Uitgelicht – 23 november 2016

KIDZ IN DA HOOD op Cinekid
Cinekid
cinekid.nl
Het 21ste kindermediafestival Cinekid vindt van 14 t/m 21 oktober plaats op een nieuwe locatie: Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Op zaterdag 13 oktober opent het kinderfilmfestival, het grootste ter wereld, met het televisiedrama de daltons, de jongensjaren, het vervolg op de populaire VPRO jeugdserie uit 1999. Een van de festivalthema’s is Astrid Lindgren. De Zweedse schrijfster is wereldberoemd om haar kinderverhalen die ook bij volwassenen geliefd zijn. Het festival staat ook open voor nieuwe media, zo kunnen kinderen hun eigen videoclip maken. Tijdens de herfstvakantie is er Cinekid op locatie in dertig filmtheaters in het land. Nieuw is de CinekidKlappers, dat een antwoord wil geven op de vraag: Wat zijn de klassiekers en, wat zijn de minder bekende pareltjes? CinekidKlappers is een door experts samengestelde lijst van de kinderfilms van toen en nu, waarvan een aantal zullen worden vertoond op Cinekid.
Louis van Gasteren
debalie.nl
Bert Haanstra wordt dezer dagen geëerd met een uitvoerig retrospectief en een dvd-box met zijn complete werk. Het eerbetoon is terecht, maar wekt een beetje de indruk dat Haanstra in zijn eentje de documentaire-traditie in Nederland vertegenwoordigt. Cinema de Balie laat zien dat dit niet het geval is. De Balie presenteert van 26 t/m 28 oktober onder de titel ‘Het pionierschap van Louis van Gasteren’ films van die andere productieve naoorlogse documentaire mannetjesputter. Van Gasteren debuteerde in 1952 met de korte documentaire brown gold, dat de wereld van cacao en chocola in beeld brengt. Daarna maakte hij bijna zestig films met als laatste de prijs van overleven, waarin de maker terugkeert naar de familie van een Holocaust-overlevende, die in 1969 aan het woord kwam in weet je nu waarom ik huil? De documentaire leverde Van Gasteren het Gouden Kalf voor beste korte documentaire op. Het retrospectief bevat met veertien films een doorsnee van zijn oeuvre. De oudste film is railplan ’68 (1954) en de recentste de prijs van overleven (2003). Verder zijn te zien: een nieuw dorp op nieuw land (1960), stranding (1960), het huis (1961), warffum 220562 (1962), jazz and poetry (1964), het legendarische omdat mijn fiets daar stond (1966), do you get it — series no 4 (1978), Gouden Kalf-winnaar hans het leven voor de dood (1983), een zaak van niveau (1989) en in een japanse stroomversnelling (2003). Als curiositeit is ook een Albert Heijn-commercial van Van Gasteren te zien.
Beatfilm Festival
hoogt.nl
beatfilm.nl
Filmtheater ’t Hoogt presenteert tot en met december het Beatfilm Festival in haar eigen theater in Utrecht en in acht andere filmtheaters. Het festival laat met films, documentaires, tv-programma’s, registraties en debatten de Nederlandse filmcultuur van de jaren zestig en zeventig herleven. Het festival laat zien hoe in de jaren zestig jonge filmmakers de filmwereld nieuw elan gaven. Het leidde tot films als het gangstermeisje (Frans Weisz, 1966), de blanke slavin (René Daalder, 1969) en paranoia (Adriaan Ditvoorst, 1967). Ook staan vroege (korte) films van Paul Verhoeven en Pim en Wim op het programma naast werk van experimentele filmmakers als Frans Zwartjes en Barbara Meter. Het festival zet de frisse wind in de filmwereld in de context van de brede culturele ontwikkeling in de jaren zestig. Zo zijn er fragmenten uit spraakmakende, controversiële tv-programma’s te zien, zoals ‘Moef Ga-Ga’, ‘Hoepla’ en ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’. De term beatfilm staat voor het levensgevoel en de levensstijl die in de jaren zestig met het woord beat werd aangeduid. De organisatoren vatten het begrip ruim op en laten het programma doorlopen tot het einde van de jaren zeventig. Ze maken onderscheid tussen de proloog (1945-1962), de sixties (1963-1969) en de epiloog (1970-1979).
Anime
melkweg.nl
Melkweg Cinema presenteert van 4 tot en met 31 oktober een programma rond de Japanse animatiestudio Studio Ghibli. De studio wordt wel gezien als de Japanse Disney, maar de enige overeenkomst is dat beide animatiefilms maken. Studio Ghibli zoekt het niet in versleten formats maar in originele, fantasievolle sprookjesfilms. Typerend voor de studio is het sobere tekenwerk en de sfeervolle, melancholische muziek. De bekendste vertegenwoordiger van de studio is Hayao Miyazaki. Zijn princess mononoke (1997), spirited away (2001) en howl’s moving castle (2004) zijn moderne animatieklassiekers. Naast deze films staan tales from the earthsea (2006) van Miyazaki’s zoon, goro, pompoko (1994) van Isao Takahata en the cats return (2002) van Hiroyuki Morita op het programma.
howl’s moving castle in De Melkweg
Kinderfilmfestival
brabantfilm.nl
De Vereniging van Brabantse Filmtheaters presenteert van 20 oktober t/m 7 november (herfstvakantie) het kinderfilmfestival ‘Op ’t puntje van je stoel’. In het programma draait het om geheimen. Op het programma staan ruim tien (internationale) kinderfilms, waaronder the iron giant van Brad Bird (de regisseur van ratatouille), tom en thomas (Esmé Lammers), the secret garden (Agnieszka Holland), de verloren schat van de tempelridders (Kasper Barfoed) en the wild thornberry’s movie (Cathy Malkasian).
Polderlicht
polderlicht.com
Een keer in de twee jaar is er in het braakliggende Polderweggebied in Amsterdam (bij de Linnaeusstraat) het licht- en geluidsproject Polderlicht te bezichtigen en te beluisteren. De vierde editie wordt gehouden van 19 t/m 21 oktober. Film is een belangrijk onderdeel in het spektakel. In de aula van het Montessori College Oost is een (doorlopend) filmprogramma te zien. Het bestaat uit een Rotterdamse compilatie van korte kunstenaarsfilms, het Filmmuseumprogramma Bits & pieces, dat fragmenten van found footage bevat, twee videoinstallaties en de live-bespeling door Wessel ‘Wexel’ Westerveld van een licht- en geluidsinstallatie van 8mm filmprojectoren.
Jack Stevenson
filmhuiscavia.nl
vera-groningen.nl
Jack Stevenson is weer in het land. De Amerikaanse verzamelaar van curieus historisch filmmateriaal is op 2 oktober in Vera Zienema in Groningen en op 4 en 5 oktober in Cavia in Amsterdam. In beide theaters presenteert hij zijn programma ‘Witchcraft through the ages’. Centraal erin staat de Deense cultklassieker häxan (1922), waarover Stevenson een boek schreef. In Vera Zienema praat Stevenson vooral over die film, waarna een Engelse remake uit 1968 — met een voice-over van William Burroughs — wordt vertoond. Cavia vertoont op 4 oktober häxen in het bijzijn van Stevenson, die een dag later terugkeert om onder de titel ‘Freak show flickers’ een programma over freaks en het circus te vertonen.
häxan in Cavia en Vera
Tsjechisch Filmfestival
filmhuis-lumen.nl
plazafutura.nl
Filmhuis Lumen in Delft presenteert van 18 t/m 25 oktober een Tsjechisch Filmfestival. Op het programma staan acht films, die inzicht geven in de stand van zaken in de Tsjechische filmcultuur. Te zien zijn: stestí (Bohdan Sláma, 2006), left, right, forward (Linda Jablonska, 2006 — de maakster is op 19 oktober aanwezig op het festival), grandhotel (David Ondricek, 2006), i served the king of england (Jiri Menzel, 2006), lunacy (Svankmaier, 2005), rules of lies (Robert Sedlacek ), holiday makers (Jiri Vejdelek, 2006) en de documentaire i guess we’ll meet at the eurocamp (Erika Hnikova, 2006). Filmtheater Plaza Futura in Eindhoven vertoont van 28 t/m 31 oktober een selectie van vijf films uit het programma.
Architectuur Filmfestival
affr.nl
Het Architectuur Filmfestival in Rotterdam is toe aan zijn vierde editie. Van 11 t/m 14 oktober worden in Cinerama films over architecten en architectuur vertoond en zijn er debatten en lezingen. Het festival wil laten zien dat architectuur en film nauw met elkaar zijn verbonden, want veel filmmakers laten zich inspireren door (stedelijke) architectuur. Horizon is dit jaar het thema. De ruimtelijke horizon wordt in onze samenleving dankzij de populariteit van reizen steeds groter, maar de mentale horizon lijkt eerder kleiner dan groter te worden. Hoe die discrepantie te verklaren? Op het programma staan zestig films, die uiteenlopen van portretten van architecten tot speelfilms in een stedelijke omgeving. la jetée van Chris Marker staat naast the world van Jia Zhangke en rem koolhaas: a kind of architect naast sketches of frank gehry.
the world in Rotterdam
Philip Glass
images.nu
Filmtheater Images in Groningen stort zich 21 oktober met drie films op Philip Glass. Te zien zijn: taiji: chaotic harmony (Sat Hon, 2006), philip glass — looking glass (Eric Darmon, 2006) en koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, 1982). Na afloop weet u alles over de keizer van de minimal music.
Dansfilms
Verschillende theaters
Er wordt deze maand veel gedanst in de filmtheaters, maar u kunt er bij blijven zitten, want het gaat hier om dansfilms. Filmtheater Lux in Nijmegen vertoont 14 oktober een selectie van het programma van het dansfilmfestival Cinedans. Lantaren/Venster vertoont 7 oktober een Cinedans-selectie en een dag later de twee dansfilms solo en à mains nues van Thierry Knauff. De Filmfoyer in Tilburg vertoont onder de titel Brabantse Dansdagen een selectie van Cinedans (13 en 14 oktober), de twee films van Knauff (11 en 12 oktober) en rhythm is it! (Thomas Grube). Filmtheater De Nieuwe Scene vertoont van 4 t/m 10 oktober films van en over dansgroepen, waaronder dans, grozny dans (Jos de Putter, 2002). Filmtheater De Fabriek in Zaandam vertoont van 18 t/m 20 oktober dansfilms, waaronder west side story (Robert Wise, 1961). Chassé Cinema in Breda presenteert van van 5 t/m 14 oktober een dansweek met onder meer het beste van Cinedans.
west side story in Zaandam
Filmbanktour
filmbank.nl
Filmbank, de instelling die de experimentele Nederlandse film promoot, toert tot 20 november met het programma Love & Disaster door het land. Het programma brengt "een rampzalige liefdesverklaring aan de film", want niets onbetrouwbaarders dan liefde: "De illusie is groter dan de woestijn." Het tachtig minuten durende programma bevat negen korte, soms ultrakorte films. Te zien zijn: flowers (Hélène Kocken, 2005), waschdrang mama (Martha Colburn, 2006), cosmetic emergency (Martha Colburn, 2005), unification (Igor Sevcuk, 2006), new york zéro zéro (Jérôme Schlomoff, 2006), my own 100 square metres (Atousa Bandeh Ghiasabadi, 2006), i love you so (Kees Brienen, 2004) en replay (Matt Hulse, 2005).
Film en filosofie
hoogt.nl
beatfilm.nl
Behoefte om dieper door te dringen in films? Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht organiseert een cursus film en filosofie. Er wordt nagedacht aan de hand van de volgende films: 6 okt. de spiegel (Andrej Tarkovski, 1975), 13 okt. gandhi (Richard Attenborough, 1982), 20 okt. babette’s feast (Gabriel Axe, 1987), en 27 okt. karakter (Mike van Diem, 1997).
Irak
moviesthatmatter.nl
Movies that Matter organiseert een tour met de sterke speelfilm the mark of cain (Marc Munden, 2007). De Britse film, die eerder dit jaar op het filmfestival in Rotterdam draaide, voert Britse soldaten op die in Irak gevangenen mishandelen. Als de zaak uitkomt, wentelen hoge militairen hun verantwoordelijkheid af op een paar soldaten, die als zondebokken worden gebruikt.. De film is te zien in filmhuis Den Haag (30 sept.), Focus in Arnhem (7 okt.), Louis Hartlooper Complex in Utrecht (8 okt.), Kriterion in Amsterdam (14 okt. in aanwezigheid van regisseur Marc Munden), Vera Zienema in Groningen (15 okt., in aanwezigheid van Marc Munden), Cinescope in Almere (16 okt.) en Filmtheater Lumière in Maastricht (18 okt.).
Festivals
Nederland
Amsterdam Underground Festival
26/9-1/10, Amsterdam
B-Movie, Underground & Trash Film Festival
27-20/9, Breda
Arab Film Festival
27/9-3/10, Den Haag
Cinekid
14-28/10, Amsterdam
Nederlands Film Festival
26/9-5/10, Utrecht
Shoot Me Film Festival
25-28/10, Den Haag
Bert Haanstra Festival
27-31/10, diverse steden
Cinepremières
31/10-15/11, diverse steden
Leids Film Festival
31/10-4/11, Leiden
Amsterdam Film Experience
2-4/11, Amsterdam
Dejima Japanese Film Festival
3-5/11, Amsterdam
Noordelijk Filmfestival
7-11/11, Leeuwarden
Shadow Festival
20-29/11, Amsterdam
International Documentary Filmfestival Amsterdam
22/11-2/12, Amsterdam
Black Soil International Hip Hop Film Festival
23/11-2/12, Rotterdam
duska, openingsfilm Nederlands Film Festival
Buitenland
Pusan International Film Festival (PIFF)
4-12/10, Pusan (Zuid-Korea)
Sitges International Film Festival Of Catalonia
4-14/10, Sitges (Spanje)
Festival De Cine Y Video Latinoamericano De Buenos Aires
4-16/10, Buenos Aires (Argentinië)
Ghent International Film Festival
9-20/10 Gent (België)
International Panorama Of Independent Film And Video
10-14/10, Thessaloniki (Griekenland)
Kyiv International Film Festival Molodist
20-28/10, Kiev (Oekraïne)
Taipei Golden Horse Film Festival
1-15/11, Tapei (Taiwan)
Filmfestival Cottbus – Festival Of East European Cinema
6-10/11, Cottbus (Duitsland)
Oslo International Film Festival
15-25/11, Oslo (Noorwegen)
Bilbao Documentary & Short Film Festival
26/11-1/12, Bilbao (Spanje)
Voor meer festival informatie: filmfestivals.com.
Voor nadere informatie over buitenlandse festivals of het aanvragen van inschrijfformulieren kan contact worden opgenomen met Holland Film, telefoon 020-5707575 of via hun internetsite hollandfilm.nl.