Links

Hobbits in Khraniteli, een sovjet-versie van The Lord of the Rings.

Wat is er deze week bij andere media te lezen, zien en luisteren? Op YouTube is een buitenissige Sovjet-versie van The Lord of the Rings opgedoken.

Hobbits achter het IJzeren Gordijn
Afgelopen week is een verloren gewaande Sovjetversie van The Lord of the Rings uit 1991 op YouTube opgedoken. De lowbudgetfilm zou destijds eenmalig op de Russische tv zijn uitgezonden, om na het uiteen vallen van de Sovjet-Unie in de archieven kwijt te raken. Nu zijn deel 1, en deel 2 gewoon online te bekijken. Samen vormen ze een verfilming van het eerste deel van The Lord of the Rings. De films zijn niet ondertiteld, maar ook voor wie geen Russisch spreekt zijn de beelden van deze buitenissige interpretatie van Tolkiens verhaal een plezier om naar te kijken.
YouTube

Ontmoet je superheld
De superhelden zijn weer terug van even weggeweest. Zo is vanaf deze week Wonder Woman 1984 (Patty Jenkins, 2021) op verschillende platforms te zien, en brengt Zack Snyder een nieuwe cut van zijn in 2017 grandioos geflopte Justice League. Geen fan van het superheldengenre? Dan heb je de juiste held gewoon nog niet ontmoet, betoogt de New York Times, dat een gids aanbiedt om met minder bekende helden in aanraking te komen.
New York Times

Tijd in lockdown
In dit video-essay van YouTubekanaal The Nerdwriter wordt de ervaring van tijd in een lockdown onderzocht aan de hand van Andrej Tarkovski’s Nostalghia (1983).
YouTube

Eric Rohmer
De New Yorker bespreekt de relatie tussen de films van Éric Rohmer, en de theoretische essays die de Franse cineast over film heeft geschreven.
New Yorker