Redactioneel – 29 augustus 2013

  • Datum 29-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Illustratie Typex

Het Nederlands Film Festival gaat uit de kleren. Het hoofdthema van het festival dat vanaf 25 september weer in Utrecht plaatsvindt is NAAKT. Maar het zal beslist niet alleen gaan over het zogenaamde functioneel naakt dat de Nederlandse film vanaf de jaren zestig en zeventig heeft geteisterd. Een borst hier. Een bil daar. En het schandaalsucces was geboren. Sterker nog, voor de films van Fons Rademakers of Pim en Wim moet de filmliefhebber in Utrecht maar naar de videotheek. Het programma omvat vooral titels waarin mensen zich figuurlijk bloot geven (al heeft documentaire Nieuwe tieten van Sacha Polak misschien een beetje een misleidende titel). Zelfs het eerbetoon op het NFF aan de vorig jaar overleden Sylvia Kristel heet ‘Meer dan Emmanuelle’.
Ik durf trouwens te wedden dat tijdens het lezen van dit redactioneel uw ogen afdwalen naar de pin-up hierboven. Dat bewijst meteen de kracht van de suggestie. Want met een ‘centerfold’ aan het begin van de krant, waarop de achterkant de voorkant is, vragen we ons allemaal af hoe dat eruit ziet wat we niet zien. Ons september-issue opent zo met een knipoog. De filmliefhebber is nou eenmaal een voyeur. Maar ook eentje met een goed ontwikkeld innerlijk oog.
Al dat bloot op het NFF nodigt uit tot een grootscheepse striptease. Om te beginnen moeten filmkijkers hun harnas van zich afwerpen. Waarom kijk je zoals je kijkt? Waarom word je geraakt, geroerd, geschokt of opgewonden? Film begint pas als je je dat soort vragen kunt stellen. Film is niet alleen projectie maar ook reflectie.
En ook filmmakers moeten zich blootgeven. Die conclusie trekken we eigenlijk elk jaar als het Nederlands Film Festival begint. Het denken over de Nederlandse film zit teveel verstopt achter mentale kuisheidsgordels. Het is een soort zelfcensuur die voorkomt dat je op dat piepkleine overbevolkste eilandje rondom de subsidiepotten dingen zegt die zich later misschien tegen je kunnen keren.
Daarom is het ook een goed moment voor de beleidsmakers, de ‘Dardennes-liefhebbers’ zoals filmmaker Jim Taihuttu ze in een prijzenswaardig openhartig en hardop denkend interview in deze krant omschrijft, om na te denken over hoe we minder afhankelijk kunnen worden van structuren en bureaucratie. Ik stel een nieuwe bh-verbranding voor. En voor wie dat niet durft: gooi dan op z’n minst al die ambtelijke stropdassen weg.

Dana Linssen | twitter @danalinssen

Geschreven door