Uitgelicht – 16 november 2016

INDIGÈNES in Rotterdam
Marokkaans filmfestival
cinemar.nl
Cinemar (Cinema Marokko) is toe aan de vijfde editie. Het festival, dat recente Marokkaanse films vertoont, vindt van 28 november t/m 12 december plaats in Lantaren/Venster in Rotterdam. Daarnaast vertonen vijf filmtheaters een selectie. Nieuw in het festival is de Cinemar Award, die wordt toegekend aan de beste film in het programma. Het programma telt bijna twintig speelfilms. Een paar zijn eerder in Nederland te zien geweest (indigènes van Rachid Bouhareb, www: what a wonderful world van Faouzi Bensaïdi en l’enfant endormi van Ysamine Kassari), maar verreweg de meeste beleven op het festival hun Nederlandse première. De organisatoren hebben gekozen voor films die cinematografisch interessant sociale en politieke problemen behandelen. Zoals l’ai vu tuer ben barka van Serge Le Péron over de moord in 1965 op de linkse Marokkaanse leider. In la couleur de sacrifice van Mourad Boucif gaat het om Marokkaanse en Algerijnse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in het Franse leger tegen de Duitsers vochten. Klinkt bekend? Inderdaad: het is ook het onderwerp van het veel bekroonde indigènes. Over hedendaagse politieke problemen gaat het in het op feiten gebaseerde les anges de satan van Ahmed Boulane. De film gaat over de arrestatie en veroordeling in 2003 van een aantal popmuzikanten in Casablanca. De jongeren werden beschuldigd van homoseksualiteit, anti-islamitische uitingen en satanisme. De onzinnige aanklacht was een poging van conservatieve krachten om de moderne ontwikkelingen in Marokko te frustreren.
Jonas Mekas
debalie.nl
De Balie in Amsterdam bestaat vijfentwintig jaar, maar de Balies onderdeel Cinema de Balie vijftien jaar minder. Cinema de Balie werd in 1997 opgericht om de Amsterdamse filmcultuur te verrijken met retrospectieven, themafestivals en importfilms van interessante makers, die in de filmtheaters en bioscopen niet aan bod komen. Het tweede lustrum wordt gevierd met een klein retrospectief van de inmiddels 84-jarige Jonas Mekas. De in Litouwen opgegroeide filmmaker maakt al bijna zestig jaar in New York avantgarde films. Cinema de Balie vertoont van hem: reminiscenses of a journey to lithuania (1971), paradise not yet lost (1997) en as i was moving ahead occasionally i saw brief glimpses of beauty (2000). Laatstgenoemde film is Mekas’ magnus opus. De bijna vijf uur durende film is een reis door het geheugen en de herinneringen van Mekas. Litouwen, Amerika, familie, de lelijkheid en schoonheid van het alledaagse leven: alles wat Mekas interesseert komt langs in de film, die door de New York Times werd geprezen om de kracht van de verbeelde herinneringen.
Wong Kar-wai
rialtofilm.nl
melkweg.nl
Ter gelegenheid van de uitbreng van Wong Kar-wai’s Amerikaanse film my blueberry nights vertonen filmtheater Rialto en Melkweg Cinema een bijna volledig retrospectief van zijn werk. Te zien zijn zes van zijn negen lange films: naast my blueberry nights zijn dat chungking express (1995), fallen angels (1996), happy together (1997), in the mood for love (2000) en 2046. (2004). Ook is Wongs fraaie bijdrage aan het drieluik eros te zien.
Frank Capra
filmmuseum.nl
De dagen zijn kort en donker, dus is het tijd voor een retrospectief van Frank Capra, de in 1991 op 94-jarige leeftijd gestorven Amerikaanse regisseur. Zijn films zijn een tegengif tegen somberheid en duisternis. De belangrijkste verbeelden de hoop op een betere toekomst tegen de achtergrond van de Depressie in de jaren dertig. Capra’s films zijn onstuitbaar optimistisch. Klinkt naar vervelende Hollywood-blijheid? Capra verstond de kunst om zoetigheid toch pittig te laten smaken. De invloed van zijn films op het vooroorlogse beeld van Amerika was zo groot dat filmmaker John Cassavetes ooit opmerkte: "Misschien was er helemaal geen Amerika, maar alleen Frank Capra." Het Filmmuseum vertoont van 6 december t/m 16 januari achttien films van misschien wel Amerika’s invloedrijkste filmmaker. Naast bekende titels als it’s a wonderful life (1946), mr. deeds goes to town (1936) en mr. smith goes to washington (1939) staat ook onbekender werk op het programma, zoals Capra’s vroege films the matinee idol (1928), forbidden (1932), the miracle woman (1931) en dirigible (1931).
mr. smith goes to washington in Amsterdam
Roze Filmdagen
rozefilmdagen.nl
De Roze Filmdagen Amsterdam vinden dit jaar van 19 t/m 23 december plaats in filmhuis Cavia en de Balie. Zoals altijd bevat het programma voor ieder wat wils. Het festival wordt geopend met de romantische komedie puccini for beginners van Maria Maggenti, die we kennen van the incredible true adventures of two girls in love. De film voert in New York vrouwen op die worstelen met lust en liefde. Amerikaanse critici noemden de film een kruising tussen soap en ‘Sex in the city’. De naam Eytan Fox doet ook een belletje rinkelen. De Israëlische regisseur kennen we van yossi and jagger en walk on water. De Roze Filmdagen vertoont van hem the bubble, een komedie over drie Israëlische mannen in Tel Aviv. Ook te zien: de Franse muzikale komedie king size (Patrick Maurin) over drie samenwonende mannen, die hun perikelen niet uitschreeuwen maar uitzingen. Zoals altijd bevat het programma ook selecties van korte films en documentaires, waaronder risk, stretch or die over de Franse, al jaren in Berlijn wonende transgender Océan LeRoy die overdag een zakenvrouw is en ’s avonds op de Bühne staat.
NeoRealismo
nederlandsfotomuseum.nl
Het Italiaanse neorealisme kennen we van geweldige films als Vittorio de Sicca’s fietsendieven, maar de beweging liet ook zijn sporen na in de fotografie. Onder de titel ‘NeoRealismo, de nieuwe fotografie in Italië 1932-1960′ presenteert het Nederlands Fotomuseum een expositie over het fotografische broertje van het Italiaanse filmrealisme. Te zien zijn ongeveer tweehonderd foto’s van onder meer Federico Federico Patellani, Pietro Donzetti, Mario Giacomelli, Mario de Biasi en Franco Pinna. Net als hun filmende door het neorealisme geïnspireerde collega’s richtten deze fotografen hun camera op gewone mensen. Zij wilden de naoorlogse armoede en onrechtvaardigheid zichtbaar maken. De expositie bevat ook filmfragmenten, boeken en affiches. De opening is 15 december met een lezing van de samenstellers Enrica Viganò en Giuseppe Pina. Fotomuseumdirecteur Ruud Visschedijk komt ook aan het woord. Hij zal in zijn bijdrage ingaan op de relatie tussen film en fotografie in het neorealisme.
Gangsters
themovies.nl
Zin in een portie bloederig geweld? The Movies in Amsterdam presenteert de eerste twee weken van december elke vrijdag- en zaterdagnacht een gangsterfestival. Misschien is festival een te groot woord voor de in totaal zes nachtelijke vertoningen, maar de zes films zijn er niet minder heftig om. Te zien zijn: the godfather 2 (Francis Ford Coppola, 1974), a history of violence (David Cronenberg, 2005), the french connection (William Friedkin, 1971), the departed (Martin Scorsese, 2006), scarface (Brian De Palma, 1983) en een verrassingsfilm.
the departed in Amsterdam
Litouwen
filmhuislumen.nl
Filmhuis Lumen in Delft presenteert in het weekend van 7 t/m 9 december het Litouws Filmfestival met vier films uit Litouwen. Van de vier is seven invisible men van Sharunas Bartas eerder in Nederland te zien geweest. Nederlandse premières zijn: you am i (Kristijonas Vildziunas, 2006), whisper of sin (Algimantas Puipa, 2007) en the nut bread (Arunas Zebriunas, 1977). you am i is een fabel over een architect die een huis in een boom bouwt, waarna hij in een soort hippiegemeenschap terecht komt. whisper of sin voert een vrouw op die een psychiater bezoekt omdat ze verliefd is op een priester.
seven invisible men in Delft
Russische film
lantaren-venster.nl
Filmtheater Lantaren/Venster is vorige maand begonnen met graven in de Russische filmgeschiedenis. Het draait niet om klassiekers die altijd worden vertoond (potemkin), maar om een thematische benadering. Vorige maand kwamen Prokofjiev en de Georgische film aan bod. Deze maand richt de aandacht zich op Tsjechov en Paustovskij. Van Tsjechov zijn de verfilmingen oom vanja (Andrej Kontsjalovksi, 1971), de dame met het hondje (Iosif Chejftis, 1960) en piano mécanique (Nikita Michalkow, 1977) te zien. Minstens zo interessant is de aandacht voor de novelle De baai van Kara Bogaz van Konstantin Paustovskij. Hij schreef het boek in 1932 toen hij in Turkmenië rondreisde in het gebied van de Kara Bogas-baai bij de Kaspische Zee. De novelle gaat over de poging van een Russische directeur van een zoutfabriek om Turkmeense nomaden het geloof in vooruitgang bij te brengen. Het boek werd in 1935 onder de titel Kara Bugas in de Sovjet-Unie verfilmd, maar de film werd niet uitgebracht. Lantaren/Venster vertoont de film na een lezing van Frank Westerman, die de historische studie Ingenieurs van de ziel schreef, en in hetzelfde gebied rondreisde.
Sinti en Roma in beeld
hoogt.nl
Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht presenteert op vier maandagen in december het documentaire vierluik van Bob Entrop over de geschiedenis en cultuur van zigeuners. Te zien zijn: een volk zonder eigen land, een stukje blauw in de lucht, muzikanten voor het leven en zigeunermuziek doet pijn.
De smaak van Vlaanderen
brabantfilm.nl
De Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF) presenteert in haar filmtheaters nog tot 30 december drie films die het in Vlaanderen goed deden, maar in Nederland niet zijn uitgebracht. Waarom geen Nederlandse distributeur brood zag in quando sei nato non puoi piu nasconderti is raadselachtig, want de film is van Marco Tullio Giordana, die in 2003 zeer succesvol was met la meglio gioventù. Dat is natuurlijk geen garantie voor weer een meeslepend drama, maar we zijn wel nieuwsgierig naar het immigrantendrama. Ook niet te zien geweest in Nederland is where the truth lies van Atom Egoyan. De Canadese filmmaker was in de jaren negentig zeer succesvol in Nederland (exotica, the sweet hereafter), maar na felicia’s journey (1999) raakte hij uit beeld. Nieuwsgierig zijn we ook naar de Vlaamse tragikomedie vidange perdue (Geoffrey Enthoven, 2006), die het op festivals goed deed.
vidange perdue in Brabant
Filmbank
filmbank.nl
De zeventiende Filmbanktour staat in het teken van tegen beter weten in vasthouden aan een zoetzuur verleden. Op het programma staan drie films, waarin het om herinneringen draait. Nora Martirosyan zet in 37 het leven van haar grootouders af tegen stalinistische zuiveringen in de jaren dertig. Geborgenheid, liefde en veiligheid staan tegenover willekeur, wreedheid en onderdrukking. Fiona Tan speelt in a lapse of memory een spel met de werkelijkheid en fictie. Een oude verwarde man woont in een verlaten paleis. Wat doet hij in dat paleis? Hoe is hij er terechtgekomen? Rosa Barba verhaalt in de zwart-wit film outwardly from earth’s center over een eiland dat dreigt te verdwijnen. De bewoners proberen met de moed der wanhoop hun eiland te redden.
Festivals
Nederland
Shadow Festival
20-29/11, Amsterdam
International Documentary Filmfestival Amsterdam
22/11-2/12, Amsterdam
Black Soil International Hip Hop Film Festival
23/11-2/12, Rotterdam
International Film Festival Rotterdam
23/1-3/2, Rotterdam
R Eject Film Festival
24/1-2/2, Rotterdam
Himalaya Film Festival
9-10/2, Amstelveen
Amnesty International Film Festival Amsterdam
26-30/3, Amsterdam
CinemAsia Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Buitenland
Biennale Italiaanse film
14/11-30/1/2008, Brussel (België)
Bilbao Documentary & Short Film Festival
26/11-1/12, Bilbao (Spanje)
European Film Awards
1/12, Berlijn (Duitsland)
Internationaal Kortfilm Festival Leuven
1-8/12, Leuven (België) Tromsø International Film Festival 15-20/1, Tromsø (Noorwegen)
Berlinale (Internationale Filmfestspiele Berlin)
7-17/2, Berlijn (Duitsland)
Fantasporto (Oporto International Film Festival)
29/2-8/2, Porto (Portugal)
Clermont-Ferrand Short Film Festival
1-9/2, Clermont-Ferrand (Frankrijk)
Brussels International Festival of Fantastic Films (BIFFF)
27/3-8/4, Brussel (België)
Cinema Novo Filmfestival
6-16/3, Brugge
Voor meer festival informatie: filmfestivals.com.
Voor nadere informatie over buitenlandse festivals of het aanvragen van inschrijfformulieren kan contact worden opgenomen met Holland Film, telefoon 020-5707575 of via hun internetsite hollandfilm.nl.