Links

Tangerine

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? Het digitale realisme van Sean Baker, de voorgangers van Nia DaCosta en de kuisheid van Éric Rohmer.

Digitaal realisme
Digitale filmtechnieken bieden ongekende mogelijkheden om de werkelijkheid te verdraaien. Tegelijkertijd zijn ze juist omarmd door makers die realisme propageren. In een video-essay verkent Jordan Schonig die dubbele logica aan de hand van Sean Bakers Tangerine.
YouTube

Zwarte horror
Nia DaCosta’s Candyman is voor Kelli Weston aanleiding om een duik te nemen in de geschiedenis van horror door Zwarte makers – een filmtraditie die minstens teruggaat tot het, afgaande op de begeleidende still, doodenge Hellbound Train uit 1930.
Sight & Sound

Eigenzinnig
In een “breakdown” van zijn “most iconic characters”, zoals dat heet in de taal van het internet, vertelt Tony Leung smakelijk over zijn ervaringen met de volkomen eigenzinnige werkwijze van Wong Kar-wai.
YouTube

Aanraking
Hoe kun je elkaar aanraken als je elkaar niet aan mag raken? Het is een vraag die in corona-tijden bekend voorkomt. In de korte film Nazarbazi laat Maryam Tafakory zien hoe Iraanse filmmakers omgaan met het verbod op aanraking tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs. Lees ook het begeleidende essay van Elhum Shakerifar.
Film and Video Umbrella

Kuisheid
“My secret is absolute chastity,” zei Éric Rohmer ooit. Becca Rothfeld duidt de rol van kuisheid in Rohmers films vol verleidingen. “At its best, it is merely a prelude to purer perversions.”
Cabinet