Uitgelicht – 22 mei 2016

  • Datum 22-05-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

SLIDING LIBERIA

Shoot Me Festival
filmhuisdenhaag.nl
Uit onvrede over het brave filmaanbod in bioscopen en filmtheaters, ontstond een paar jaar geleden in Den Haag het Shoot Me Filmfestival. Het festival, dat zich afspeelt op meerdere locaties, vertoont films van onafhankelijke makers. Geen keurig, gladgevijld werk, maar verrassende (politieke) films over subculturen en menselijke verhoudingen. Dit jaar wordt het festival van 16 t/m 22 juni gehouden. Het hart bestaat uit een selectie van 758 ingezonden films. De gekozen films zijn onderverdeeld in themablokken: Heimatinée (Duitse films), Anime (animatiefilms), Live&Loud (film en live-muziek) en Roots&Culture (films over Jamaica). sliding liberia is een goed voorbeeld van het soort films dat het Shoot Me Festival graag vertoont. De documentaire volgt Amerikaanse surfers die in Liberia willen gaan surfen, maar terecht komen in een door burgeroorlog verwoest land. Wat te doen? Naast filmvertoningen is er een filmcompetitie, waarin filmmakers binnen 24 uur een filmpje van zeven minuten moeten maken. En onder de titel First World Dreamers besteedt het festival aandacht aan de vluchtelingenproblematiek. Alponze Muyaneze van de UNHCR (VN-afdeling voor vluchtelingen) geeft een lezing.

Beeld voor beeld
beeldvoorbeeld.nl
Het antropologische Beeld voor Beeld Festival stelt zich al jaren tot taak om ons een beter beeld van andere landen en culturen bij te brengen. In de woorden van festivaldirecteur Eddy Appels: "het nuanceren van vooringenomen beelden". Ook in zijn negentiende editie, van 4 t/m 8 juni in het Tropentheater in Amsterdam, doet het festival dat met films uit allerlei windstreken. Speciale aandacht is er voor Turkije en Roemenië, omdat over deze landen in het kader van de Europese Unie een stevig debat wordt gevoerd. Wist u dat Istanbul een florerende hiphop-cultuur heeft? Het is te zien in hiphopistan (Çigdem Akbay, 2006). Verder is er een klein retrospectief van het werk van de tachtigjarige Belgische antropoloog en filmmaker Luc de Heusch. Er is ook een film over hem te zien: luc de heusch, wild thinking (Karine de Villers, 2007). Tenslotte worden er films vertoond over de gevolgen van globalisering in Afrika en is er de traditionele studentencompetitie. Veel filmmakers zijn aanwezig op het festival.

Seks en voetbal in De Uitkijk
uitkijk.nl
Verslaafd aan de serie ‘Sex and the city’ en niet kunnen wachten op de bioscoopfilm? Dan is filmtheater De Uitkijk in Amsterdam uw vriend. Het theater vertoont op 7 juni op het grote doek vanaf 23.00 uur tot de volgende morgen hoogtepunten uit de tv-serie. Of verslaafd aan voetbal en de gedachte niet kunnen verdragen dat Nederland dit jaar op het EK weer niet de finale haalt? Ook dan biedt filmtheater De Uitkijk in Amsterdam soelaas. Het theater vertoont op het grote doek drie gloriewedstrijden uit 1988: Nederland-Engeland (4 juni), Nederland-West-Duitsland (11 juni) en Nederland-Rusland (18 juni). ‘We’ worden gewoon weer kampioen. In 1988.

sex and the city in Amsterdam

Exporama
filmhuisdenhaag.nl
Exporama is niet de naam van een nieuw filmformaat, maar van een filmpogramma van 19 juni t/m 2 juli in Filmhuis Den Haag over de wereldtentoonstelling een halve eeuw geleden in Brussel. Filmprogrammeur Leendert de Jong heeft zijn fascinatie voor het Atomium — de stalen constructie die met negen gigantische bollen een ijzerkristal uitbeeldt — uitgeleefd in een programma dat terugblikt op de Expo 58, maar ook stil staat bij toekomstverwachtingen van jongeren nu. Dat de Brusselse wereldtentoonstelling nog tot de verbeelding spreekt, komt door het ongebreidelde optimisme dat eruit sprak. Het zat alleen al vervat in het thema ‘Balans der wereld voor een humanere wereld’. Uit de Expo sprak een rotsvast vertrouwen in de technologie en het vermogen van de mensheid om wereldproblemen op te lossen. De 42 miljoen (!) bezoekers konden zich onder meer vergapen aan de replica van de eerste kunstsatelliet, de Russische Spoetnik 1, die de ruimtevaartwedloop in gang zette. Het geloof in de voortgang van de menselijke beschaving was ook terug te vinden in de Expo-voorlichtingsfilm humanisme, die de tentoonstelling in de wetenschappelijke en humanistische traditie plaatste. Naast deze film bevat het programma films over de opbouw van de Expo (drie jaar werk voor bijna vijftienduizend (!) arbeiders) en voorlichtingsfilms en reportages over de Expo. Ook zijn er twee experimentele films te zien uit de Expo-competitie voor experimentele films. De speelfilms het geluk komt morgen (Jef Bruynickx, 1958) en congorama (Philippe Falardeau, 2006) worden vertoond, omdat ze zich afspelen tegen het decor van de Expo. Het programma wordt besloten met Tati’s mon oncle, omdat deze film het optimisme ademt waarvan de Expo was doortrokken.

Hong Kong Film Panorama
filmmuseum.nl
Hongkong is al tientallen jaren commercieel het belangrijkste Aziatische filmland. Dat we in Nederland toch weinig films uit het land zien, komt doordat Hongkong vooral uitblinkt in genrefilms. Hollywood heeft dat goed begrepen, zodat het geregeld remakes maakt van Hongkong-films. Wie geen genoegen neemt met imitatie, kan van 30 mei t/m 11 juni terecht bij het Hong Kong Film Panorama in het Filmmuseum. Te zien zijn vijf genrefilms: de gangsterfilm brothers (Derek Chiu, 2007), de wraakfilm invisible target (Benny Chan, 2007), de reken-alleen-op-je-gezin-film mr. cinema (Leung Chun Chiu, 2007), het suspensedrama pye dog (Kwok Chi-kin, 2007) en de seksindustrie-tragedie whispers and moans (Herman Yau, 2007). Dat in Hongkong niet alleen genrefilms worden gemaakt, blijkt uit het retrospectief van Ann Hui. Van de filmmaakster, die even makkelijk genre- als arthousefilms maakt, zijn zes films te zien: boat people (1982), romance of book and sword (1987), ah kam (1997), eighteen springs (1997), july rhapsody (2002) en the postmodern life of my aunt (2006).

invisible target in Amsterdam

Arabisch festival
studio-k.nu
Studio K in Amsterdam presenteert in samenwerking met het Arabisch Filmfestival van 5 t/m 8 juni Arabische films. Onder de titel ‘Caravan III of the Euro-Arab Cinema’ zijn tien korte en lange films te zien. Ze zijn onderverdeeld in drie thematische blokken. ‘Vrouwen maken het beeld’ telt drie films van filmmaaksters: lone woman (Monira al Qadiri, Koeweit), sarah (Khadija Leclere, België) en caramel (Nadin Labaki, Libanon). Onder de titel ‘Light from Syria’ zijn de Syrische films monolog (Joud Said) en out of coverage (Abdellatif Abdelhamid) te zien. ‘Baghdad in love’ bevat drie Iraakse films: dr. nabil (Ahmed Jabbar), baghdad in love (Saad Jasim) en 1 day in khadimiya prison (Oday Salah). Over Irak en film wordt ook gedebatteerd. Aan het festival is een hommage aan de Nederlands-Algerijnse regisseur Karim Traïdia toegevoegd. Te zien zijn: de onmacht (1991) en de poolse bruid (1998).

Alledaags leven in Indonesië
tropenmuseum.nl
Hoe ziet het dagelijks leven in Indonesië er uit? Onder de titel ’24 uur Indonesië’ kan in de galerie van het Tropenmuseum van 27 juni t/m 16 november worden gekeken naar op acht locaties opgenomen beelden. In totaal betreft het vier uur filmmateriaal van mensen in hun dagelijkse bezigheden op school, in fabrieken en op straat. Ook praten mensen over hun werk en leven. De filmbeelden maken deel uit van een door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) opgezet audiovisueel archief. Het is de bedoeling dat de komende honderd jaar iedere vier jaar filmmakers naar dezelfde locaties terugkeren om de veranderingen vast te leggen. Niemand kan het KITLV gebrek aan langetermijnvisie verwijten.

Hitchcock als architect
filmtheaterhilversum.nl
Dat psychoanalytici zich heerlijk kunnen uitleven op Hitchcocks films — en ook op de man zelf — wisten we, maar niet dat zijn werk ook een fijn onderwerp is voor architecten. Filmtheater Hilversum pluist op 21 en 22 juni met een tentoonstelling, lezing en filmvertoningen uit hoe het zit. Te zien zijn de films rear window, the birds, north by northwest en psycho. De tentoonstelling toont acht plattegronden uit acht Hitchcock-films. De expositie is gebaseerd op het boek The wrong house van kunsthistoricus Steven Jacobs, die een lezing geeft over Hitchcocks gebruik van architectuur als spanningsverhogend element.

north by northwest in Hilversum

Doku.Arts
filmmuseum.nl
De kans is klein dat het festival Doku.Arts u iets zegt, want het heeft nog nooit in Nederland plaatsgevonden. Dat gaat veranderen, omdat het van oorsprong Berlijnse festival voor de derde editie onderdak heeft gevonden in het Filmmuseum. Van 5 t/m 8 juni zijn documentaires over kunst en kunstenaars te zien. Ze onderscheiden zich van films op ‘gewone’ festivals door hun benadering. De films zijn geen gewone kunstenaarsportretten of kunstoverzichten, maar hebben een bijzondere invalshoek of vormgeving. We zijn op voorhand nieuwsgierig, want veel titels in het programma doen een intrigerend festival vermoeden. Zoals René Seegers’ documentaire over de verhouding van Joris Ivens met China, en de films over Paul Bowles, Maurice Pialat, Michel Houellebecq en Roy Andersson.

Economics & Business Festival
lumiere.nl
Het is vast een primeur. Of had u al eerder gehoord van een filmfestival over economie en bedrijfsleven? Filmtheater Lumière in Maastricht presenteert van 18 t/m 20 juni het Economics & Business Festival. Te zien zijn zes films die gaan over of zich afspelen in de wereld van het geld. Zoals Rudolf van den Bergs staal & lavendel (2008) dat een portret schetst van de legendarische scheepsbouwer Cornelis Verolme. In le couperet (2005) belicht Costa-Gavras de duistere kant van concurrentie: een ontslagen werknemer ruimt zijn concurrenten voor een baan uit de weg. In salesman (1968) portretteren Albert en David Maysles het treurige bestaan van vier mannen die aan de deur bijbels verkopen. Met the boss of it all (2006) maakt Lars von Trier absurdistisch gehakt van de moderne managementcultuur. Paul Weitz schiet met in good company (2004) pijlen op de hiërarchische kantoorcultuur. En in la stella che non c’è (Gianni Amelio, 2006) gaat een Italiaanse ingenieur uit gewetenswroeging — hij verkocht een gevaarlijke machine aan een Chinese fabriek — naar China. De moraal van het festival? Geld maakt niet gelukkig, maar je kunt er mooie films over maken.

the boss of it all in Maastricht

Expositie storyboard
stripdagenhaarlem.nl
filmschuur.nl
De Filmschuur en Toneelschuur in Haarlem presenteren in het kader van de Stripdagen Haarlem in de Vishal van 6 t/m 13 juni de expositie Storyboards. De tentoonstelling gaat over de relatie tussen animatiefilm, storyboards en striptekenkunst. Te zien is werk van onder meer de Franse artdirector/storyboardtekenaar Maxime Rebière (seven years in tibet, paris je t’aime) en de animatiefilmers Gerrit van Dijk en Maarten Koopman.

Wim Wenders
filmhuis-lumen.nl
Op het laatste filmfestival van Cannes draaide Wim Wenders’ nieuwe film palermo shooting, maar het is nog onbekend wanneer de film in Nederland is te zien. Wie niet kan wachten, kan in filmhuis Lumen vijf films van de Duitser terugzien: falsche bewegung (1975), der amerikanische freund (1977), lightning over water (1980), toky-ga (1985) en lisbon story (1994).

palermo shooting van Wim Wenders

Festivals

Nederland
Amsterdam Shorts! International Film Festival
28/5-1/6, Amsterdam
Beeld voor Beeld
4-8/6, Amsterdam
Shoot Me Festival
16-22/6, Den Haag
Leids Film Festival
22-26/10, Leiden
Nederlands Film Festival
24/9-3/10, Utrecht
Holland Animation Film Festival
5-9/11, Utrecht
International Documentary Festival Amsterdam
20-30/11, Amsterdam

Buitenland
Transilvania International Film Festival
30/5-8/6, Cluj-Napoca (Roemenië)
Hamburg International Short Film Festival
4-9/6, Hamburg (Duitsland)
Edinburgh International Film Festival
18-29/6, Edinburgh (Groot-Brittannië)
Karlovy Vary International Film Festival
4-12/7, Karlovy Vary (Tsjechië)
Locarno International Film Festival
6-16/8, Locarno (Zwitserland)
Mostra Internazionale D’arte Cinematografica – Venetië
27/8-6/9, Venetië (Italië)
The Norwegian International Film Festival
16-23/8, Haugesund (Noorwegen)

Geschreven door