Links

Popdocumentaire Billie Eilish: The World’s a Little Blurry (2021)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? De proliferatie van de popdocumentaire, kanttekeningen bij recente films over seksueel geweld en Disneys ode aan de onbezongen modeontwerpers achter de punk.

Popdocu’s
Ooit moest je als popster eerst op tragische wijze overlijden om je eigen documentaire te verdienen, tegenwoordig schieten de popdocu’s uit de grond als logische verlengstukken van Instagram-stories. Popcast, de pop-podcast van The New York Times, buigt zich over de gevolgen voor het genre.
Popcast

Palestijnse film
Another Screen cureert tot 18 juni een online programma met films van vrouwelijke Palestijnse makers.
Another Screen

Pijn
Beatrice Loayza heeft moeite met de recente stroom van populaire films over seksueel geweld, die listige heldinnen opvoeren die het leed kranig doorstaan. Zulke films maken een fetisj van de pijn, schrijft ze, terwijl films die minder vlot en louterend zijn het nakijken hebben.
The Baffler

Punk
Wat is meer punk: Danny Boyles nieuwe serie over de Sex Pistols of de nieuwe spin-off van 101 Dalmatiërs? Het lijkt toch de tweede te zijn. Waar Boyle ouderwets achter de schreeuwende jongens aanloopt, eert Cruella de DIY-modeontwerpsters die zo vaak over het hoofd gezien worden als pijlers onder de punk. Wie anders dan Disney zet een omissie recht in ons beeld van de Londense tegencultuur van eind jaren 70.
The Guardian

Keerpunt
Dee Rees kijkt na tien jaar terug op haar debuutfilm Pariah, die inmiddels als belangrijke voorloper van Moonlight wordt gezien. “I definitely feel like it was a turning point for Black cinema generally, and Black queer cinema specifically.”
IndieWire