Links

Cassie McFarlane en Victor Romero Evans in Burning an Illusion (1981) van Menelik Shabazz

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? De nasty women van de stomme film, een Netflix voor films die alleen in films bestaan en de nalatenschap van Menelik Shabazz.

Weerbarstig
Maggie Hennefeld, Laura Horak en Elif Rongen-Kaynakçi werkten de laatste twee jaar aan het samenstellen van een dvd-box over de “nasty women” van de stomme film. Bij die weerbarstige filmvrouwen vonden ze antwoorden op hun dagelijkse zorgen in tijden van corona.
Modernism/modernity

DIY-streamen
Girish Shambu signaleert een nieuwe trend die tijdens de lockdows is ontstaan: grassroots streaming-initiatieven die films omringen met een rijke, activistische context.
Film Quarterly

Film-in-film
Nestflix is Netflix, maar dan voor films en series die alleen in films en series bestaan. Van The Itchy & Scratchy Movie tot Horsin’ Around en van Stab tot Operazione Dyn-o-mite.
Nestflix

Shabazz
Yasmina Price verkent de vruchtbare grond die is achtergelaten door de in juni overleden Menelik Shabazz. Met films als Burning an Illusion en zijn inzet voor de Afrikaanse diaspora was hij van vormende invloed op makers als Barry Jenkins en Steve McQueen.
Hyperallergic

B-noirs
De charme zit hem in de beperkingen. Film noir-expert Eddie Muller kiest zijn tien favoriete B-films in het genre.
Nitrate Diva