Links

Y tu mamá también (2001)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? Een oral history van Y tu mamá también, Christian Petzold over het ‘verkrachte’ Berlijn en een kijkgids voor het werk van Ousmane Sembène.

Tienerfilm
Hoe breng je diepgang in een film waarvan het uitgangspunt het midden houdt tussen Porky’s en Dude, Where’s My Car? Een oral history van Y tu mamá también, een film waarmee Alfonso Cuarón wilde inhaken op de filmsmaak van zijn tienerzoon.
Little White Lies

Petzold
Het maquette-Berlijn van Undine vertelt het verhaal van een ‘verkrachte stad’, aldus regisseur Christian Petzold. Zijn volgende film wordt zonniger, want nadat hij een week in bed doorbracht met corona en een dvd-box van Eric Rohmer, verscheurde hij het dystopische script waar hij aan werkte.
Screen Anarchy

Werner
Tijdens de tweede helft van het IFFR reed de Werner door Rotterdam: een door Atelier van Lieshout ontworpen monstermachine die korte films vertoonde over de filmliefde in de stad. Werner staat weer in de garage, maar de films zijn online terug te kijken.
YouTube

Sembène voor beginners
De 4K-restauratie van Mandabi zorgt voor hernieuwde aandacht voor het werk van de Senegalese regisseur Ousmane Sembène. Chrystel Oloukoï maakte een kijkgids voor wie kennis wil maken met het oeuvre van de ‘vader van de Afrikaanse cinema’.
BFI

Dossier
In de nieuwe Film Quarterly: een dossier over Small Axe, Steve McQueens vijfdelige filmreeks over de West-Indische gemeenschap in Londen.
Film Quarterly