Het nieuwe kijken #80

Meren van motorolie

Ebele Wybenga bericht maandelijks over wat hem opvalt op het kruisvlak van cinema en beeldcultuur.

De meest betoverende stopmotionfilm die ik ooit heb gezien was een toevalstreffer op YouTube. Het gaat om How I restored a classic Range Rover and saved it from the junkyard van Soup Classic Motoring uit Ierland. In verbijsterend detail beleef je de volledige restauratie van een bijna dertig jaar oude Range Rover die rijp was voor de sloop. Drie jaar lang werkte de Ierse amateur-restaurateur George Karellas aan het redden van een doorgeroest wrak, met niet veel meer dan een slijptol en het goedkoopste lasapparaat van de bouwmarkt.

Drie jaar worstelen met roest, onbereikbare hoekjes en onwrikbaar vastgekleefde bouten, teruggebracht naar een film van anderhalf uur. Het is het soort project waar huwelijken op stranden. Hij haalt niet alleen de auto volledig uit elkaar, hij legt alles wat hij doet beeldje voor beeldje vast met zijn spiegelreflex.

Het is verbijsterend hoeveel voldoening het geeft om het ene na het andere probleem opgelost te zien worden. Je ziet zijn handen niet in beeld, waardoor het lijkt of de bouten zelfstandig losdraaien uit hun gaten en nieuwe verf door een onzichtbare hogere macht wordt opgebracht. Door het vouwen van stukjes karton bereidt Karellas de vorm voor van stukken staal ter vervanging van zwakke plekken. Met huis-tuin-en-keuken materialen brengt hij een afgeschreven auto in een betere staat dan toen hij uit de fabriek kwam. Uit landschappen van roest, meren van motorolie en kluwen van rubber herrijst een magistrale terreinauto.

De Sisyfus-arbeid van George Karellas brengt mij als kijker een zintuiglijk genoegen dat andere mensen hebben bij het bekijken van ASMR-video’s. ASMR staat voor ‘autonomous sensory meridian response’. Miljoenen mensen kunnen hier urenlang naar kijken. Denk aan de aangename sensatie van het kapot drukken van bubbeltjesplastic. Een korte ontsnapping uit dagelijkse beslommeringen, met niets meer dan een YouTube-video als trigger. Ik bleef maar kijken naar de stopmotion restauratiefilm, de eentonigheid bracht me onderuitgezakt op de bank in een prettige trance. Het heeft beslist iets gênants. Gelukkig ben ik niet alleen, want de film van George heeft al meer dan vier miljoen views.

Geschreven door Ebele Wybenga