Links

Snezjnaja Koroleva (1957) van Lev Atamanov

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? De Sovjet-versie van Frozen die Hayao Miyazaki nieuwe moed gaf, de pijn van Amanda Fox bij de film die ‘losjes’ op haar leven is gebaseerd en hoe Yoda eindelijk normaal leerde praten.

Sneeuwkoningin
Halverwege de jaren zestig stond Hayao Miyazaki op het punt zijn carrière als animator op te geven, toen hij een film zag die hem mateloos inspireerde. De Sovjet-tekenfilm Snezjnaja Koroleva (1957) vertelt hetzelfde sprookje als Frozen – met geheel ander resultaat.
Animation Obsessive

Aandachtsschuw
“Ik draag deze enorme paradox: ik ben een acteur geworden, maar ik wil niet gezien worden.” Vier jaar nadat ze in Phantom Thread ruimschoots overeind bleef tegenover Daniel Day-Lewis keert Vicky Krieps schoorvoetend terug in de spotlights.
The New York Times

Uitgebuit
Hoe is het als een Hollywoodfilm met Matt Damon ‘losjes’ wordt gebaseerd op een traumatische episode uit jouw leven? De ten onrechte voor moord veroordeelde Amanda Knox beschrijft hoe gebruikt en beschadigd ze zich voelt door Stillwater.
The Atlantic

Vernieuwer
Het is 120 jaar geleden dat het Nieuw-Zeelandse multitalent Len Lye werd geboren. Audiovisueel archief Ngā Taonga viert zijn radicaal vernieuwende oeuvre door 24 van zijn films online beschikbaar te maken.
Ngā Taonga Sound & Vision

Redactieronde
Het is een storende slordigheid in de Star Wars-films: de gebrekkige zinsopbouw van Yoda. Een handige editor slaagde erin om zijn taalgebruik alsnog te corrigeren.
YouTube