Thuiskijken – 26 januari 2017

FORBIDDEN PLANET

dvd-jaar 2006
De toppers van de Filmkrant

FORBIDDEN PLANET
Fred M. Wilcox
Het 50-jarige jubileum van deze sciencefictionklassieker wordt uitgebreid gevierd met amusante herinneringen van coryfeeën als Steven Spielberg, James Cameron, Ridley Scott en Leslie Nielsen. Voordat forbidden planet het licht zag, waren sciencefictionfilms vooral heel erg zwart-wit en bij voorkeur voorzien van een afzichtelijk monster. forbidden planet pakte het geheel anders aan. Deze grootschalige MGM-film streelt nog steeds het oog met prachtige vliegende schotels en een maagd in minirok.
Mariska Graveland
Te koop op dvd (Warner Home Video)

JOHAN VAN DER KEUKEN-BOX I EN II
Johan van der Keuken
Te laat geboren worden kan gelukkig enigszins gecompenseerd worden door de dvd. Onlangs werd Johan van der Keuken door de New York Times uit geroepen tot ‘misschien wel Europa’s belangrijkste documentairemaker’. En wat mij betreft is dat (vooralsnog) waar. De meest verbluffend weerkaatsende diamant in de kroon is face value (1991). De lichtinval op ieder vlak van de steen wordt vervormd door een ander vlak. De toeschouwer neemt dit waar zonder dat hij het door heeft, als gevolg van de ingenieus overlappende montage. De steen is even helder als veelvormig en betoverend.
Asher Boersma
Te koop op dvd (Arte Video)

amsterdam, global village

THE MALTESE FALCON SPECIAL EDITION
John Huston
John Huston’s the maltese falcon wordt algemeen gezien als de eerste volwaardige film noir. Op de nieuwe 3-dvd uitgave van de film wordt dat impliciet in twijfel getrokken: naast vele andere extra’s zijn twee eerdere verfilmingen van hetzelfde verhaal bijgevoegd. satan met a lady (1935) vervormt het verhaal tot een onnatuurlijke screwball comedy, maar the maltese falcon (1931) is zo zwart als de nacht. De Engelse release (februari 2007) zal wel de extra’s, maar niet de bonusfilms overnemen; een Nederlandse uitgave is überhaupt nog niet gepland.
Joost Broeren
Te koop op import-dvd (Warner Home Video)

JOHAN VAN DER KEUKEN-BOX I EN II
Johan van der Keuken
Voor de Nederlandse filmcultuur zou het beter zijn als Nederland een provincie van Frankrijk wordt. Fransen eren hun filmhelden met retrospectieven, symposia, prijzen en brengen hun films keurig op dvd uit. Nee, dan Nederland. Hier eert men filmmakers als Bert Haanstra, Herman van der Horst en Joris Ivens door ze te vergeten. Laten we blij zijn dat Johan van der Keuken in Frankrijk hoog staat aangeschreven, want dankzij Franse financiële steun wordt zijn complete oeuvre in vijf boxen uitgebracht. Er zijn er inmiddels twee verschenen en we zijn diep onder de indruk. De uitgave ademt liefde voor de maker en zijn werk. Dat vond ook Cahiers du Cinéma, dat de boxen recent uitriep tot de beste dvd-uitgave van het jaar. Dat heeft het tijdschrift goed gezien.
Jos van der Burg
Te koop op dvd (Arte Video)

WHISKY
Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll
Ik tuur naar Jacobo en Marta die samen in een oud sokkenfabriekje werken in Montevideo, en die elkaar misschien wel gaan naderen, maar misschien ook wel niet. Ik denk aan Juan Pablo Rebella, de 32-jarige regisseur die een einde aan zijn leven maakte. Ik denk ook aan Pablo Stoll, de 32-jarige regisseur die zijn makker dood vond. Verdomme, de twee Pablo’s uit Uruguay zijn niet meer. Een saluut dan maar, aan de twee grootste talenten van Zuid-Amerika.
Belinda van de Graaf
Te koop op dvd (Contact Film/de Filmfreak)

SHAW BROTHERS: THE ESSENTIAL COLLECTION
Diverse regisseurs
Aangevoerd door het sprankelende zwaardvecht-epos come drink with me en de ultieme kung fu-klassieker 36th chambers of shaolin bestormen 10 nakomelingen van de Shaw Brothers mijn jaarlijst. DFW bracht slechts een watertandend topje van de ijsberg van de in totaal 750 films van de legendarische Hong Kong filmstudio die momenteel liefdevol gerestaureerd worden. Films die fonkelen alsof ze gister zijn geschoten. En nu, 30 jaar na dato, een heel nieuw publiek in aanraking brengen met deze invloedrijke legendes.
Rik Herder
Te koop op dvd (Dutch Filmworks)

LOST, SEIZOEN 2
Diverse regisseurs
Weg met anamorphic widescreen, weg met dolby dit en dat, weg met extra hier en extra daar, weg met verzamelbox en special edition. Hoewel, laat ‘box’ maar staan, want dat is mijn dvd van het jaar: een box set. Beter gezegd twee boxen die het tweede seizoen van de televisiedramaserie lost van J.J. Abrams bevatten. Het grote plezier aan deze serie is niet alleen de complexe verhaalstructuur, de fascinerende personages en de filmische mix van horror, avontuur, soap en sciencefiction. Het verlokkelijke aan lost zit ‘m vooral ook in de wijze waarop iedere episode in een cliffhanger eindigt. En je dankzij de schijfjes kunt blijven kijken, en kijken, en kijken…
Gawie Keyser
Te koop op dvd (20th Century Fox)

WITHNAIL & I: 20TH ANNIVERSARY EDITION
Bruce Robinson
Hij komt in een tinnen doos die je in de drankkast kunt zetten, tussen de whisky’s van tien jaar en ouder: de drie schijven bevattende Achor Bay-editie van het Britse meesterwerk withnail & i. De extra’s zijn magnifiek, maar de hoofdfilm zelf blijft de hoofdattractie, een hilarisch drama, een drankepos, een saluut aan de vrijbuiters en zonderlingen van de jaren zestig, een weemoedig verslag van een verloren vriendschap. Een film om van in een weldadige alcoholische roes te raken. Zelfs de kater kan je koesteren.
Mike Lebbing
Te koop op import-dvd (Anchor Bay)

HOLE IN MY HEART
Lukas Moodysson
De dvd van het jaar is de eindeloos terugspoelbare scène van het jaar. Uit Lukas Moodyssons a hole in my heart. Meisje. Weggelopen. Ontsnapt. Amateurporno. Vunzigheid. Vuilbekkerij. Pseudo-verkrachting. Niet echt. Toch? Lachen? Nee. Weg hier! Straat op. Gewone mensen. Supermarkt. Spullen. Eten. Normaal. Toch? Maar: Wie. Zijn. Dit? Wat. Doen. Ze? Wat doe Ik?
Terug. Naar de mannen die knikkeren en met poppen spelen.
Mike Naafs
Te koop op dvd (de Filmfreak)

TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
Michael Winterbottom
Sublieme Britse humor van Michael Winterbottom — te moeilijk voor een groot publiek vond de Nederlandse distributie onterecht en dus is de film alleen op dvd te zien — over de verfilming van het satirische, onverfilmbaar geachte The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman. Alleen, door allerlei gedoe komen ze nooit toe aan die verfilming. Het blijft allemaal hangen in klungeligheid en het enorme ego van hoofdrolspeler Steve Coogan — die zichzelf speelt. Deadpan!
Ronald Rovers
Te koop op import-dvd (20th Century Fox)

SÁTÁNSTANGÓ
Béla Tarr
Absoluut mijn nummer 1 dit jaar, maar wanneer moet ik ‘m in hemelsnaam gaan kijken? Wie geeft mij een dag vrij? Want o, wat verlang ik naar die kuierende koeien, dat vervallen inteeltdorpje en die Hongaarse alcoholkoppen, die doodsklokken die telkens weer opnieuw aankondigen dat er iets heel vreselijks gaat gebeuren, die eindeloze dwaaltakes door regen en modder, en minstens zozeer naar het bord vegetarische goulash dat halverwege genoeg energie moet leveren voor nóg eens drie-en-een-half uur betoverend mooie oostblok-miserie.
Kevin Toma
Te koop op import-dvd (Artificial Eye)

ENTUZIAZM: SIMFONIYA DONBASSA
Dziga Vertov
Ondenkbaar: dat we tot 1972 altijd naar een niet-synchroon lopende beeld- en geluidssamensmelting van Dziga Vertovs industriële poésie concrètre entuziazm: simfoniya donbassa hebben zitten kijken en luisteren (klank, klink, bonk, donk, roef, zoef). Maar: hoeveel mensen keken toen en daarna en tot dit najaar waarin de dvd met de door Peter Kubelka, filmmaker en ex-directeur van het Filmmuseum Wenen gerestaureerde versie verscheen er eigenlijk naar die film? enthuziazm is als een verlaten kinderkamer waarin à la ‘De notenkraker’ al het speelgoed ook zonder handen van anderen in beweging kan komen. Wat een plezier moet die Vertov hebben gehad met het aanzetten en manipuleren van al die geluiden. Alsof film eigenlijk is uitgevonden om te laten zien hoe dingen klinken.
Dana Linssen
Te koop op import-dvd (Edition Filmmuseum)

De lezer keek & spreekt
De Filmkrant vroeg ook haar lezers naar hun favoriete dvd’s. Enkele reacties waren ons uit het hart gegrepen. Zo schreef Frank Spruit, die Bunuel’s exterminating angel (Arrow Film/Fremantle) nomineerde, hoe filmkijken veranderd is door de komst van dvd. ‘Twintig jaar geleden bestudeerde ik alle bioscoopladders in de krant om te kijken of niet in een of ander onbekend filmhuis in een verre stad een nog niet geziene klassieker draaide. Nu zijn ze met wat gesurf te bestellen of liggen ze in de winkel om de hoek’. Eelko Schmeits nomineerde Filmkrant favoriet point blank. ‘Hier zat ik al jaren op te wachten. Wat wil je nog meer! Met name het audiocommentaar van Boorman en fan Steven Soderbergh is de moeite waard’.
De winnaars van de dvd-box van Eric Rohmer hebben inmiddels bericht gehad.

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films opnieuw uitgebracht op dvd.

DON’T LOOK NOW
Nicolas Roeg
Het menu van de don’t look now-dvd suggereert dat een of andere distributeur even snel geld wilde maken en deze Britse klassieker zonder moeite op een schijf smeet. Maar net als in de film is weinig wat het lijkt. Over de extra’s is nagedacht. Een van die extra’s is een interview met regisseur Nicolas Roeg die er duidelijk zin in heeft en eens flink in de thema’s van de film gaat zitten spitten. don’t look now gaat uit van de echte horror: niet van schrikeffecten en bloed maar van ons onvermogen om echt te begrijpen wat om ons heen gebeurt. John en Laura Baxter (Donald Sutherland en Julie Christie) verliezen hun dochter als die voor hun huis in Engeland verdrinkt. Laura’s schreeuw, als John met hun dochter in zijn armen komt aanwandelen, vormt de overgang naar een koud en donker Venetië waar John in een kerk als restaurateur aan het werk is. Dat is allemaal nog te bevatten, het zijn ‘de feiten’. Maar wat verder gebeurt — de voorspellingen en de steeds terugkerende motieven (rood, gebroken glas, water, regen) en misschien wel de meeste beelden, wie weet — is vaak niet wat het lijkt te zijn. We kijken door Johns ogen, die de werkelijkheid probeert te vatten maar dat niet kan. Laura krijgt boodschappen van hun overleden dochter door, maar John doet dat af als onzin. Toch ziet hij haar rode jasje overal in Venetië opduiken. Roegs benauwende werkelijkheid zijn stukjes van verschillende puzzels. Of beter: stukjes van één puzzel die niet passen. Onze ratio is ervan overtuigd dat de puzzel past. Maar die ratio is slechts een manier van puzzelen zoals John te laat ontdekt. Die climax schiet tekort, op het eerste gezicht. Maar zoals gezegd: niets is zoals het lijkt — dat is volgens Roeg in z’n dvd-interview ‘de ruggengraat van het verhaal’. Ga er dus maar van uit dat die platte ontknoping voor iets heel anders staat. En kijk tijdens dat interview met Roeg eens goed naar de achtergrond. Naar wie daar te zien is.
Ronald Rovers
Te koop op dvd (import, Studio Canal/Optimum)

De Filmkrant koos deze dvd uit het importaanbod van Boudisque. Voor meer informatie ga naar boudisque.nl.

SEVEN SAMURAI
Akira Kurosawa
Akira Kurosawa’s seven samurai behoeft op deze plek weinig introductie: de film duikt vrijwel standaard op in top 10 lijstjes van beste films ooit, wordt gezien als de oervader aller moderne actiefilms en is de mal waaruit vele opvolgers in het genre gegoten zijn. De 206 minuten durende originele cut van de film bevat geen overbodig moment en voelt daardoor nergens lang; iets waar hedendaagse bewonderaars en navolgers van Kurosawa (Peter Jackson, Bryan Singer) nog wel eens moeite mee lijken te hebben. De hoge status van de film werd ook bevestigd door het feit dat seven samurai de tweede film was die onder het prestigieuze Criterion-label op dvd werd uitgebracht, na Jean Renoirs la grande illusion. Die vroege release betekende echter ook dat de film vóór Criterions overschakeling naar het visueel superieure anamorfe beeldsysteem werd uitgebracht. Bovendien was de originele release, zeker tegen de huidige maatstaven van extravagante boxsets, nogal karig. Dat euvel wordt met deze nieuwe drie disc-editie ruimschoots goedgemaakt. Criterion biedt, zoals gebruikelijk, een academische maar (bijna) nooit droge blik op de film in twee audiocommentaren en drie lange documentaires. Daarnaast bevat de set een boekje met acht essays, twee lofzangen op de film door regisseurs Arthur Penn en Sidney Lumet en een persoonlijke terugblik van hoofdrolspeler Toshiro Mifune. De acht korte analyses maken dat je op een andere manier naar de film gaat kijken, of ze nu gaan over het verstrijken van de tijd, de westerninvloeden of de positie van de film in de toenmalige Japanse filmindustrie. De nieuwe transfer van de film krijgt de ruimte op twee schijven (de overgang zit uiteraard in de ingebouwde intermissie van de film), vergezeld door een verbeterde Engelstalige ondertiteling. Van de drie achtergronddocumentaires is ‘My life in cinema’ verreweg het hoogtepunt: een bijna twee uur durend interview met Kurosawa dat zijn gehele carrière overziet. Liefhebbers opgelet: in januari brengt Criterion ook Kurosawa’s yojimbo en sunjuro (beiden met Mifune in de hoofdrol) opnieuw uit, los of samen in een boxset. Nu al kanshebbers voor de verkiezing ‘dvd van het jaar 2007’.
Joost Broeren
Te koop op dvd (import, Criterion)

DE WIM VERSTAPPEN FILMCOLLECTIE
Wim Verstappen
“Ik hoef niet zo nodig”, zei Verstappen in het laatste interview dat Hans Heesen en Lex Veerkamp hem afnamen voor zijn dood in de zomer van 2004. “Pim was degene die films wilde maken. Zonder hem had het veel langer geduurd of het was nooit gebeurd.” Een gekke uitspraak voor een Nederlandse filmmaker die in twintig jaar maar liefst veertien speelfilms regisseerde, waarvan vijf nota bene na de breuk met De la Parra in 1976, al liep het tempo waarin toen wel gestaag terug. Een perfectionist was Verstappen niet; eerder een ideeënman. Zijn laatste — de rommelige Grijpstra en de Gier-verfilming de ratelrat (1987) — is nu met Verstappens drie bekendste titels blue movie (1971), dakota (1974) en pastorale 1943 (1978) in een dvd-box verschenen. Als vijfde titel is daaraan nog vd (1972) toegevoegd, een industriële misdaadthriller die met zijn poly-incestueuze verwikkelingen rond een anticonceptie- annex vleesfabriek niet alleen de grenzen van het acceptabele tart, maar bovenal de lachspieren. Toen ook al, maar nu zeker. Al was het maar vanwege de flirterige, doch totaal ongevaarlijke blikken van Sonja Barend als ‘mannenverslindster’ Tanja. Waarom juist deze vijf titels bij elkaar zijn gebracht in ‘De Wim Verstappen Filmcollectie’ is een raadsel: ze dateren van voor en na Pim & Wim, ze komen ook niet alleen uit de jaren zeventig en Kees Brusse zit in maar drie van de vijf films. Dat ze allen uit het Filmmuseum komen, zoals de hoes vermeldt, zal ook niet het onderscheidende criterium zijn geweest. Maar het zal er wel toe hebben bijgedragen dat aan de binnenzijde van elk omslag de originele filmposter is afgedrukt. De waarschuwing dat ‘men’ er niet altijd in geslaagd is de (beeld)kwaliteit van het authentieke materiaal uit de periode 1972-1978 te optimaliseren, hoeft op een enkele springer of kabel na nauwelijks serieus te worden genomen. Wel storend is hoe weinig moeite er in het toevoegen van extra’s is gestopt. De films zijn kaal opgeleverd, op één vijf-minuten-itempje na waarin Pim de la Parra onder de opgeklopte titel ‘Voorwoord Pim de la Parra en Wim Verstappen’ de televisie-uitzending van blue movie aankondigt. Verstappen komt daarin alleen in archiefmateriaal aan het woord.
Karin Wolfs
Te koop op dvd (Strengholt Multimedia)

dakota

FRANK CAPRA COLLECTION
Frank Capra
Capra’s leven en werk werden synoniem met de Amerikaanse droom: de straatarme immigrant uit Sicilië die het self made maakt tot één van Hollywoods grootste regisseurs, en de eerste met zijn ‘name above the title’ (de titel van zijn autobio). Zijn unieke mix van sociaal commentaar en (screwball) komedie — meestal op basis van een scenario van Robert Riskin, die vijf van de zes films in deze collectie neerpende — trof de door Depressie murw gebeukte Amerikanen midden in het hart. Bij pers en vakbroeders was hij even geliefd: hij won drie Oscars in vijf jaar. Zijn opbeurende melodrama’s getuigen van een onverwoestbaar geloof in de goedheid van de man met de pet, die tegengewerkt wordt cynische en bureaucratische machten. En wat vertelt hij dat sentiment toch vlijmscherp! Kijk nog eens naar de eerste tien minuten van mr. smith goes to washington (1939), waarin razendsnel het hele politieke landschap wordt geschetst: achterkamertjes, spindoctors, patriottisme en populisme — inderdaad: nog steeds actueel. Na de oorlog ontdekte hij dat het publiek niet meer op zijn simpele verheffende boodschappen zat te wachten; it’s a wonderful life (1946) werd niet het succes dat hij had gehoopt. Pas nadat de rechten verlopen waren en de film eindeloos (want gratis) op tv werd verhaald groeide het uit tot de ultieme Capra. Dat dit sprookje ontbreekt in de Sony-box is dan ook niet onoverkomelijk. Dat het donkerder meet john doe (1941) ontbreekt is spijtiger. Naast vier klassiekers (mr. smith goes to washington, it happened one night (1934), you can’t take it with you (1938) en mr. deeds goes to town (1936)) vinden we verder twee minder bekende titels: platinum blonde (1931) en american madness (1932). Ze zien er allemaal prachtig uit: kraakhelder en met veel diepzwart. Helaas is de afgeladen regio 1 editie kaalgeplukt voor de armoediger Nederlandse markt. Wij krijgen slechts twee van de zes commentaren van zoon Frank Jr. te horen, en het mooi geïllustreerde boekje en de docu ‘Frank Capra’s American Dream’ ontbreken helemaal. Wat overblijft zijn interviews met Frank Jr., trailers en een radiohoorspel. Doodzonde: Capra’s leven schreeuwt immers om serieus bonusmateriaal. De straatarme everyman die opeens tot verpersoonlijking van de Amerikaanse Droom wordt gebombardeerd en constant door twijfel, depressie en schuldbesef werd gekweld lijkt immers zo uit zijn eigen films weggelopen.
Rik Herder
Te koop op dvd (Sony Pictures Home Entertainment)

it happened one night

Ook op dvd

IRAQ FOR SALE
Robert Greenwald
“Ik zal wel een beroerde fondsenwerver zijn,” dacht de onafhankelijk Amerikaanse regisseur/producent Robert Greenwald begin dit jaar toen het hem maar niet lukte om zijn film over de profiteurs van de oorlog in Irak gefinancierd te krijgen. Totdat zijn maatje Jim Gilliam, die samen met hem in 2004 productiehuis ‘Brave new films’ opgerichte, op het lumineuze idee kwam om een email te sturen naar de mensen die via internet een dvd van hun vorige films hadden gekocht. De bekendste van die films is het in 2004 op IDFA vertoonde outfoxed: rupert murdoch’s war on journalism, over de gekleurde berichtgeving op de Amerikaanse nieuwszender Fox. Daarna hadden Greenwald en Gilliam ook nog wal-mart: the high cost of low price gemaakt, over de destructieve gevolgen de grootste winkelketen ter wereld. Om iraq for sale te kunnen maken hadden de producenten drie ton nodig. Vooralsnog hadden ze alleen de belofte van een ton, van een weldoener die als voorwaarde stelde dat ze de eerste twee ton van iemand anders los zouden krijgen. “Die iemand anders ben jij!” tikte Gilliam op 25 april op in zijn mail: “4000 mensen die 50 dollar geven. We zetten iedereen’s naam op de aftiteling.” In de week die volgde keek Greenwald met stijgende verbazing naar de geldthermometer die hij op zijn site had geplaatst. Binnen 10 dagen tekenden meer dan 3000 mensen voor ruim 267.000 dollar, waarmee de eerste ‘people powered film’ een feit werd en Greenwald aan de slag kon.
Begin september kreeg de film een bescheiden uitbreng in een aantal Amerikaanse filmtheaters, enkel omwille van de publiciteit die dat zou opleveren. Voor de rest verlieten de makers zich opnieuw op de spanwijdte van het internet. Op hun site riepen ze geïnteresseerden op om de dvd van 13 dollar met zoveel mogelijk anderen te delen: of dat nou was door de film door te geven aan vrienden of door het organiseren van een screening: hoe meer mensen ‘m zouden zien, hoe beter. Wereldwijd zijn er sindsdien 5000 screenings gemeld, maar IDFA liet de film gek genoeg schieten.
De film hakt er — zoals we inmiddels van Greenwald mogen verwachten — flink in. In iraq for sale kraakt hij de nietsontziende winstdrift van Amerikaanse topbedrijven, die miljarden verdienen aan de oorlog in Irak. Wie daarvoor de rekening betalen? De troepen terplekke, die van Halliburton ziekteverwekkend water geleverd krijgen en hun leven riskeren voor een hap eten in een lange rij (op een vast tijdstip, dus ideaal voor aanslagen) omdat het cateringbedrijf een 24-uursservice te duur vindt. De chauffeurs die levend verbranden bij aanslagen op onbewaakte brandstoftransporten. De Iraakse gevangenen in Abu Graib die werden gemarteld door privé-ondervragers van CACI International die vrij rond lopen terwijl soldaten als Lynndie England hun gevangenisstraf uitzitten. En uiteindelijk de Amerikaanse belastingbetaler, omdat de bedrijven in kwestie er een sport van maken teveel in rekening te brengen (99 dollar voor het draaien van een soldaat z’n wasje), terwijl de directeur van zo’n bedrijf een jaarsalaris toucheert van tientallen miljoenen dollars. Greenwald, die met zijn film de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres op 7 november wilde beïnvloeden, laat tenslotte ook nog zien wat de verbanden zijn tussen de top van de betrokken bedrijven en de Republikeinse meerderheid die amendementen blokkeerde die paal en perk wilden stellen aan de ongebreidelde graaicultuur.
Karin Wolfs
De dvd is te koop via http://iraqforsale.org
De film is gratis te zien via google video

ZATOICHI
Diverse regisseurs
Een paar jaar geleden kwam Takeshi Kitano met een verrassende remake van een succesformule. Zijn vermakelijke zatoichi was gebaseerd op een serie films rond de gelijknamige, blinde en lijvige masseur, die in het feodale Japan in zijn levensonderhoud voorziet door te gokken. Zijn perfecte gehoor helpt hem daarbij, en komt ook van pas bij zijn ongekende zwaardkunst wanneer hij zich tegen slechte verliezers of struikrovers moet beschermen. zatoichi at large (Kazuo Mori, 1972), zatoichi’s fire festival (Kenji Misumi, 1970) en zatoichi meets yojimbo (Kihachi Okamoto, 1970, met Toshiro Mifune!) zijn drie alleszins onderhoudende episoden uit de jaren zeventig, behorend tot een reeks die maar liefst 26 delen telt. De charismatische en met een zeer expressieve mimiek gezegende acteur Shintaro Katsu maakte zich in eigen land onsterfelijk met zijn vertolking van de titelheld, en in de drie films valt goed te zien waarom: of hij zijn tegenstanders met de meest krankzinnige toeren van het lijf houdt, of zich als een Nippon-variant op Robin Hood ontpopt, de lach hangt immer aan zijn dikke en laconiek rondzwabberende reet.
Mike Lebbing
Te koop op dvd (A-Film)

INVISIBLE WAVES
Pen-Ek Ratanaruang
Tweede deel van de avonturen van ex-Yakuza Kenji, die in last life in the universe nog depressief onderdook in Thailand, om daar verliefd te worden op een hash-rokende tierlala. Nu doet Kenji (Tadanobu Asano) allerlei dingen met garnalen in een bovenmodaal restaurant in Hong Kong maar hij moet opnieuw naar Thailand vluchten als hij de vrouw van z’n chef vermoordt. Sfeer, met name op cruiseschip, is geforceerd vaag als er oei oei oei, nooit iemand op de gang loopt en deuren van kajuiten plotseling van buitenaf op slot worden gedraaid. Verder storen een paar overbodige verwijzingen: ‘redrum’ op de spiegel van een hotelkamer geschreven (zie: the shining) en de naam van de vermoorde vrouw: Seiko (spreek uit: Psycho). Moest even gezegd maar stoort verder niet echt want traag tempo en gesloten monden en Christopher Doyle’s glijdende, strak gekaderde camerawerk houden nog genoeg overeind van broeierig en onvoorspelbaar drama.
Ronald Rovers
Te koop op dvd (A-Film)

RENAISSANCE
Christian Volckman
Terwijl in de bioscopen een ware plaag van computer geanimeerde dieren woedt, zijn niet-Amerikaanse tekenfilms haast niet meer in de bios te zien. Gelukkig is er nog het Amsterdam Fantastic Film Festival. In 2005 trakteerde het ons op ghost in the shell 2, dit jaar was het raak met renaissance, een ambitieuze Franse animatiefilm van Christian Volckman. Parijs anno 2054 is een mix van oud en nieuw, van blade runner, minority report en videogame ‘Half life’; met regendruppende schaduwstegen en doorzichtige metrobuizen van glas. Op zoek naar een vermiste wetenschapper belandt een eenzame agent (met de stem van Daniel Graig) in de tentakels van megabedrijf Avalon, dat iets schimmigs doet met schoonheid en DNA. De plot is een warrige verzameling noir- en scifi-clichés, maar voor liefhebbers van mooifilmerij is renaissance een dikke aanrader. De prachtige, panoramische zwartwit-beelden kwamen deels tot stand via motion capture: echte acteurs werden gescand en in de pc met hoog contrast omgezet in snoeiharde zwart-witte vlakken. Het resultaat is spectaculair: dit is nog meer een bewegend comicbook dan sin city.
Rik Herder
Te koop op dvd (import, 20th Century FOX)

Geschreven door de Filmkrant