Uitgelicht – 13 april 2016

  • Datum 13-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

PANMAN, RHYTHM OF THE PALMS op Africa in the Picture

Africa in the picture
africainthepicture.nl
Africa in the picture, dat van 3 t/m 10 september zijn elfde editie beleeft, heeft een nieuwe festivallocatie. Niet langer is Rialto het hart van het festival, maar Het Ketelhuis. Onveranderd is de opzet van het festival: met films inzicht bieden in Afrika en aan Afrika gerelateerde culturen buiten Afrika. Geïnspireerd door de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, waar Barack Obama de eerste zwarte president kan worden, staat het festival in het teken van leiderschap. Over Obama’s campagne gaat de documentaire fired up, ready to go van onder meer Linzi Sheldon. Ook te zien is Spike Lee’s we wuz robbed over de frauduleuze verkiezingsstrijd tussen Bush en Gore in 2000. Het festival vat het begrip leiderschap breed op, want het richt zich niet alleen op leiderschap in de politiek, maar ook in muziek, media en sport. In sommige films gaat het om een mengeling, zoals in fangafrica (van het collectief Staycalm! Productions, 2007) dat in Burkina Faso de politieke invloed van rappers en dj’s onderzoekt. Het hart van het festival is het programma ‘Highlights from the motherland’. Het bevat hoogtepunten uit de recente Afrikaanse filmproductie, zoals de Mozambicaanse speelfilm terra sonumbula — sleepwalking land (Teresa Prata, 2007), over een ontmoeting van een oude man met een weeskind in door oorlog verwoest gebied. Een bijprogramma besteedt aandacht aan Angola, waar in september na zestien jaar weer vrije verkiezingen worden gehouden. Het bijprogramma ‘Gay Africa’ vertoont films over de seksuele geaardheid die in veel Afrikaanse landen tot uitstoting of zelfs de dood kan leiden. Zo opperde de Gambiaanse president een paar maanden geleden om alle homo’s die niet vrijwillig het land verlaten te onthoofden. Traditioneel is er speciale aandacht voor de Maghreb-landen (‘Maghreb in the picture’) en de diaspora (‘Afrikaanse diaspora’). Uit de Maghreb komt onder meer de videobrief lettre à ma soeur, die regisseuse Habibe Djahnine postuum richt aan haar zus, die als militante feministe in 1995 door moslimextremisten werd vermoord. In de Marokkaanse speelfilm l’os de fer (Hicham Lasri, 2007) gijzelen drie jongens die geen toekomstperspectief zien een bus. Uit de diaspora komt de openingsfilm panman, rhythm of the palms van het festival. De op Sint Maarten opgenomen speelfilm van Sander Burger (olivier etc.) volgt de opkomst en neergang van een steelpanspeler. Chassé Cinema, Filmhuis Den Haag, Filmfoyer Tilburg, Lantaren/Venster, Lux en de Verkadefabriek vertonen een selectie van het festivalprogramma.

Praagse Lente
filmhuisdenhaag.nl
Veertig jaar geleden rolden Russische tanks Praag binnen en maakten een einde aan ‘het Tsjechische communisme met een menselijk gezicht’. De poging van de Tsjechische communistische partij om zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van Moskou, werd bloedig neergeslagen. Rusland maakte duidelijk dat het geen ideologische afwijkingen in Oost-Europa duldde. Tsjecho-Slowakije bleef nog twintig jaar in de Russische houdgreep. Filmhuis Den Haag en het Nutshuis herdenken in samenwerking met het Tsjechisch Centrum en de Tsjechische ambassade de Russische inval in Tsjecho-Slowakije met het programma ‘Praagse Lente revisited’. In het Nutshuis is van 1 t/m 23 september de fototentoonstelling ‘Invasie’ te zien. De expositie bevat indringende foto’s van de amateurfotograaf Bohumil Dobrovolsky van de eerste uren na de inval. Filmhuis Den Haag vertoont van 11 t/m 23 september bekende en minder bekende films die in de jaren na de Russische inval werden verboden: all my good countrymen (Vojtech Jasny, 1968), case for a rookie hangman (Pavel Juracek, 1970), closely watched trains (Jiri Menzel, 1966), marketa lazarova (Frantisek Vlasil, 1967), larks on a string (Jiri Menzel, 1969), funeral ceremonie (Zdenek Sirovy, 1969), shop on mainstreet (Jan Kadar, Elmar Klos, 1965), squandered sunday (Drahomira Vihanova, 1969), the cremator (Juraj Herz, 1968), the ear (Karel Kachyna, 1970), the joke (Jaromil Jires, 1970) en the seventh day, the eight night (Evald Schorm, 1969). Ook zijn twee documentaires te zien: citizen havel (Pavel Koutecky en Miroslav Janek, 2008) schetst een portret van Havels elfjarige presidentschap en elective affinities (Karel Vachek, 1968) gaat over de cruciale maanden in Tsjecho-Slowakije voor de Russische inval. De regisseurs Jiri Menzel en Karel Vachek zijn op het festival aanwezig. Zij zullen herinneringen ophalen.

Camera Japan
camerajapan.nl
Camera Japan presenteert van 17 t/m 28 september in Lantaren/Venster, Melkweg Cinema en Kriterion een uitvoerig Japans filmprogramma. De derde editie van het festival, dat de hedendaagse Japanse cultuur inzichtelijk wil maken voor een breed publiek, besteedt naast film aandacht aan architectuur, dans, literatuur, muziek en moderne kunst. Het hoofdprogramma telt twaalf recente speelfilms. Ze lopen uiteen van familiedrama’s tot genrefilms, zoals adrift in tokyo (Satoshi Miki, 2007) over een yakuza-schuldeiser. Bijna alle films zijn niet eerder te zien geweest in Nederland. De bekendste naam in het programma is Ryuichi Hiroki, van wie op de vorige editie van Camera Japan meerdere uitstekende subtiele drama’s waren te zien. Het festival vertoont zijn nieuwste film your friends (2008). Het bijprogramma ‘Anime’ bevat drie films: afro samurai (Taskashi Okazaki, 2007), genius party (meerdere regisseurs, 2007) en sword of the stranger (Masahiro Ando, 2007). Filmmaker Yasuzo Masumura eert het festival met een vier films tellend retrospectief. De in 1986 op 62-jarige leeftijd overleden Masumura leerde het vak bij onder meer Kenji Mizoguchi. Hij heeft meer dan zestig films op zijn naam staan. Te zien zijn: hoodlum soldier (1965), warm current (1957), the blue sky maiden (1957) en the wife of seishu hanaoka (1967). Het bijprogramma ‘Untold history’ richt zich met vier documentaires en een debat op de Japanse verwerking van de Tweede Wereldoorlog. Waarom verloopt die zo moeizaam? Te zien zijn: wings of defeat (Risa Morimoto, 2007), the women the war left behind (Shizu Azuma, 2007), himeyuri (Shohei Shibata, 2007) en old pain (Kees Hin en Peter Slors, 2000). Het festival begint 17 september met een kick-off party in Worm in Rotterdam, waarna van 18 t/m 21 sept. Lantaren/Venster de festivallocatie is. Op 25 sept. verhuist het festival naar de Melkweg en Kriterion in Amsterdam. In oktober toert het festival door het land. De te bezoeken filmtheaters zijn: Cinode (Dordrecht), Chassé (Breda), Lumière (Maastricht), ’t Hoogt (Utrecht), Sieboldhuis (Leiden) en Filmhuis Den Haag.

adrift in tokyo op Camera Japan

Klik! Animatiefestival
klikamsterdam.nl
Klik! Amsterdam Animation Festival is toe aan de tweede editie. Het festival dat animatiefilms "in allerlei vormen en maten" vertoont, wordt van 12 t/m 14 september in Kriterion gehouden. Het motto is: Klik! Animation + you = fun. Openingsfilm is sita sings the blues van Nina Paley, en verder zijn er onder meer een studentenfilm- en hoofdcompetitie, Pixar Shorts en NIAf classics.

Manhattan Short Filmfestival
sfilmfest.com
kriterion.nl

Hoe maak je een festivalletje groot? Het Manhattan Short Filmfestival is niet aan één locatie gebonden, maar is een competitieprogramma dat in honderd steden in twintig landen is te zien. In Nederland wordt het programma op 21 september vertoond in Kriterion in Amsterdam. Het bevat korte films van twaalf finalisten. Na afloop kan het publiek de beste film kiezen. De winnaar van de mondiale wedstrijd wordt 28 september bekend gemaakt in New York.

Lee Chang-dong
filmmuseum.nl
De Koreaanse filmmaker Lee Chang-dong (54) heeft slechts vier films op zijn naam staan, maar staat sinds zijn derde film oasis, waarin tedere gevoelens opbloeien tussen een ex-gevangene en een zwaar gehandicapte vrouw — te boek als een meesterlijke en subtiele observator. Ter gelegenheid van de première van secret sunshine, Chang-dongs vierde film, vertoont het Filmmuseum alle films van de filmmaker. Dat is goed nieuws, omdat we nu in Nederland ook Chang-dongs eerste twee films kunnen zien. Zijn green fish (1997) en peppermint candy (1999) net zo goed als oasis (drie prijzen in Venetië in 2002) en secret sunshine (prijs beste actrice in Cannes vorig jaar). Op 4 en 5 september is Chang-dong aanwezig bij vertoningen van secret sunshine en peppermint candy. Na afloop wordt hij geïnterviewd door ex-Volkskrant filmjournalist Peter van Bueren.

oasis in Amsterdam

Muziek voor de ogen
melkweg.nl
Melkweg Cinema opent het nieuwe seizoen met een duik in de muziekgeschiedenis. Met documentaires en een paar speelfilms gaat het van punk naar blues, van The Beatles naar de Stones en van Joy Division naar Julio Iglesias. Een greep uit het programma: de jaren zestig- en Beatles-ode across the universe (Julie Taymor, 2007), de hommage aan The Who the kids are allright (Jeff Stein, 1979), het portret patti smith — dream of life (Steven Sebring, 2008), de documentaire joy division (Grant Lee, 2007) over de legendarische doemband en Lou Reeds geweldige concertregistratie berlin (Julian Schnabel, 2007). Naast bekende namen komen ook onbekende muziekhelden langs, onder wie Scott Walker (scott walker — 30 century man, Stephen Kijak, 2006) en Daniel Johnston (the devil and daniel johnston, Jeff Feurerzeig, 2005). Op 13 sept. presenteert verzamelaar Fenno Werkman uniek beeldmateriaal van The Beatles.

across the universe in Amsterdam

Underground & trash
butff.nl
Het BUT (B-movie Underground & Trash) filmfestival in Breda gaat tussen 18 en 21 september weer doen wat de naam van het festival belooft. In het voormalige fabriekspand Electron en het Chassé theater tonen undergroundkunstenaars hun werk. Dat kunnen films zijn, maar ook performances of andere kunstuitingen. Vervreemding van het lichaam is de rode draad in de derde editie van het festival. Het komt aan bod in de fotoserie die de Duitse fotografe Claudia Reinhardt onder de titel ‘Killing me softly’ van zichzelf maakte. Ook te zien: performancekunstenaar Wes Westerberg, die gespecialiseerd is in het opzoeken van de grenzen van zijn lichaam. Klinkt dreigend? Klopt, want in een van zijn optredens tatoeëerde Westerberg zichzelf met een naaimachine.

Scandinavische hoogtepunten
filmtheaterdeluxe.nl
Filmtheater de Luxe in Schagen begint het nieuwe seizoen met vijf ijzersterke films uit het hoge Noorden. Onder de titel ‘Een Scandinavische nazomer in Schagen’ zijn te zien: de glimlach van een zomernacht (Ingmar Bergman, 1955), you, the living (Roy Andersson, 2007), adam’s apples (Anders Thomas Jensen, 2005), dogville (Lars von Trier, 2003 en after the wedding (Susanne Bier, 2006).

de glimlach van een zomernacht in Schagen

Festivals

Nederland
Africa in the Picture
3-10/9, Amsterdam
Film By The Sea
12-21/9, Vlissingen
Nederlands Film Festival
24/9-3/10, Utrecht
Cinekid
19-26/10, Amsterdam
Leids Film Festival
22-26/10, Leiden
Noordelijk Film Festival
5-9/11, Leeuwarden
Holland Animation Film Festival
5-9/11, Utrecht
Shadow Documentary Film Festival
19-25/11, Amsterdam
International Documentary Festival Amsterdam
20-30/11, Amsterdam
International Film Festival Rotterdam
21/1-1/2, 2009, Rotterdam

Buitenland
Mostra Internazionale D’arte Cinematografica – Venetië
27/8-6/9, Venetië (Italië)
Pusan International Film Festival
2-10/10, Pusan (Zuid-Korea)
Gent International Film Festival
7-18/10, Gent (België)
Chicago International Film Festival
9-22/10, Chicago (VS)
International Panorama Of Independent Film And Video
10-14/10, Thessaloniki (Griekenland)
Viennale – Vienna International Film Festival
17-29/10, Wenen (Oostenrijk)
Kyiv International Film Festival Molodist
18-26/10, Kiev (Oekraïne)
International Filmfestival Mannheim-Heidelberg
6-16/11, Mannheim-Heidelberg (Duitsland)
Thessaloniki International Film Festival
14-23/11, Thessaloniki (Griekenland)

Geschreven door