Uitgelicht – 21 november 2016
Ciné premières
cinepremieres.nl
Ciné premières, het festival voor de Franse film, is toe aan de elfde editie. Op het programma, dat vanaf 31 oktober is te zien, staat een selectie van twintig speelfilms en een aantal korte films. De films zijn te zien in filmtheaters in Groningen, Maastricht, Leeuwarden en Amsterdam. Het festival staat dit jaar in het teken van debuutfilms. Er zijn er zeven te zien, waaronder het regiedebuut 2 days in paris van Julie Delpy. Het festival opent met lady chatterley, een nieuwe verfilming van D.H. Lawrences in het verleden controversiële roman. De film van Pascale Ferran portretteert de lady als een gevoelige vrouw, die na veel getob over haar huwelijk met een verlamde oorlogsveteraan toegeeft aan haar verlangen naar een fysiek gezonde kerel. lady chatterley, waarin het meer om tederheid dan ruige seks draait, won vorig jaar vijf Franse filmprijzen. De vertoning op Ciné premières is een voorpremière, begin volgend jaar is de film in de filmtheaters te zien. Fans van de explosieve acteur Romain Duris (exils, de battre de mon coeur s’est arrêté, les poupées russes) moeten zich dans paris niet laten ontgaan. Daarin speelt Duris een jongen die met zijn broer het verdriet over zijn gebroken liefdesrelatie en de zelfmoord van zijn zus probeert te verwerken. Terloops brengt de film een ode aan de Nouvelle Vague en Parijs.
Cinema South Africa
rialtofilm.nl
De Zuid-Afrikaanse cinema trekt de laatste jaren veel aandacht dankzij de succesfilms tsotsi (Oscar beste buitenlandse film) en u-carmen e-khayelitsha (Gouden Beer Berlijn). Tijd om de stand van zaken in kaart te brengen, vindt filmtheater Rialto in Amsterdam. Hoe staat de Zuid-Afrikaanse cinema ervoor? Wat betekent de afschaffing van de Apartheid voor de nationale cinema? De vragen komen aan bod in het programma Cinema South Africa, dat van 7 t/m 11 nov. wordt gehouden. Naast de succesfilms zijn veel andere films te zien: twintig lange speelfilms en documentaires en twintig korte films. Speciale aandacht is er voor het genre van de ‘Tsotsifilm’: zwarte gangsterfilms in de townships. Ook wordt aandacht besteed aan films over de nieuwe positie van de blanken. Regisseursnamen die na het zien van het programma voortaan een belletje doen rinkelen, zijn: Akin Amotos, Norman Maake, Teboho Mahlatsi, Zola Maseko, Khalo Matabane en Darrel Roodt. Een aantal regisseurs is aanwezig op het festival. Een selectie van het programma is te zien in Lantaren/Venster, Plaza Futura, Lux en Filmhuis Den Haag.
Noordelijk Filmfestival
noordelijkfilmfestival.nl
Muziek is het thema op de 29ste editie van het Noordelijk Filmfestival, dat van 7 t/m 11 nov. wordt gehouden in de Stadsschouwburg en het filmhuis in Leeuwarden. Ook zijn er in samenwerking met Oerol filmvertoningen op Terschelling. Traditioneel is het hart van het festival de Interregio Competie, waarin films uit Europese regio’s om tienduizend euro strijden. Het festival opent met hallam foe van David Mackenzie. Het Schotse coming of age-drama voert een jongen op die in zichzelf duistere trekjes en angsten ontdekt. De hoofdrol wordt gespeeld door Jamie Bell, die naam maakte met billy elliot. Naast vele muziekfilms vertoont het festival voorpremières, waaronder de Gouden Beer-winnaar tuya’s marriage (Quanan Wang, 2006), over het leven op het platteland in Mongolië, en de documentaires sicko van Michael Moore en sand and sorrow (Paul Freedman, 2007) over de ellende in Dafur.
tuya’s marriage op het Noordelijk Filmfestival
Films op de divan
hartlooper.nl
Hebben psychoanalytici iets zinnigs te zeggen over films? U weet het antwoord na het bezoek aan de drie lezingen van psychoanalytici in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Onder de titel ‘Perversie en piano’ wordt telkens een film op de divan gelegd. In de eerste lezing op 31 oktober zet Rob Janssen het mes in la pianiste van Michael Haneke. Daarna volgen op 28 nov. la tourneuse de pages (Denis Dercourt) en 19 dec. the piano (Jane Campion). Na de lezingen hopen we alles te weten over de relatie tussen ontspoorde vrouwen en piano’s.
Joods Filmfestival
joodsfilmfestival.nl
Het Joods Filmfestival begon zes jaar geleden als een klein Amsterdams evenement, maar inmiddels doen zeven steden mee. Een selectie van het programma is vanaf 18 november te zien in filmtheater Arnhem, Lumière in Maastricht, Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster in Rotterdam, filmtheater De Gigant in Apeldoorn en Images in Groningen. Het hart van het festival is het Ketelhuis in Amsterdam waar van 7 t/m 11 november bijna twintig films zijn te zien. Speciale aandacht is er voor Latijns Amerika. Sommige films uit dit continent waren eerder te zien in Nederland, zoals whisky van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll en family law en el abrazo partido van Daniel Burman. Maar er zijn ook premières, waaronder my mexican shivah (Alejandro Springall), waarin gezinsleden er na de dood van de familiepatriarch achter komen dat de man geheimen had. Uiteraard zijn ook Israëlische films te zien, zoals de documentaire a hebrew lesson (David Ofek en Ron Rotem), dat immigranten uit alle delen van de wereld in een Israëlisch klaslokaal portretteert. Eregast op het festival is de Israëlische filmdiva Gila Almagor. Zij zal aanwezig zijn bij de vertoning van de speelfilm three mothers (Dina Zwi-Riklis), dat het levensverhaal vertelt van drie zussen die in 1958 uit Egypte naar Israël vluchtten.
whisky op het Joods Filmfestival
Naseeruddin Shah
tropentheater.nl
In het Tropentheater is in november de beroemde Indiase acteur Naseeruddin Shah te gast. Hij is 8 nov. aanwezig zijn bij de vertoning van zijn regiedebuut yun hota to kya hota (2006). Na afloop is er een openbaar interview. Ook is de 57-jarige acteur op 9 en 10 nov. te bewonderen in het toneelstuk ‘Isma apa ke naam’, dat een hommage brengt aan de Indiase moslimfeministe Ismat Chughtai. Verder vertoont het Tropentheater zes films, waarin Naseeruddin als acteur is te zien. Het zijn: manthan (1976), albert pinto ko gussa kyon ata hai (1980) janne bhi do yaaro (1984), parzania (2005), iqbal (2005) en yun hota to kya hota (2006). Veel van de films zijn ook te zien in Filmhuis Den Haag en Plaza Futura in Eindhoven. Bekendste uitspraak van de acteur: "Ik hou niet van Hindi-films."
Ernie Gehr
filmmuseum.nl
De Amerikaanse experimentele filmmaker Ernie Gehr is op 6 en 7 nov. te gast in het Filmmuseum. De maker presenteert op beide data zijn werk. De 64-jarige Gehr debuteerde in 1968 met de korte 16mm-films wait en morning en maakte tot nu toe twintig korte en middellange films. Kenmerkend voor zijn werkwijze is dat hij de alledaagse werkelijkheid als uitgangspunt neemt, maar die met filmische middelen bewerkt. Op 6 nov. zijn te zien: eureka (1974), cotton candy (2001) en before the oympics (2005). Op 7 nov. vertoont Gehr: serene velocity (1970), rear window (1986/1991) en side/walk/shuttle (1991).
Ernie Gehr in het Filmmuseum
Péter Forgács
filmmuseum.nl
Filmmakers die met oude homemovies aan de slag willen, doen er goed aan om het werk van de 57-jarige Péter Forgács te bestuderen. De Hongaarse filmmaker maakte ruim dertig films met found footage, waaronder de geweldige familiekroniek the bartos family (1988), de aangrijpende film over de jodenvervolging de maalstroom (1997) en de tragedie over de Spaanse Burgeroorlog el perro negro (2005). In Nederland heeft het Forgács nooit aan waardering ontbroken, maar in november bereikt deze een hoogtepunt. Op 11 nov. houdt de filmmaker de Johan van der Keuken-lezing en op 29 nov. ontvangt hij de Erasmusprijs. Forgács’ lezing heeft als titel: "De ziel van het gevonden beeld: van found footage tot nieuwsbeelden" Om de feestvreugde nog te vergroten vertoont het Filmmuseum een uitvoerig retrospectief van Forgács’ oeuvre. Ook is er een tentoonstelling met video-installaties van Forgács. Tenslotte is er op 10 nov. in Pakhuis de Zwijger een voorpremière van Forgács laatste film free fall oratorio, over de ondergang van een Joodse familie in de oorlog. De vertoning wordt muzikaal begeleid door een ensemble onder leiding van Forgács’ vaste componist Tibor Szemzö.
Duitse Herfst
debalie.nl/cinema
Duitsland was dertig jaar geleden in de ban van het ultralinkse, terroristische groepje Rote Armee Fraktion (RAF), dat met aanslagen de Duitse bevolking dicht bij een angstpsychose bracht. Omdat de spanning in het najaar van 1977 tot een climax kwam, staat deze periode te boek als de Duitse Herfst. Het Goethe-Instituut besteedt er met een conferentie aandacht aan. De Balie in Amsterdam grijpt de gelegenheid aan voor een filmprogramma. Te zien zijn twee speelfilms en een documentaire over deze bizarre tijd in de naoorlogse Duitse geschiedenis. De speelfilms zijn: die verlorene ehre der katharina blum oder: wie gewalt entstehen und wohin sie führen kan (Volker Schlöndorff en Margarethe von Trotta, 1975) en die dritte generation (Rainer Werner Fassbinder, 1979). De documentaire black box brd (Andres Veiel, 2000) koppelt de moord op een industrieel aan de dood onder verdachte omstandigheden van een RAF-sympathisant. Een vierde film in het programma is de rode jaren van Leo de Boer, dat het in de jaren zeventig actieve Nederlandse links-radicale groepje Rode Jeugd portretteert.
die dritte generation
Amsterdam International Filmfestival
iaff.nl
Amsterdam heeft een nieuw filmfestival. Beter gezegd: het Resfest is veranderd in Amsterdam International Filmfestival IAFF/MAFIAfest. Laten we niet moeilijk doen over de tongbrekende naam. Het festival bestrijkt het brede terrein van speelfilm, documentaire, korte film, installaties, videoclips, workshops, bands, dj’s. Kortom: de hele hedendaagse cultuur van nieuwe media, film en beeldende kunst komt aan bod. Het festival wordt gehouden van 8 t/m 11 nov. in de Balie, Paradiso, Sugar Factory en Bitterzoet. Er zijn zeventien speelfilms te zien, waaronder fay grim, de nieuwe film van Hal Hartley. Persoonlijk aanwezig is onder meer filmmaker Peter Watkins (the war game, la commune).
fay grim op het Amsterdam International Filmfestival
Iwan de Verschrikkelijke
lantaren-venster.nl
Filmtheater lantaren/Venster geeft de komende maanden aandacht aan de filmische erfenis van de Sovjet-Unie. Op 11 nov. vertoont het de twee delen van Eisensteins portret van Iwan de Verschrikkelijke (iwan de Verschrikkelijke, 1944-1946) Het tweede deel, dat een beeld schetst van de paranoia en wreedheid van de tsaar, bracht Eisenstein in grote problemen, omdat de parallel met Stalins heerschappij niemand kon ontgaan. Voorafgaand aan de vertoning van de film houdt Arie van der Ent een lezing over de score van Prokofjev. Een week later op 18 nov. staat de zwijgende film eliso (Nikolaj Sjengelaja, 1928) op het programma. De film wordt ingeleid door Peter Bosma en muzikaal begeleid door pianist Wim van Tuyl en sopraan Pien Straesser. Zij spelen en zingen liederen van Moessorgski, Tsjaikovski en Sjostakovitsj.
Tibet
cinescope.nl
Filmtheater Cinescope in Almere presenteert van 7 t/m 21 nov. een Tibetprogramma. Te zien zijn: windhorse (Paul Wagner), forbidden team (Rasmus Dinesen, Arnold Kroigaard), samsara (Nalin Pan) en die salzmänner von tibet (Ulrike Koch). De eerste twee genoemde films worden ingeleid. Hoe het eten in Tibet is, kan worden vastgesteld bij het Tibetaanse buffet (16 en 17 nov.)
Festivals
Nederland
Shoot Me Film Festival
25-28/10, Den Haag
Bert Haanstra Festival
27-31/10, diverse steden
Cinepremières
31/10-15/11, diverse steden
Leids Film Festival
31/10-4/11, Leiden
Amsterdam Film Experience
2-4/11, Amsterdam
Dejima Japanese Film Festival
3-5/11, Amsterdam
Noordelijk Filmfestival
7-11/11, Leeuwarden
Joods Film Festival
7-11/11, Amsterdam
Shadow Festival
20-29/11, Amsterdam
International Documentary Filmfestival Amsterdam
22/11-2/12, Amsterdam
Black Soil International Hip Hop Film Festival
23/11-2/12, Rotterdam
Buitenland
Taipei Golden Horse Film Festival
1-15/11, Tapei (Taiwan)
Filmfestival Cottbus – Festival Of East European Cinema
6-10/11, Cottbus (Duitsland)
Duisburger Filmwoche
5-11/11, Duisburg (Duitsland)
Biennale Italiaanse film
14/11-30/1/2008, Brussel (België)
Oslo International Film Festival
15-25/11, Oslo (Noorwegen)
Bilbao Documentary & Short Film Festival
26/11-1/12, Bilbao (Spanje)
European Film Awards
1/12, Berlijn (Duitsland)
Internationaal Kortfilm Festival Leuven
1-8/12, Leuven (België)
Voor meer festival informatie: filmfestivals.com.
Voor nadere informatie over buitenlandse festivals of het aanvragen van inschrijfformulieren kan contact worden opgenomen met Holland Film, telefoon 020-5707575 of via hun internetsite hollandfilm.nl.