Uitgelicht – 14 juni 2016

  • Datum 14-06-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

IL GIORNO PIÙ BELLO in Amsterdam

Maria Schneider in Amsterdam
iicamsterdam.esteri.it
filmmuseum.nl
Ieder jaar presenteert het Italiaans Cultureel Instituut het evenement New Italian Cinema Event (NICE), met films van veelbelovende beginnende regisseurs. In het verleden werd dat veelbelovend niet altijd waargemaakt, maar soms doken er pareltjes op. Dit jaar is NICE toe aan de elfde editie. Het programma, dat van 27 februari t/m 5 maart in het Filmmuseum is te zien, telt zeven films. Zoals altijd vertegenwoordigen ze een breed spectrum: van politiek drama tot romantische komedie. De zeven films zijn: uno su due (Eugenio Cappuccio), io, l’altro (Mohsen Melliti), italian dream (Sandro Baldoni), il giorno più bello (Massimo Cappelli), riparo (Marco Simon Puccioni), l’aria salata (Alessandro Angelini) en liscio (Claudio Antonini). Het evenement wordt 27 februari in het Filmmuseum geopend door actrice Maria Schneider. Ter ere van haar aanwezigheid draait het Filmmuseum die avond Antonioni’s klassieker professione: reporter, waarin Schneider naast Jack Nicholson is te zien.

Hommage Antonioni
filmmuseum.nl
Het Filmmuseum brengt met vier films een hommage aan de vorig jaar overleden Michelangelo Antonioni. De nadruk ligt op zijn vroege werk, zodat de kijker inzicht krijgt in de ontwikkeling van Antonioni’s veelgeroemde stijl. In cronaca di un amore (1950) wil een overspelige vrouw haar rijke echtgenoot vermoorden, maar de man overlijdt voor de vrouw het plan kan uitvoeren. Ze leeft met een belast geweten verder met haar minnaar. In la signora senza camelie (1952) schopt een volksmeisje het tot filmster, waarna ze ten onder gaat in het hypocriete rijke milieu van de filmindustrie. l’amore in cittá (1953) is een omnibusfilm met bijdragen van zes regisseurs. De opdracht was alledaagse mensen te portretteren. In Antonioni’s bijdrage tentato suicidio komen drie vrouwen aan het woord die na een ongelukkige liefde een poging tot zelfmoord deden. De vierde film professione: reporter (1975) valt buiten Antonioni’s vroege werk. De film, waarin Jack Nicholson als journalist onderduikt in een woestijngehucht, waar hij een studente (Maria Schneider) ontmoet, wordt door het Filmmuseum opnieuw in roulatie gebracht.

professione: reporter in Amsterdam

Gevonden voorwerpen
filmmuseum.nl
Wordt het traditie? Het Filmmuseum vond vijf jaar geleden in haar kluizen een kopie van de verloren zwijgende Hollywoodfilm beyond the rocks (1922). Niet zomaar een film, maar een huildrama met Gloria Swanson en Rudolph Valentino. Recent deed het Filmmuseum weer een ontdekking met de bijna complete kopie van the man beneath (1919) waarin de Japanse Hollywoodster Sessue Hayakawa te zien is. Ook deze film was, zoals zoveel Hollywoodfilms uit de eerste decennia van de vorige eeuw, verloren gewaand. Hayakawa was de eerste niet-blanke acteur die furore maakte in de Amerikaanse filmindustrie. De in 1889 geboren Japanner werd in 1913 na een tournee met een theatergroep ontdekt door een filmproducent. Twee jaar later speelde hij in Cecille B. DeMilles cheat en was hij een van de beste betaalde Hollywoodacteurs. Hayakawa ’s carrière omspande — met lange perioden van afwezigheid — vijf decennia. In 1957 was hij te zien in the bridge on the river kwai. Toen hij in 1966 stopte met acteren had hij exact honderd films op zijn naam staan. Meer dan de helft waren afkomstig uit de eerste zeven jaar van zijn carrière. Het Filmmuseum vertoont the man beneath op 16 maart samen met een paar teruggevonden akten uit the courageous coward (1919) en his birthright (1918), waarin Hayakawa ook is te zien.

his birthright in Amsterdam

Amnesty Filmfestival
amnestyfilmfestival.nl
Het Amnesty Filmfestival is toe aan zijn tiende editie. Het festival, dat zich richt op films over mensenrechten en menselijke waardigheid, opent 26 maart in het KIT Tropentheater in Amsterdam met de documentaire anna, seven years in the frontline. De film van Masha Novikova portretteert de in 2006 doodgeschoten Russische journaliste Anna Politkovskaja. In de vier dagen erna speelt het festival zich af in Kriterion en Studio K. Op het programma staan ruim veertig speelfilms en documentaires. Waaronder de speelfilm lost in beijing (Yu Li, 2007), waarin een man de verkrachting van zijn vrouw door haar baas financieel wil uitbuiten. De film is in China verboden. Vrouwenonderdrukking is een belangrijk thema in het festival. Van vrouwenbesnijdenis (a handful of ash) en juridische rechteloosheid (amina) tot aan het moeilijke leven van Cambodjaanse prostituees (le papier ne peut pas envelopper la braise) en de problemen van lesbische moslima’s (a jihad for love). Maar ook uitbuiting door multinationals, oorlogsmisdadigers, verdwenen kinderen en Irakese slachtingen staan op het programma. Hoeveel leed kan een filmbezoeker verdragen? Doseren lijkt geboden.

battle for haditha in Amsterdam

Lyrische Nobelprijswinnaar
cinescope.nl
Filmtheater Cinescope in Almere organiseert 1 maart een avond over de Indiase dichter, roman- en toneelschrijver Rabindranath Tagore (1861-1941). Tagore was in 1913 de eerste Indiase Nobelprijswinnaar voor literatuur. Naast zijn literaire activiteiten hield Tagore zich bezig met filosofische, sociale en pedagogische kwesties. Tot zijn bewonderaars behoorde de Nederlandse schrijver en mysticus Frederik van Eeden, die werk van hem vertaalde. De avond in Cinescope begint met een maaltijd, waarvan de opbrengst naar een Indiaas kindertehuis gaat. Verder is live-muziek te horen en kan worden gekeken naar wie kijkt er door mijn ogen?, een documentair portret van Tagore, die zoals uit onderstaand gedicht blijkt, lyriek niet schuwde.

Mijn kind
Als ik je gekleurd speelgoed breng, mijn kind!
dan begrijp ik waarom er zulk kleurenspel is op wolken, op water
en waarom bloemen veelvervig zijn
als ik gekleurd speelgoed geef aan jou, mijn kind.
Als ik zing om je te laten dansen,
dan weet ik waarlijk waarom er muziek is in de bladeren
en waarom de golven hun stemmenkoor zenden tot het hart der luisterende aarde
als ik zing om je te laten dansen.
Als ik zoetigheid breng in je gretige handjes,
dan weet ik waarom er honing is in de bloemenkelk
en waarom de vruchten heimelijk gevuld worden met zoet sap
als ik zoetigheid breng in je gretige handjes.
Als ik je gezichtje kus om je te doen lachen, mijn lieveling!
dan weet ik stellig wat de vreugde is,
die van de hemel stroomt in morgenlicht,
en wat het genot is dat de zomerkoelte aan mijn lichaam brengt
als ik je gezichtje kus om je te doen glimlachen.

Onbemind
deafgewezenfilm.nl
Een film gemaakt die overal wordt afgewezen? Er is hoop. Het festival van de afgewezen film ontfermt zich over films die als weeskinderen door iedereen aan hun lot worden overgelaten. Het festival is een idee van programmamaker Frans Bromet, die vorig jaar met collega’s en vrienden het eerste festival van de afgewezen film organiseerde. Het initiatief werd een succes, zodat het festival van 13 t/m 16 maart in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam zijn tweede editie beleeft. Het succes heeft een schaduwkant: er zijn zoveel films ingezonden dat het programma met ruim dertig films vol zit. U kunt voor deze editie geen films meer inzenden. Op het festival is van alles te zien; het enige criterium is dat de films afgewezen zijn door omroepen/fondsen enz. Een paar titels: azart tv van Erik Hendriks, dubbelportret, een pilot van Frans Bromet voor een serie dubbelportretten van kunstenaars en hun inspiratiebron, dossier interpol, over het Tweede-Wereldoorlogverleden van de speurorganisatie, de documentaire the white elephant, over drie generaties vrouwen in een Argentijnse sloppenwijk en utrecht cs, waarin de camera vierentwintig uur wachtende mensen bespiedt. Op het festival worden alle films beoordeeld door een jury, waarin onder meer documentairemaker Niek Koppen, publiciste Stine Jensen en Hanneke Groenteman Het digitale themakanaal Holland Doc zendt eind maart uit alle films uit.

azart tv in Amsterdam

Slowakije en Tsjechië
lantaren-venster.nl
Filmtheater Lantaren/Venster vertoont drie films van Martin Sulik. De Slowaakse filmmaker had in 1993 veel succes met het poëtische en magisch-realistische the garden, waarin een jongen terugkeert naar het oude, vervallen plattelandshuis van zijn vader. Sulik bestendigde zijn reputatie met orbis pictus (1997), over een eigenzinnig meisje dat excentrieke personages ontmoet, en krajinka (2000), een melancholieke schets van het Slowaakse platteland in de twintigste eeuw. De vertoning van Suliks films worden gecomplementeerd door krava (de koe) van Suliks geestverwant, de in 2004 op 80-jarige leeftijd overleden Tsjechische filmmaker Karel Káchyna. De film is een sentimental journey naar het Tsjechische platteland uit het begin van de vorige eeuw.

Film zoekt boer
filmhuisdenhaag.nl
Boeren zoeken vrouwen en filmmakers zoeken soms boeren. Filmhuis Den Haag springt van 6 t/m 12 maart met tien plattelandsfilms in op het succesvolle tv-programma. Het programma opent 6 maart met Jos de Putters veelgeprezen documentaire het is een schone dag geweest (1993), waarin de maker zijn ouders portretteert tijdens het laatste jaar van hun boerenbedrijf. Voorafgaand aan de film houdt De Putter een lezing. Verder staan op het programma de twee prachtige boerendocumentaires van Raymond Depardon: profils paysans: l’approche (2001) en profils paysans: le quotidien (2005. Ook te zien is natuurlijk de poolse bruid (Karim Traïdia, 1998). Fijne plattelandsfilms zijn ook mifune’s last song (Soren Kragh-Jacobsen, 1999) , krava (Karel Káchyna, 1993) en de kersenpluk (Arno Kranenborg, 1996) De laatste film is een onderschat Nederlands pareltje. Minder bekend zijn: onde bate o sol (Joaquim Pinto, 1989) en groupi-mains rouges (Jacques Becker, 1943). Als antigif tegen het idyllische plattelandsgevoel eindigt het programma met Bruno Dumonts flandres. Hierin geen harmonieus samenleven in paradijselijke natuur, maar een hardvochtig bestaan in een kansloze omgeving.

flandres in Den Haag

Rita Hayworth
melkweg.nl
Geïnspireerd op Hollywoodlegende Rita Hayworth presenteert de Melkweg 1 maart onder de titel ‘The Goddess’ het eerste deel van het drieluik ‘Celluloid fever’. Het spektakel is een mengeling van live-muziek, theater en een 360 graden draaiende filmprojectie. De voorstelling speelt zich af in een glamourrijke nachtclub, waarin het draait om macht, afhankelijkheid, strijd en liefde. De Nederlandse band Coparck treedt live op in de voorstelling. De trilogie ‘Celluloid fever’ stelt kwesties over schoonheid, identiteit en menselijke maakbaarheid aan de orde. Het tweede deel ‘The freak’, gebaseerd op vaudeville uit de jaren dertig, en het derde deel ‘The mermaid’, geïnspireerd op Technicolor waterballetfilms uit de jaren vijftig, worden in 2009 opgevoerd.

Rita Hayworth-evenement in Amsterdam

Irak
debalie.nl
De oorlog in Irak begon vijf jaar geleden. Cinema de Balie in Amsterdam brengt 22 en 23 maart met drie films de gevolgen nog eens in beeld. Te zien zijn de schokkende documentaire iraq in fragments (James Longley, 2006) over het leven van gewone Irakezen in een onleefbare situatie, dream city (Tomas Kaan, 2007), waarin Irakezen in een themapark in Noord-Irak over hun leven praten, en Marije Meermans tv-reportage de verkoop van een oorlog, waarin nog eens wordt uiteengezet hoe de regering Bush de geesten rijp maakte voor de oorlog tegen Irak.

Expositie filmfoto’s
melkweg.nl
De Belg Kris Dewitte is vaak te vinden op filmfestivals. Al jaren fotografeert hij er filmmakers, actrices en acteurs. De oogst omvat inmiddels meer dan duizend portretten van mensen uit de internationale filmwereld. Namen? Dewitte portretteerde onder meer David Lynch, Martin Scorsese, Kryszstof Kieslowski en Quentin Tarantino. Zijn werk werd onder meer gepubliceerd in Sight & Sound, Variety, Screen International en in deze krant. Ook was een overzichtsexpositie van Dewittes werk te zien op de vijftigste editie van het festival in Cannes. Voor het eerst is zijn werk in Nederland te zien. Onder de titel ‘Still Project’ zijn van 6 maart t/m 6 april foto’s van Dewitte te zien in De Melkweg in Amsterdam.

Festivals

Nederland
New Italian Cinema Event (NICE)
27/2-5/3, Amsterdam
Festival van de afgewezen film
13-16/3, Amsterdam
Amnesty International Film Festival Amsterdam
26-30/3, Amsterdam
CinemAsia Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Amsterdam Fantastic Film Festival
9-20/4, Amsterdam
Festiberico
10-20/4, Delft
Amsterdam Shorts! International Film Festival
28/5-1/6, Amsterdam
Beeld voor Beeld
4-8/6, Amsterdam
Leids Film Festival
22-26/10, Leiden

Buitenland
Fantasporto (Oporto International Film Festival)
29/2-8/2, Porto (Portugal)
Clermont-Ferrand Short Film Festival
1-9/2, Clermont-Ferrand (Frankrijk)
Brussels International Festival of Fantastic Films (BIFFF)
27/3-8/4, Brussel (België)
Cinema Novo Filmfestival
6-16/3, Brugge
Visions Du Reel Festival
18-24/4, Nyons (Frankrijk)
European Media Art Festival Osnabrück
23-27/4, Osnabrück (Duitsland)
International Short Film Festival Oberhausen
1-6/5, Oberhausen (Duitsland)
Festival de Cannes
14-25/5, Cannes (Frankrijk)
Transilvania International Film Festival 30/5-8/6, Cluj-Napoca (Roemenië)
Hamburg International Shortfilmfestival
4-9/6, hamburg (Duitsland)
Edinburgh International Film Festival
18-29/6, Edinburgh (Groot-Brittannië)

Voor meer festival informatie filmfestivals.com.

Voor nadere informatie over buitenlandse festivals of het aanvragen van inschrijfformulieren kan contact worden opgenomen met Holland Film, telefoon 020-5707575 of via hun internetsite hollandfilm.nl/.

Geschreven door