Redactioneel – 28 februari 2013

  • Datum 28-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

No profanar el sueño de los muertos

Zo af en toe krijgen wij tijdens de productie van de Filmkrant mysterieuze mailtjes van onze vormgever in de trant van "Ik zet vanavond een nieuwe blu-ray op van The Living Dead at the Manchester Morgue (a.k.a. Let Sleeping Corpses Lie/Don’t Open the Window/No profanar el sueño de los muertos/Non si deve profanare il sonno dei morti/Levend in het lijkenhuis, Spanje/Italië 1974)."
Verder een hele aardige jongen hoor.
Het zal iets te maken hebben met ‘dat andere Nederlandse filmblad’. Ja jongens, wie kaatst moet de bal verwachten en wie wil weten waar deze inside joke op slaat, die moet hoognodig het jubelnummer van Schokkend Nieuws erbij pakken. Dat heeft deze maand zijn 100ste editie uitgebracht en dat is feest, maar vooral een prestatie van jewelste en daar drinken we op!
Bovendien voelt de Filmkrant zich stiekem en ook weer niet zo heel erg stiekem enorm verwant met de gruwelijke geestdrift waarmee Schokkend Nieuws gemaakt wordt, en van een handgevouwen fanzine in 1992 tot een hoogglans blad is uitgegroeid. En dan vooral glossy natuurlijk omdat al die bloederige plaatjes uit horror, sf, fantasy en aanverwante genrefilms dan beter uitkomen.
Schokkend Nieuws was altijd een blad met een missie. En die is natuurlijk opgeschoven nu die vermaledijde grenzen tussen zogenaamde hoge en lage cultuur, cult, underground en mainstream steeds verder zijn geslecht. En zelf heb ik me ook goed laten opvoeden natuurlijk door collega’s die me van tijd tot tijd weer eens een Italiaanse zombiefilm in handen duwden. Voor zombies heb ik als veel te serieuze filmcriticus namelijk een enorm zwak.
Ik ben vergeten of ik mijn favorietenlijstje heb ingestuurd voor de top 100 aller tijden die nu in het nieuwste nummer staat (1. The Thing | 2. Alien | 3. The Exorcist | 4. Blade Runner | 5. The Shining) en ik ga echt geen verjaardagsfeestje lopen verstoren, maar ligt het aan mij of staat die horrorcanon een beetje al te vol met, eh, bekende titels? Ik kan niet wachten tot de hele lijst op de Schokkend Nieuws-website verschijnt, in de hoop in de onderste regionen nog wat vreemde creaturen uit onder- en andere werelden tegen te komen. Van die films die in zoveel verschillende verknipte versies en onder zoveel titels zijn uitgekomen dat niemand zeker weet of je het nu over dezelfde (on)doden uit hetzelfde lijkenhuis hebt. Wat mij betreft hoe krakkemikkiger hoe beter. Omdat suggestie nog altijd schokkend nieuws is.

Dana Linssen

Geschreven door