Mening – 11 april 2016

  • Datum 11-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sonja Wyss

"Bij film kan alles, dat maakt het zo mooi", zegt Sonja Wyss in deze Filmkrant, en waarom zou je het mooier dan dat willen zeggen? Sonja Wyss? Ja Sonja Wyss. Zij is een van de filmmakers die aan het woord komt in ons overzicht van nieuwe Nederlandse films die dit najaar hun première beleven. Nu heeft misschien nog niemand van haar gehoord, terwijl ze toch al een flink aantal korte films op haar naam heeft staan. Maar daar kan haar lange speelfilmdebuut winterstilte natuurlijk zomaar verandering in gaan brengen.
Een recordaantal Nederlandse films komt dit najaar in de bioscopen. Dol zijn we in de filmwereld op records en cijfers. Het lijkt wel alsof film zonder nummers stiekem niet bestaat. 24 beeldjes per seconde. Dat is een fijne natuurlijk. Al gaat het tegenwoordig steeds vaker over pixels en dots per inch.
Ik had graag voor u willen uitrekenen hoeveel woorden we in deze Filmkrant hebben gebruikt om de tientallen films te beschrijven die we ook in dit nummer weer verzameld en bekeken hebben. Andere cijfers hebben we sneller paraat. Zoals dat dit nieuwe filmseizoen de Filmkrant weer 11 keer zal verschijnen in een gemiddelde oplage van 35.000 exemplaren die u in meer dan 80 steden en op ruim 130 locaties kunt vinden. Daarmee zijn we nog steeds het grootste onafhankelijke filmblad van Nederland. Elke maand ligt-ie er weer, boordevol nieuws, recensies, interviews en eigenlijk alles wat je over film wilt weten. En ondertussen is filmkrant.nl het meest uitgebreide Nederlandstalige recensiearchief op het web. Bovendien zijn we ook elke week te beluisteren in de Filmkrant-podcast.
Daar zijn we stiekem best trots op. Net zoals op het feit dat we onafhankelijk kunnen zijn dankzij een bescheiden subsidie en de grote loyaliteit van de filmtheaters waar we te krijgen zijn. Die onafhankelijkheid is natuurlijk een voorwaarde. Om te beginnen om voor u betrouwbaar en geloofwaardig te zijn. Maar soms halen we best even onze wenkbrauwen op als we weer merken hoe overal ter wereld wordt geprobeerd om filmjournalisten bij de industrie in te lijven.
We gaan er weer tegenaan. Een heel seizoen lang. Dat wilden we u even laten weten. Omdat we net als u benieuwd zijn naar de nieuwe film van Sonja Wyss, en het echte leven van Robert Jan Westdijk en hoe Carice van Houten het doet tegenover Leonardo DiCaprio in Ridley Scotts body of lies en hoe burn after reading van de gebroeders Coen zal zijn.
En dan worden het ook nog spannende tijden. Iedereen is benieuwd hoe op Prinsjesdag de toekomst van de Nederlandse filmwereld in een begroting is uitgerekend.
Tegenover die cijfers, heeft u nu alvast ons woord: "Bij film kan alles, dat maakt het zo mooi."

Dana Linssen

Geschreven door