrück (Duitsland)
Festival de Cannes
14-25/5, Cannes (Frankrijk)
Voor meer festival informatie filmfestivals.com.
Voor nadere informatie over buitenlandse festivals of het aanvragen van inschrijfformulieren kan contact worden opgenomen met Holland Film, telefoon 020-5707575 of via hun internetsite hollandfilm.nl.