Links

11 Preliminary Orbits Around Planet Lem (Stephen en Timothy Quay, 2021)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? De gebroeders Quay maken rondjes om planeet Lem, vrouwelijke critici vragen zich af wat hen zo fascineert aan bloederige films over seriemoordenaars en Philip Seymour Hoffman leeft voort in vijf onvergetelijke rollen.

Planeet Lem
In hun korte film 11 Preliminary Orbits Around Planet Lem brengen stop-motion-broers Stephen en Timothy Quay een ode aan de Poolse scifi-schrijver Stanisław Lem, auteur van onder meer Solaris.
YouTube

Yang
Als pionier van de New Taiwanese Cinema-beweging groeide Edward Yang uit tot volgens sommigen een van de beste filmmakers ooit. Voor niet-ingewijden introduceert James Balmont vier van Yangs essentiële films.
anOther

Angstaanjagend
In een voorpublicatie van zijn boek David Fincher: Mind Games ontleedt Adam Nayman wat Se7en zo’n intens griezelige film maakt.
The Ringer

PSH & PTA
Nog een keer Nayman aan het woord: nu in een video-essay over de onvergetelijke rollen van Philip Seymour Hoffman in de films van Paul Thomas Anderson.
YouTube

Seriemoordenaars
Criterion nodigde zes vrouwelijke filmcritici uit om te reflecteren op hun liefde voor gewelddadige films over seriemoordenaars – waarin vrouwen vaak de slachtoffers zijn.
Criterion